21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePădurile private, ţinta hoţilor

Pădurile private, ţinta hoţilor

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a atras ieri atenţia asupra furturilor de lemne care au atins o amploare deosebită în pădurile private din judeţ. Doljul are circa 87.000 ha de pădure, din care aproximativ 60.000 sunt păduri de stat, administrate şi păzite de angajaţii Direcţiei Silvice, iar 27.000 ha sunt păduri private, multe dintre ele nepăzite.
„Proprietarii de păduri private trebuie să înţeleagă că sunt obligaţi fie să se organizeze în ocoale silvice private, asigurându-şi astfel şi paza pădurilor, fie să încheie contracte cu Direcţia Silvică pentru pază. Ştiu că unora le e mai uşor să stea la poartă şi să se vaiete că li s-a tăiat pădurea, dar, dacă vor să se apere de hoţi, trebuie să se asocieze şi să-şi facă ocoale silvice private. Pentru că hoţii de lemne au înţeles mult mai bine că asocierea nu este în beneficiul lor atunci când se duc la furat de lemne”, a spus prefectul Giugea într-o conferinţă de presă organizată ieri la sediul prefecturii şi la care au mai luat parte comisarul-şef Constantin Nicolescu, şeful Poliţiei doljene, col. Constantin Florea, şeful Jandarmeriei, şi Daniel Drâgnei, directorul Direcţiei Silvice Dolj.
Cei care nu au posibilitatea de a-şi păzi singuri pădurea pot să plătească Direcţiei Silvice 120 lei/an/ha, în schimbul serviciilor de pază. Suma poate scădea considerabil, chiar până la 67 lei/an/ha, în cazul unor suprafeţe mari de pădure, dar pentru asta e nevoie tot de asocierea proprietarilor de terenuri cu vegetaţie forestieră.
• Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII