Acasă Actualitate Silviu Purcărete, din nou la Naţionalul din Craiova

Silviu Purcărete, din nou la Naţionalul din Craiova

Colaborarea lui Silviu Purcărete cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ datează din 1989, iar reuşitele internaţionale de excepţie ale Naţionalului din Craiova din anii ‘90 se datorează valorii, în egală măsură, a colectivului artistic al teatrului oltean şi a regizorului Purcărete. Duminică, în prezenţa acestuia, începe pregătirea la TNC a spectacolului „Furtuna“.

După celebrele turnee cu piesele regizate de Purcărete, acesta a întrerupt pentru câţiva ani colaborarea cu Naţionalul din Craiova, dar, după anul 2000, a montat din nou spectacole shakespeariene extrem de importante, „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului“ şi „Măsură pentru măsură“. După o aşteptare de peste doi ani, Silviu Purcărete va relua colaborarea cu Naţionalul din Craiova, iar de duminică va începe pregătirile la spectacolul „Furtuna“, coproducţie a Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare. Distribuţia, care a fost aleasă de Silviu Purcărete pentru acest spectacol-eveniment, este următoarea: Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Sorin Leoveanu, Adrian Andone, Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Angel Rababoc, Cătălin Băicuş, Mircea Tudosă, George Costea. „Distribuţia pe roluri va fi definitivată şi, eventual, completată în cursul repetiţiilor“, se precizează în dispoziţia internă a conducerii TNC. Surpriza este că, deocamdată, nu a apărut nici un nume pentru rolul Miranda. Ce Mirandă va distribui Purcărete, o femeie sau un… bărbat? Scenografia aparţine lui Dragoş Buhagiar, iar muzica, lui Vasile Şirli. Premiera va avea loc pe 11 februarie 2012. „Furtuna“ Naţionalului din Craiova va fi prezentată la Festivalul Shakespeare de la Craiova din 2012, dar şi la celelalte festivaluri similare din Europa: la Gyula (Ungaria) şi Gdansk (Polonia). 

„Întâlnirea cu Purcărete:
şansa şanselor“

Ilie Gheorghe, cel care va fi distribuit, după toate probabilităţile, în rolul lui Prospero, se află la a 13-a colaborare cu regizorul Silviu Purcărete. Despre rolurile în care Purcărete l-a distribuit pe Ilie Gheorghe, marele actor al TNC a declarat pentru GdS: „Cu rolul din «Furtuna» de acum, de la Naţionalul din Craiova, ajung la al 13-lea rol pe care îl voi interpreta într-un spectacol regizat de Silviu Purcărete, majoritatea din Shakespeare. Cred că şi acesta, al 13-lea, va fi aducător de noroc, deoarece eu niciodată n-am avut superstiţia numărului 13, ba dimpotrivă… Când mi-am propus să fac câte ceva important, mi-am fixat o zi de 13 sau o zi de vineri. Sunt la a doua «Furtună», ca să zic aşa, deoarece eu am avut privilegiul să fiu distribuit de Purcărete şi în spectacolul «Furtuna» pe care l-a montat în Anglia, la Nottingham. Acolo l-am interpretat pe Caliban. Cu acest deja celebru spectacol am fost, în afară de Anglia, în Japonia, Germania, Grecia, Olanda. A fost un tur de forţă de opt luni, însă unul senzaţional! Nu pot vorbi despre «Furtuna» de acum de la TNC. Nu cunosc detalii privind intenţiile lui Silviu, dar bănuiesc că va fi conceput ca un spectacol Shakespeare de o frumuseţe poetică ieşită din comun. Sunt convins că acest spectacol de la Craiova va face carieră internaţională, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte montate de-a lungul anilor“.
Cariera actorului Ilie Gheorghe a fost influenţată de regizorul Purcărete, fiind vorba de o prodigioasă colaborare din 1989 încoace. Prima piesă montată de Purcărete la TNC a fost „Piticul din grădina de vară“, de D.R. Popescu, cu Tudor Gheorghe şi Ilie Gheorghe printre protagonişti. „Cu câteva săptămâni înainte de evenimentele din decembrie 1989, Naţionalul din Craiova a fost în Bucureşti cu acest spectacol de referinţă. Ţin minte şi acum o replică rostită de Tudor Gheorghe: „Poate cade guvernul la noapte şi scapi…“. Şi, după mai multe nopţi, a căzut Ceauşescu! Întâlnirea cu Purcărete a fost şansa… şanselor. Asta pentru că şi eu, ca actor, am înţeles foarte bine ceea ce voia şi am ieşit atât de repede în întâmpinarea regizorului, iar relaţia noastră s-a încălzit atât de frumos încât el m-a distribuit aproape peste tot unde a montat, în Anglia, în Franţa, la Sibiu, la Râmnicu Vâlcea“, a adăugat Ilie Gheorghe. Despre omul şi regizorul Purcărete, Ilie Gheorghe a punctat: „Este un om extraordinar, chiar fabulos. În relaţia cu actorii, este de un comportament şi de o prietenie ieşite din comun. În cei 20 de ani – de când lucrez cu el – nu l-am auzit folosind cuvinte care ar putea să lovească sufletul actorului, chiar dacă au fost momente în care era nemulţumit de ceea ce se întâmpla pe scenă. Ştia el cum să transforme defectul într-o calitate! Profesor desăvârşit, un maestru al detaliilor, lucrează la… filigran, ca să spun aşa. Inconfundabil, poet… Când am lucrat cu Purcărete în Anglia, el a primit Globul de cristal pentru cel mai bun regizor străin care a lucrat în Anglia. Şi asta spune totul“.
 

Exit mobile version