11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început sărbătoarea în Bănie

A început sărbătoarea în Bănie

Craiova este în straie de sărbătoare, o dată cu aprinderea oficială a iluminatului festiv şi cu deschiderea Orăşelului Copiilor

Primarul Antonie Solomon a inaugurat miercuri seară iluminatul festiv de sărbători din centrul oraşului, care în acest an este „de un milion de ori mai frumos, de zece ori mai ieftin ca şi consum şi fără nici un efort de la bugetul local“, după cum a anunţat edilul. Zona centrală a Băniei a devenit un paradis luminat în alb şi albastru, iar craiovenii prezenţi în Piaţa „Mihai Viteazul“ la deschiderea oficială s-au arătat fascinaţi de privelişte. „Vreau ca în acest an Craiova să rivalizeze cu marile oraşe ale Europei ca frumuseţe. Şi uitaţi ce minunăţie este în jur. Totul în alb-albastru, culorile oraşului“, a spus Solomon.
O dată cu luminiţele s-a aprins şi bradul de Crăciun din faţa prefecturii, împodobit cu mii de beculeţe albe şi albastre, şi s-a inaugurat şi Orăşelul Copiilor. Pentru ca spectacolul să fie complet a existat şi o numărătoare inversă înainte de pornirea iluminatului artistic, dar şi un program de muzică şi dans susţinut de trupe ale Palatului Copiilor.
Primarul Solomon nu crede că în Craiova sărbătorile au început prea din timp. „Nu este devreme, pentru că mâine (joi – n.r.) este Ziua Naţională a României şi trebuie sărbătorită ca atare“, a explicat edilul-şef. Acesta şi-a manifestat dorinţa ca oraşul să beneficieze în curând şi de un proiect de relansare al fotbalului. „Alb şi albastru sunt culorile oraşului. Păcat că acum nu mai este şi Universitatea Craiova, dar sper şi îmi doresc ca, în curând, să existe un proiect de revigorare a fotbalului“, a spus Solomon.

Craiovenii, invitaţi la spectacole de Ziua Naţională

 Joi, de Ziua Naţională a României, craiovenii vor avea parte de spectacole de muzică populară şi uşoară. Ziua va începe însă cu un ceremonial militar-religios, organizat de Prefectura Dolj. Prin faţa primăriei vor defila, de la ora 10.00, trupe ale armatei şi Brigăzii Mobile de Jandarmi Craiova, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj şi Poliţiei Locale Craiova. „Va fi ceva deosebit, pentru că vrem să onorăm cum nu se poate mai bine Ziua Naţională“, a precizat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
La concurenţă cu parada de pe strada A.I. Cuza, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ primăria va oferi celor prezenţi câte o porţie de sarmale şi de fasole cu cârnaţi, dar şi vin fiert. Primarul Solomon a anunţat că vor fi disponibile 8.000 de astfel de meniuri, care vor fi suportate de la bugetul local. „Cum s-au găsit bani pentru alte lucruri, pentru premierea elevilor sportivi, de exemplu, aşa vor fi bani şi pentru alte categorii de persoane“, a spus Solomon, care este convins de faptul că oamenii nu o să se înghesuie la mâncare.
După festin va urma dansul. De la ora 11.00, pe o scenă amplasată în faţa Universităţii va începe un spectacol de muzică şi dansuri populare, susţinut de Ansamblul folcloric „Maria Tănase“. Din program nu vor lipsi numele grele ale genului, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu şi Petrică Mîţu Stoian. Pe scenă vor mai urca ansamblurile folclorice „Alunelul“, „Crăiţele“, „Leoveanca“ şi „Ion Şerban“.

Iris şi foc de artificii, la final

Ziua Naţională a României se va încheia la Craiova cu concerte rock. De la ora 16.00, tot pe strada A.I. Cuza (în faţa Universităţii), vor susţine recitaluri două formaţii craiovene, Art (trupa Liceului de Artă „Marin Sorescu“) şi Magazinul de Muzică. Invitata de onoare a serii va fi însă trupa Iris, marea absentă de la Zilele Craiovei. „Am promis că o să avem şi un concert Iris la Craiova şi m-am ţinut de cuvânt“, a spus Solomon, care le va oferi craiovenilor şi un foc de artificii la finalul spectacolelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

105 COMENTARII