6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoc anunţă că investitorii vin cu sacul de bani

Boc anunţă că investitorii vin cu sacul de bani

Concerne mari sunt pe cale să deruleze investiții de ordinul sutelor de milioane de euro în România, a declarat ieri premierul Emil Boc la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro TV, potrivit Mediafax: „În acest moment sunt foarte multe investiții care sunt pe cale să se deruleze în România și concerne mari și importante. Sunt investiții de ordinul sutelor de milioane de euro, în IT de exemplu. Din motive de confidențialitate nu pot să vă dau numele. Un mare concern, când își face un plan de afaceri, se bazează pe confidențialitate până la momentul startului acelei investiții în România“. „Criza aceasta evident că a afectat și investițiile străine. Acesta a fost și motivul pentru care am decis, încă din 2009, să alocăm mai mulți bani de la bugetul de stat pentru investiții. Iar acest lucru este recunoscut pentru că avem cel mai mare procent din UE alocat din buget investițiilor. Tocmai pentru a suplini această lipsă temporară de resurse financiare care să vină inclusiv din investiții străine pentru dezvoltarea economică a țării“, a adăugat șeful guvernului.
De asemenea, întrebat în legătură cu rezultatele în această privință ale vizitei efectuate în Israel sau ale celei din Qatar de președintele Traian Băsescu, premierul a spus că aceste relații urmează să se dezvolte, că „nu înseamnă că a doua zi după o vizită urmează să vină investitorii“: „Se pun bazele colaborării. De exemplu, pentru Israel, sunt două câștiguri importante pe termen foarte scurt. Salariați sau muncitori români care vor putea să meargă să lucreze în sectorul de construcții din Israel, începând chiar cu luna decembrie. Sau posibilitatea de recunoaștere a diplomelor de medicină“. Primul-ministru a subliniat faptul că nu este realistă mentalitatea referitoare la faptul că aceste vizite externe trebuie să aducă și contracte încheiate, deoarece România, de când a aderat la UE, nu mai poate da contracte cu dedicație, prin încredințare directă, cum a fost cazul înainte de 2004 sau de 2007, acum contractele putând fi atribuite numai pe bază de licitație.
El a mai arătat că guvernul are în analiză și derulare mai multe investiții străine importante prin proiectele de parteneriat public-privat și a subliniat că și autoritățile locale trebuie să fie partenere ale investitorilor străini, pentru a atrage și susține dezvoltarea unor noi investiții.

Boc spune că nu are în vedere un nou mandat de premier

Emil Boc a afirmat că nu ia în calcul un nou mandat de premier, după 2012. „Nu am în vedere acest lucru“, a fost răspunsul primului-ministru atunci când a fost întrebat dacă mai vrea să conducă guvernul şi după 2012.
Mandatul actualului guvern se încheie anul viitor. Potrivit unei decizii de principiu a coaliţiei, în noiembrie 2012 ar urma să aibă loc alegeri parlamentare şi locale comasate. Anterior, în aceeaşi emisiune, Boc declarase că e dispus să demisioneze în orice moment dacă ţintele macroeconomice pe care şi le-a propus ca şef al guvernului nu sunt atinse. Premierul fusese întrebat dacă ia în calcul demisia dacă nu atinge, în calitate de premier, ţintele economice propuse precum creşterea veniturilor la buget, finanţarea deficitului. „Evident că demisia întotdeauna este pe masă în momentul în care aceste lucruri nu se respectă“, a răspuns el. „Vă asigur două lucruri: că nu voi permite nici o evoluţie populistă şi electorală a bugetului şi că tot ce va ţine de mine, cu preţul demisiei, va fi să menţinem România pe linia stabilităţii şi a responsabilităţii. Deadline-ul este în fiecare zi pentru că în fiecare zi îţi măsori politicile prin performanţă şi performanţa aşteaptă politici care să fie atrăgătoare. Eu cred că aceste analize nu trebuie făcute o dată la şase luni; ele trebuie făcute periodic pentru că numai aşa poţi să te asiguri că rămâi în graficul stabilit. Şase luni este elementul în care ne-am referit şi noi în acordul cu CE, FMI de a face evaluările, pentru a vedea cum merg lucrurile în Europa“, a continuat Boc.
Jurnaliştii l-au întrebat apoi dacă va pleca din fruntea guvernului în cazul în care în primele şase luni ale lui 2012 nu se îndeplinesc obiectivele economice. „Repet: demisia nu trebuie făcută o dată la şase luni. Un guvern lucrează responsabil, nu o dată la şase luni. Dar vreau să ştiţi că îmi asum inclusiv cu preţul demisiei menţinerea stabilităţii macroeconomice a ţării. Asta vreau să spun“, a subliniat el.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII