12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchengen: Finlanda îşi relaxează poziţia în ce priveşte România şi Bulgaria

Schengen: Finlanda îşi relaxează poziţia în ce priveşte România şi Bulgaria

Finlanda a renunţat parţial la opoziţia sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat azi ministrul finlandez pentru afaceri europene, Alexander Stubb. Totuşi, Olanda continuă să se opună, în condiţiile în care pentru aderarea celor două este nevoie de susţinerea tuturor statelor membre, informează Agerpres, citând Reuters.
Ministrul finlandez a precizat luni că ţara sa şi-a relaxat poziţia şi doreşte un plan de compromis. "Este o abordare în două etape. Mai întâi ar fi deschise spaţiul aerian şi graniţele maritime, urmând ca ulterior să se ia o decizie şi cu privire la frontierele terestre", a explicat el pentru presă.
Potrivit lui Stubb, se are în vedere deschiderea spaţiului aerian şi a graniţelor maritime cu cele două ţări în martie, iar despre graniţele terestre ar urma să se discute în iulie.
Toate statele UE trebuie să fie de acord în vederea admiterii de noi ţări în spaţiul fără frontiere, care cuprinde 25 de state membre cu drepturi depline, inclusiv câteva ţări din afara UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS