24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu îi critică pe miniştrii economiei

Băsescu îi critică pe miniştrii economiei

Contractele „băieților deștepți“ din energie au fost prima oară făcute în timpul lui Dan Ioan Popescu, „domnul Varujan Vosganian le-a prelungit din 2008 până în 2014 și domnul Adriean Videanu le-a mai prelungit încă o dată, modificând însă condițiile de plată (…) până în 2018“, a declarat joi președintele Traian Băsescu, pe B1 TV. Întrebat dacă s-a declarat învins în lupta cu așa-numiții „băieți deștepți“ din energie, Băsescu a răspuns: „Dacă mă declaram învins, nu ceream UE să vedem cum stăm cu tipul acesta de contracte. Nu m-am declarat învins“, a spus el, citat de B1 TV, adăugând: „Nu m-am lăsat“. Traian Băsescu l-a acuzat pe fostul ministru al economiei în cabinetul Tăriceanu că „minte cu nerușinare“ atunci când spune că nu are nici o legătură cu aceste contracte. „Domnul Vosganian a mințit cu nerușinare tot timpul și le-a prelungit contractele fără să-mi spună. Vă rog să vă imaginați că Vosganian îi spunea președintelui «Nu pot să vă dau contractele, domnu’ președinte, sunt secrete». Președintelui României îi spunea asta, cu tupeu. Mie îmi spunea Vosganian că sunt atât de secrete încât nu pot fi date“, a afirmat șeful statului. Președintele a adăugat că „până la urmă“ a „obținut câteva copii trunchiate“, pentru că „eram curios ce e atât de secret când furi din banul public“ și că această problemă a fost discutată inclusiv în CSAT, „de câteva ori“. De la Adriean Videanu – și el fost ministru al economiei – „am primit o explicație, chiar dacă am aflat de prelungirea contractelor după ce s-a făcut acest lucru“, a spus Băsescu, subliniind: „Nu m-a convins nici o explicație“.
Președintele a precizat că a cerut implicarea Comisiei Europene, prin DG Competition, pentru a „descâlci“ aceste contracte, în condițiile în care se pot dispune amenzi dacă se constată că este vorba de un sprijin mascat.
Traian Băsescu a recunoscut că nu are foarte multă putere de decizie în privința contractelor din energie: „Cert este că eu nu pot să fac decât declarații. Eu nu sunt nici ministru și nici ministrul nu poate întrerupe contractele, nu sunt nici director la Hidroelectrica“.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII