16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFondul Proprietatea dă în judecată Hidroelectrica

Fondul Proprietatea dă în judecată Hidroelectrica

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a înaintat Tribunalului București o cerere de chemare în judecată a membrilor Consiliului de Administrație ai Hidroelectrica pentru încheierea, în decembrie 2010, a unui contract de vânzare a energiei electrice cu Arcelo Mittal Galați la un preț sub cel al pieței, se arată într-un raport remis BVB. Administratorul Fondului Proprietatea consideră contractul cu Arcelor Mittal Galați ca fiind preferențial, aducând astfel prejudicii majore Hidroelectrica.
Cei vizați de această acțiune sunt Tudor Șerban, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica, Ionica Raicu și Florentina Constantinescu.
Fondul Proprietatea este acționar minoritar la producătorul de energie electrică Hidroelectrica, având o participație de 19,9%. Joaquin Almunia, vicepreședinte al CE, a declarat pe 21 octombrie, la București, că în prezent Comisia Europeană analizează contractele Hidroelectrica încheiate cu Arcelor Mittal Galați și Alro Slatina, dar și cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieței. „Analizăm un potențial ajutor primit de Arcelor Mittal și Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse și, de asemenea, analizăm contractele Hidroelectrica încheiate cu distribuitorii cu amănuntul și cu alți clienți industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectați pentru că trebuie să plătească prețuri mai mari din cauza distorsionării pieței“, a spus Joaquin Almunia, care este și comisar pentru Concurență.
După această declarație, Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica, a declarat că „Hidrolelectrica livrează o parte din energie pe piața concurențială și aici avem și contractul cu Arcelor Mittal și țin să asigur că din punct de vedere procedural totul a fost în regulă și sper că acest lucru să-l constate și Comisia Europeană după 4 noiembrie, când vom prezenta toate datele pentru a le cerceta“. Combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galați, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a cumpărat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate în valoare de 227,7 milioane de lei (53,2 milioane de euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica.
La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către Arcelor Mittal chiar dacă primise alte două oferte la prețuri mai mari. Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, a precizat la vremea respectivă că tranzacția a fost transparentă și garantează profit pentru producătorul de energie. La rândul lor, oficialii Arcelor Mittal au afirmat că acordul cu Hidroelectrica este legal.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS