11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChinurile unei fete de 20 de ani

Chinurile unei fete de 20 de ani

Adelina Ancuţa, de 20 de ani, este o tânără care are grave deficienţe de mers, precum şi alte probleme de sănătate care îi transformă viaţa într-un chin. Fata suferă de tetrapareză spastică, strabism convergent, luxaţie la şoldul stâng. Dacă alte tinere la vârsta ei îşi dau prima întâlnire, viața Adelinei decurge altfel. Îi place mult să se plimbe, s-a săturat să stea între cei patru pereţi ai camerei. Uneori îi mai ţin de urât pisoiul Mily sau cele două prietene ale sale, Flori şi Elena. Este foarte greu pentru ea, atâta timp cât nu se poate deplasa, când şoldul ei se macină la fiecare pas pe care îl face, fiind dependentă de braţul mamei pe care să se sprijine.

 Condamnată de destin

 Alina locuieşte împreună cu mama sa într-o cameră dintr-un cămin de nefamilişti din cartierul craiovean Valea Roşie. În încăpere, toate sunt rânduite, pentru că fata este perfecţionistă, după cum spune mama, Mărioara. Nu se linişteşte până nu vede fiecare obiect la locul lui. Problemele de sănătate au început din prima lună de viaţă. A fost o minune de copil, când mama a adus-o pe lume, dar neşansa ei a fost o răceală care a dat o altă întorsătură vieţii ei. Din acel moment, Adelina nu a mai fost un om normal. Trupul ei  s-a format şi a crescut contorsionat, mâinile îi sunt rigide, silabisește cu greu când vrea să spună ceva, iar picioarele şi le mişcă greu. „La o lună de la naştere, copilul a avut o răceală puternică. Abia au putut medicii să o stabilizeze. A stat pe aparate patru luni, a fost în comă şi nu credeam că rămâne în viaţă. A fost salvată, dar a rămas cu deficienţe la aparatul locomotor, cu probleme de vorbire, cu probleme la mâini. De atunci am urmat zeci de tratamente. Am fost pe la atâţia medici, însă recuperarea a decurs lent. În toţi aceşti ani a suferit patru operaţii. Acum, marea problemă o are la şoldul stâng, cartilagiu şi osul i s-au ros, piciorul s-a atrofiat şi merge cu greu. Are nevoie de o proteză. Nu am bani, că sunt singură. M-am gândit chiar să vând locuinţa, doar să fie şi pentru ea mai bine. Fata are nevoie de proteză, dar medicii de la Spitalul «Floreasca» mi-au spus că ar costa 14.000 de lei. De unde?“, spune mama printre lacrimi.
 Adelina îi soarbe fiecare cuvânt. Râde zgomotos când mama aduce vorba despre lucruri frumoase din viaţa ei, cum ar fi cele două prietene Flori şi Elena, care o vizitează din când în când. Împreună privesc la televizor, se uită pe poze şi îşi povestesc. Deliciul sunt însă plimbările cu mama, când ies împreună „aşa, ca fetele“, dar ieşirile de acest fel sunt tot mai rare pentru că piciorul este lipsit de vlagă, iar în lipsa unei proteze are dureri cumplite.

„Mami, când mă operez?“

Recuperarea pe care o urmează Adelina, fizioterapia şi gimnastica medicală nu mai au nici un efect. Intervenţiile chirurgicale au rămas ultima speranţă. „Am vrut ce-i mai bun pentru copilul meu. După ce am trecut pe la mai mulţi doctori, am găsit un medic curant la Spitalul «Floreasca» din Capitală. Acesta ne-a spus că trebuie supusă unei intervenţii chirurgicale şi că are nevoie de proteză de şold. Ea mă tot întreabă, «mami, când mă operez?». Vede că vin banii, 500 de lei indemnizaţia ei, şi mă întreabă dacă nu sunt de ajuns. Ce pot să-i spun…“, se întreabă femeia cu disperare în glas. Poate se simte neputincioasă, poate se gândeşte la sărbătorile care se apropie, care nu mai sunt sărbători, dacă pentru Adelina nu se întrevede nici o schimbare… „Sărbătorile vin şi trec. Nu cred că am cu ce să-i fac un brad, dar nu asta este important. Proteza este importantă pentru Adelina“, adaugă mama.

O mângâiere

Adelina rupe tăcerea. Ţine cu tot dinadinsul să vorbească de un alt prieten drag, căţelul Boby, pe care îl are la bunica. Animalele îi sunt foarte de dragi și în preajma lor uită la ce a condamnat-o viaţa. În faţa lor nu se simte diferită, aşa cum, poate, se simte în prezenţa semenilor ei, şi orice handicap dispare pentru câteva clipe.

Ajutaţi-o pe Adelina

Dacă vreţi să o ajutaţi pe Adelina să meargă, puteţi să-i dăruiţi o sumă cât de mică de bani. Datele de contact le puteţi afla sunând la numărul de telefon 0251.413.100, la redacţia GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII