10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViaţa femeilor, dedicată familiei

Viaţa femeilor, dedicată familiei

Femeile îşi dedică o treime din viaţă activităţilor legate de familie şi de creşterea şi educarea copiilor,
acesta este rezultatul unui studiu realizat în Marea Britanie

Studiul, prezentat recent de cotidianul britanic Daily Mail, a fost realizat la cererea site-ului milk&more.com (un fel de supermarket virtual) pe un eşantion de 2.000 de mămici din Marea Britanie. Sociologii sunt însă de părere că rezultatele sunt valabile şi în cazul altor ţări, întrucât viaţa de familie şi creşterea copiilor implică aceleaşi activităţi în oricare colţ al lumii.
Participantele la studiu au fost de acord să ofere detalii minuţioase cu privire la viaţa, rutina şi activităţile zilnice, pentru ca „portretul robot al mamei moderne“ să fie cât mai exact posibil. Potrivit estimărilor făcute în urma procesării informaţiilor, stăpâna unei case şi-ar petrece aproximativ 25.500 de ore din viaţă făcând cumpărături pentru casă, gătind şi efectuând activităţile casnice cotidiene (spălat de haine şi vase, călcat de rufe, curăţenie etc). În plus, femeile dedică 1.135 de zile (adică puţin mai mult de trei ani) exclusiv activităţilor legate de îngrijirea familiei, în special de creşterea copiilor. „Toată lumea ştie că mamele sunt «coloana vertebrală» a familiei, însă informaţiile referitoare la cât de mult timp petrec femeile ocupându-se de treburile gospodăreşti şi familiale ne dau de gândit“, a declarat Andrew Kendall, purtătorul de cuvânt al site-ului care a comandat sondajul. „Dacă mamele ar beneficia de ajutor doar cu gătitul, atunci ele ar câştiga în jur de patru ore de timp liber pe săptămână. Având în vedere că majoritatea mamelor este reprezentată de femei care şi muncesc, nu este greu să concluzionăm că femeile au nevoie de flexibilitate. În definitiv, nu este foarte amuzant să îţi petreci o jumătate de an din viaţă făcând cumpărăturile necesare casei“, a adăugat Kendall. Motivul pentru care reprezentantul supermarketului virtual a invocat timpul petrecut la cumpărături este faptul că sondajul a arătat că timpul pe care mamele îl alocă de-a lungul vieţii acestei activităţi este de 4.155 de ore şi 49 de minute (aproximativ 173 de zile).
 
Cu ce se ocupă mamele

Potrivit studiului, gătitul şi pregătirea mesei pentru familie ocupă într-o viaţă aproximativ 3.603 ore şi 36 de minute (mai mult de 150 de zile) din timpul mămicilor, în timp ce activităţilor casnice le sunt dedicate în fiecare săptămână 35 de ore şi 51 de minute. De aceea, în mod deloc surprinzător, trei sferturi dintre femeile care au participat la sondaj au mărturisit că ar avea nevoie de zile de 30 de ore pentru a rezolva toate problemele şi pentru a pune toate lucrurile la punct, iar multe dintre respondente au explicat că li se întâmplă deseori să se ocupe de curăţenie sau de chestiunile de ordin financiar la ore înaintate în noapte. În plus, mamele petrec aproape 110 zile din viaţă (mai exact 2.620 şi 48 de minute) strângând şi făcând ordine şi curăţenie după copii, spălatul rufelor ocupându-le cam aceeaşi perioadă de timp, respectiv 2.442 de ore şi 57 de minute. Spălatul vaselor necesită 2.180 de ore şi 52 de minute, în timp ce doar pentru curăţarea băii este nevoie de 1.507 ore dintr-o viaţă de om. Condusul copiilor la şcoală sau grădiniţă şi activităţile extraşcolare ocupă aproape 1.741 de ore, respectiv 1.301 ore din viaţa unei mame, în timp ce alte 1.432 de ore sunt necesare pentru mersul la doctor cu cei mici.

Programul într-o viaţă de mamă
Cumpărăturile pentru casă    – 4.155 de ore şi 49 de minute
Gătitul     – 3.603 ore şi 36 de minute
Curăţenia în casă     – 2.620 de ore şi 48 de minute
Spălatul rufelor     – 2.442 de ore şi 57 de minute
Spălatul vaselor     – 2.180 de ore şi 42 de minute
Călcatul hainelor     – 1.787 de ore şi 45 de minute
Dusul copiilor la şcoală     – 1.740 de ore şi 57 de minute
Ajutatul copiilor la teme –     1.544 de ore şi 24 de minute
Curăţenia în baie     – 1.506 ore şi 57 de minute
Dusul copiilor la doctor     – 1.432 de ore şi 4 minute
Activităţile extraşcolare ale celor mici     – 1.301 ore şi 2 minute
Plata facturilor şi rezolvarea problemelor casei     – 1.240 de ore şi 12 minute

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII