22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvertismentele lui Băsescu

Avertismentele lui Băsescu

Președintele Traian Băsescu a declarat luni seară la TVR, în legătură cu arestarea primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, pentru fapte de corupție, că de șase luni existau „informații că ar fi ceva în neregulă acolo“ și „în mod categoric, Emil Boc știa de aceste informații“. „Nu mă așteptam să fie acolo cazuri de corupție. Informații că este ceva în neregulă acolo sunt de șase luni. În mod categoric, și Emil Boc știa de aceste informații“, a susținut șeful statului. „Nu numai legat de Cluj sunt informații. Sunt informații și despre alte județe. Asta nu înseamnă că se duce cineva și spune: «Vezi, fură mai cu grijă, că se știe». Nu ai dreptul să faci așa ceva. Tu, ca șef de stat, ești informat cu privire la actele de corupție, mai ales că este unul dintre obiectivele majore – culegerea de informații legate de corupție, și pentru SRI, și pentru «Doi și-un sfert», și pentru toate instituțiile statului. Asta nu înseamnă că trebuie să tragi de mânecă pe cineva“, a continuat Băsescu.

Secretarii de stat dubioşi, traşi pe dreapta

„Probabil dacă vă uitați ce secretari de stat au mai fost revocați în ultimul an și nu v-ați întrebat de ce, vă pot spune cu siguranță că unul dintre motive este acesta. Adică, ministrul primește informații de la Serviciile de Informații legate de activități ilegale sau cel puțin neconforme cu statutul de secretar de stat. Miniștrii care sunt responsabili cer la premier schimbarea, dar un primar nu poți să-l schimbi“, a explicat el. Totodată, cu privire la relația de prietenie dintre premierul Emil Boc și primarul Sorin Apostu, președintele a spus că nu i se poate „pune în spate responsabilitatea pentru ce a făcut un prieten al său cu care nu stă zi de zi. Apostu e acolo, Emil Boc e aici, și numai de Apostu nu-i arde premierului, la câte a avut pe cap de doi ani încoace“.

Urmează alţii….

În schimb, șeful statului a susținut că „mai sunt și alți“ reprezentanți ai administrației în atenția organelor de urmărire. „Și vă asigur că nu-i iartă nimeni. Sunt destui, și nu doar de la PDL. E vorba în mod deosebit de administrația locală, unde li se pare că, dacă au un contract, trebuie să aibă și ei partea lor din contract. De unde până unde, nu-mi dau seama…“, a arătat Băsescu.

Dezamăgirea preşedintelui

Astfel, șeful statului i-a avertizat pe democrat-liberali că „dacă nu își vor corecta atitudinea față de actele de corupție au șansa să nu ia nu numai 30%, ci nici 25%“. „Eram doar un partid de 7% în 2000, când am intrat în parlament, și în 2002 a fost faimoasă hotărârea cu incompatibilitățile – consilierii și primarii, viceprimarii care aveau afaceri cu primaria în mod direct sau prin membrii de familie au avut opțiunea să înceteze afacerile sau să plece din PDL. Au plecat atunci o sută și ceva de consilieri. Cât de mare e diferența, față de acum, dacă au ajuns la șpăgi… pentru mine sunt o mare decepție“, a spus Băsescu. „Cei mai mulți bani obținuți din astfel de surse se duc acasă. La partide găsești adesea că nu au telefonul plătit sau încălzirea plătită. Finanțarea care se produce odată cu începerea campaniei e suficientă pentru ducerea unei campanii. Dacă nu își vor corecta atitudinea față de actele de corupție (democrat-liberalii – n.r.), au șansa să nu ia nu numai 30%, ci nici 25%. Nu mai suntem la stadiul la care să stea liniștiți dacă știu că fac acte de corupție. Îi spun amical oricărui politician, să nu stea liniștit dacă face acte de corupție“, a avertizat șeful statului.

Replica lui Emil Boc

„Primul-ministru sau un alt demnitar al statului nu știe niciodată asupra cărei persoane se emite un mandat de ascultare sau ceva de acest fel“, a declarat ieri premierul Emil Boc, la Lancram, în județul Alba. „Sunt doar informații generale pe care le ai cu privire la potențiala stare infracțională dintr-o anumită regiune, dar nu primești date complete pe persoane“, a spus Emil Boc

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII