10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedic acuzat de malpraxis după moartea unui nou-născut

Medic acuzat de malpraxis după moartea unui nou-născut

Un medic ginecolog din Craiova este acuzat de malpraxis de o familie al cărei copil a murit la opt zile după naştere. Părinţii susţin că primul lor copil ar fi fost acum în viaţă dacă medicul ar fi apelat la toate procedeele pentru ca naşterea să decurgă normal. Sesizările făcute la Colegiul Medicilor şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova au rămas până în acest moment fără răspuns.

Mihaela şi Aurel Oprea o acuză pe doctorița ginecologă Magdalena Manolea că se face vinovată de decesul copilului lor la câteva zile după naştere. Neglijenţa doctoriţei care a asistat la naştere ar fi făcut ca o sarcină dusă la capăt cu bine să se transforme într-o dramă pentru tânăra familie, care de şapte luni îşi caută dreptatea la Colegiul Medicilor şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Numai că sesizările lor au rămas fără răspuns, iar aşteptările s-au transformat în disperare. „A fost prima mea sarcină. Totul a decurs normal. Am fost supravegheată pe parcursul sarcinii de doamna doctor Magdalena Manolea de la Spitalul «Filantropia». Pe 18 aprilie am mers la control şi totul era bine. Copilul nu avea malformaţii, nu prezenta probleme şi mi-a spus că are 2,700 kg. I-am auzit bătăile inimii. Nu era nici o problemă. După două zile au început durerile şi m-am dus la spital. De dimineaţa de la 10.00 până la 14.00 m-am tot chinuit. Până la urmă, m-au băgat în sala de naşteri, unde am stat peste o oră şi jumătate. Eu i-am văzut că se agită şi spun că nu coboară copilul, că este blocat, dar nu au făcut nimic. I-am zis doctoriţei să facă ce este mai bine şi chiar cezariană. Dar nu s-a întâmplat. La naştere, copilul nu a scos nici un sunet şi a fost transferat de urgenţă la Secţia de neonatologie de la Spitalul 1“, a povestit Mihaela Oprea.
Craioveanca spune că ulterior a aflat de la cadrele medicale că nou-născutul avea creierul inundat cu sânge şi că era o legumă. Din cauza procedurilor greşite efectuate de medicul ginecolog, copilul ar fi stat o perioadă de timp fără oxigen. „Imediat după naştere au încercat să-l resusciteze, dar era târziu. Doctoriţa mi-a zis că a stat fără oxigen două-trei minute, numai că am aflat mai târziu de la asistentă că ar fi stat 10-15 minute. Copilul a stat pe aparate opt zile, după care a cedat. Medicii de acolo ne-au dat de înţeles că nu era nici o şansă, că greşeala fatală se produsese în momentul naşterii şi, cu tot efortul micuţului Petru (aşa l-au botezat medicii de la Secţia de neonatologie care şi-au dat seama că nou-născutul nu are şanse să supravieţuiască), nu a putut fi salvat. Copilul a suferit o hipoxie perinatală severă, iar ei i-au pus diagnostic edem cerebral“, a mai spus femeia.
 
Ancheta Colegiului Medicilor,
în pas de melc

 
Cei doi părinţi au încercat să afle din ce cauză l-au pierdut pe micuţ şi cine se face vinovat de asta. La trei zile după ce şi-au înmormântat primul lor copil, au depus sesizări la conducerea Spitalului „Filantropia“, la Colegiul Medicilor Dolj şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Au început să adune probe şi să pună întrebări celor care aveau cunoştinţă de cele întâmplate. „Doamna doctor mi-a spus că este bine copilul, că are 2,700 kg, dar el a fost de 3,300 kg. Am auzit că a mers personal la Neonatologie şi s-a interesat de starea lui. Că nu mi-a făcut cezariană pentru că în acea zi venise un control de la Sanepid şi sala era închisă pentru dezinfecţie“, a mai afirmat Mihaela Oprea.
De şapte luni, familia Oprea aşteaptă un răspuns, dar nu a primit nimic concret. Răspunsul de la spital este unul vag şi sec: „Medicul nu a încălcat normele de conduită în relaţia pacient -medic“, iar de la Colegiul Medicilor răspunsul a fost că  „s-a format o comisie de specialitate“.
Părinţii spun că vor să afle de ce micuţul lor a murit şi dacă medicul care a asistat la naştere este principalul vinovat. De asemenea, ei vor să știe dacă o cezariană ar fi putut salva viaţa acestui copil.
„Nu am fi vrut să se ajungă aici, dar nu mai ştim unde să mergem. Nu ne răspund, ne râd în nas. Nu ne vom opri până nu aflăm adevărul“, a spus Mihaela Oprea.
 
„Le înţeleg durerea, dar am procedat corect“
 
Doctorița acuzată de neglijenţă, Magdalena Manolea, spune că nu se consideră vinovată, pentru că a procedat aşa cum era corect. „Nu mă pot pronunţa în acest moment. Există deja o anchetă în derulare la Colegiul Medicilor. Eu mă consider împăcată pentru faptul că am aplicat procedurile corecte în timpul naşterii. Le înţeleg durerea, dar haideţi să aşteptăm şi răspunsul de la Colegiu. Atunci putem vorbi despre ceva concret. Aşa, să ne dăm cu părerea ar fi inoportun“, este punctul de vedere al Magdalenei Manolea.

Habar nu au

„Ce pot eu să vă spun? Aceasta este procedura, toate documentele sunt la dr. Silvia Zbârcea. Când se va încheia ancheta, vom şti rezultatul“, acesta a fost răspunsul deloc lămuritor al reprezentantului Colegiului Medicilor din Dolj, dr. Doru Dobrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

70 COMENTARII