11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsigurătorii RCA, buni de plată

Asigurătorii RCA, buni de plată

Asigurătorii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau şi le îndeplinesc defectuos vor plăti, pentru fiecare zi de întârziere, penalizări de 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite, conform unor modificări în legislaţia secundară cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, adoptate marţi de conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii dacă, în termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii.
Altă modificare adoptată marţi de Consiliul CSA prevede că termenul în care asigurătorul are obligaţia de a comunica asiguratului/păgubitului intenţia de a desfăşura investigaţii a fost redus de la zece zile la cinci zile lucrătoare. Altă modificare ce vizează cu precădere protecţia persoanei păgubite este aceea că în cazul daunelor pentru care valoarea reparaţiilor este posibil să depăşească valoarea vehiculului avariat, asigurătorul are obligaţia de a comunica păgubitului, în termen de zece zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată. „Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluţiilor şi tendinţelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obţinerea unui nivel optim de protecţie a asiguraţilor şi păgubiţilor, prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de asigurători“, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.
Altă modificare esenţială adusă legislaţiei RCA este că pentru poliţele emise începând cu data de 1 ianuarie 2012 sistemul bonus-malus se va aplica şi asiguraţilor persoane juridice. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a discutat şi analizat propunerile de modificare a reglementărilor privind RCA împreună cu asociaţiile profesionale ale pieţei de asigurări – UNSAR (Uniunea Asigurătorilor) şi UNSICAR (Uniunea brokerilor în asigurări).
Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru vânzarea poliţei RCA a devenit permanentă, companiile de asigurări nemaifiind obligate să depună la sfârşitul fiecărui an documentaţia necesară avizării. Asigurătorii RCA au însă obligaţia să respecte permanent condiţiile prevăzute pentru autorizare, conform comunicatului autorităţii. CSA a mai anunţat că începând cu anul 2012 se vor atinge limitele de despăgubire impuse la nivel european, astfel: pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de 1.000.000 de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României; pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de 5.000.000 de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.
În situaţia în care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogată sau datele oferite sunt în neconcordanţă cu documentele prezentate de asigurat, asigurătorul trebuie să ţină cont de documentele puse la dispoziţie de asigurat, în vederea stabilirii bonusului sau malusului.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII