22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNici un copil fără grădiniţă

Nici un copil fără grădiniţă

Zeci de preşcolari din comuna Podari sunt susţinuţi financiar să meargă zilnic la grădiniţă prin proiectul naţional „Fiecare copil în grădiniţă“. Implementat în Dolj de Asociaţia Ovidiu Rom, proiectul se derulează în trei dintre cele cinci grădiniţe din comună la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al Cargill. „Oamenii foarte săraci amână de cele mai multe ori înscrierea copiilor lor la şcoală şi sar complet peste grădiniţă, fără să realizeze importanţa educaţiei timpurii sau neavând posibilitatea de a suporta numeroasele «costuri ascunse» ale educaţiei. Cargill doreşte să sprijine şi să aducă un plus de valoare în toate comunităţile în care activează, iar identificarea acestei nevoi în judeţul Dolj ne-a determinat să adoptăm această iniţiativă“, a precizat Ramona Ene, preşedinta Comitetului de Responsabilizare Socială Cargill.  

„Ne dorim ca guvernul să asigure costurile acestui program“
 
Acest proiect își propune să ofere o şansă egală la educaţie tuturor copiilor şi implicit să-i convingă să frecventeze grădiniţa pentru că, dacă nu o fac, nu vor recupera niciodată acest decalaj. „Anul trecut, programul s-a desfăşurat în 19 comunităţi din România, iar de anul acesta, Cargill ne-a propus să implementăm acest program şi în Dolj. Programul are trei componente esenţiale – iniţiativă din partea autorităţilor locale, formarea cadrelor didactice şi implicarea părinţilor. Familiilor li se acordă tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună pentru a-şi aduce copiii la grădiniţă în fiecare zi. Credem că acesta e elementul lipsă din multe programe sociale şi educaţionale: trebuie să le dăm părinţilor săraci un motiv pentru a se trezi dimineaţa şi a-şi aduce copiii la grădiniţă“, a declarat Leslie Hawke, preşedinta Asociaţiei Ovidiu Rom. Aceasta a explicat că scopul final al acestui proiect este ca fiecare copil sărac din România, cu vârsta între trei şi șase ani, să fie înscris în sistemul educaţional, pentru a beneficia de şansa de a deveni un membru activ al societăţii. „Ne dorim ca guvernul să asigure costurile acestui program pentru a nu mai depinde exclusiv de fondurile companiilor private. Prin sprijinul companiilor precum Cargill demonstrăm că e o metodologie care dă rezultate“, a spus Leslie Hawke.

Rezultate extraordinare în doar două luni

În Dolj, după doar două luni de la demararea proiectului „Fiecare copil în grădiniţă“, rezultatele sunt uimitoare. Dacă în anul 2010, 188 dintre copiii din comunitate erau înscrişi la grădiniţă şi doar 97 din aceştia o frecventau, în octombrie 2011, toţi cei 208 copii din Podari cu vârste cuprinse între trei şi șase ani sunt înscrişi la grădiniţă şi 165 participă zi de zi la ore. Dintre cei 165 care sunt prezenţi zilnic, 63 sunt beneficiari ai proiectului (copii din localităţile Podari, Branişte şi Livezi, care provin din familii ce trăiesc sub pragul minim de sărăcie).  

Sprijin financiar
de la Cargill şi de la bugetul local Podari

Contribuţia oferită de Cargill pe parcursul acestui an se ridică la 25.000 de dolari. În afară de costurile implicate de acordarea tichetelor sociale familiilor ai căror copii au prezenţă zilnică la grădiniţă, aceste fonduri acoperă şi instruirea profesorilor şi materialele educaţionale necesare desfășurării activităţilor din grădiniţă. Sprijinul Cargill, care poate fi oricând suplimentat în cazul în care numărul beneficiarilor va creşte pe parcursul acestui an, este completat de autorităţile locale, care asigură haine şi încălţăminte pentru fiecare copil participant în cadrul programului. „Consiliul Local Podari a alocat suma de 300 lei/copil, pentru achiziţionarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, pentru a evita situaţiile în care copiii vin desculţi la grădiniţă sau nu vin deloc“, a declarat Petre Prodileanu, viceprimarul din comuna Podari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS