13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVinietă, vinietă, dar s-o vedem şi noi

Vinietă, vinietă, dar s-o vedem şi noi

Panourile informative montate de primărie sunt prea mici pentru ca un conducător auto care trece prin Craiova să afle din mers că nu poate parca pe domeniul public fără să aibă vinietă

Şoferii care tranzitează Craiova sau care au de gând să petreacă un timp în Cetatea Banilor s-ar putea trezi cu maşinile ridicate dacă îşi lasă autovehiculul pe domeniul public fără să fi plătit taxa de parcare. Aceasta a fost introdusă prin hotărâre de consiliu local în mai 2011 şi a intrat în vigoare după 15 august, dată la care majoritatea craiovenilor îşi procuraseră vinieta (autocolantul care dovedeşte plata taxei şi care trebuie ţinut la loc vizibil în autoturism). Unde este lege nu-i tocmeală, iar amenzile pentru lipsa vinietei ajung până la 500 de lei (plus taxa de 300 de lei pentru recuperarea maşinii, dacă aceasta a fost ridicată).
Principiul aplicat şi în legistaţia română, care prevede faptul că nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii, ar putea fi însă contrazis la Craiova de şoferii care sunt în trecere prin oraş. Motivul: aceştia cu greu pot afla de obligativitatea procurării vinietei de parcare, chiar dacă autorităţile locale au găsit o modalitate de informare. Pentru că Bănia se consideră un oraş european care se respectă, la intrările în municipiu au fost montate indicatoare prin care turiştii care vin cu maşina să afle de existenţa vinietei cu pricina. Până aici, nimic anormal, numai că panourile respective ar putea trece neobservate de şoferi, din cauza dimensiunilor lor şi a multitudinii de informaţii oferite. Pe lângă faptul că indicatoarele s-au pus la sfârşitul lunii trecute, deşi obligaţia de plată a intrat în vigoare de la jumătatea lunii august, ele sunt şi greu lizibile. Un şofer aflat în trafic ar putea ignora oricând plăcuţele, pe care, pentru a le desluşi, ar trebui să se oprească în dreptul lor. Plus că citirea lor îţi ia cel puţin un minut.

Ce conţine plăcuţa cu vinieta

 Pe primul rând al panoului informativ apare cu litere mai mari mesajul: „Atenţie: Parcarea în municipiu se face numai cu vinietă“, după care urmează un text întreg scris cu litere de-o şchioapă. „Străinii“ află mai întâi care sunt costurile autocolantului doveditor şi cum poate fi diferenţiat acesta: „o zi – un leu (vinietă culoare roz), o lună – 15 lei (vinietă culoare galbenă), un an – 40 de lei (vinietă culoare albastră)“. Următoarea informaţie oferită celor care intră în Craiova se referă la locurile de unde pot fi procurate vinietele cu pricina. Astfel, pe tăbliţă sunt trecute adresele celor trei sedii ale Direcţiei de Taxe şi Impozite, precum şi faptul că autocolantul se poate achiziţiona şi de la tonetele Regiei Autonome de Transport Craiova şi chioşcurile de ziare din oraş.
Pe panou se specifică şi ce se întâmplă în cazul în care nu se respectă „legea“ din Bănie: „în caz contrar, veţi cădea sub incidenţa HCL nr. 201/26.05.2011 prin care se aprobă regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea curentă a autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova“, fără a se menţiona însă exact sancţiunea pe care o riscă şoferii turişti.

„Acestea au fost dimensiunile solicitate“

 De confecţionarea şi montarea plăcuţelor s-a ocupat RAADPFL. Regia din cadrul primăriei a realizat trei astfel de indicatoarea informative, care au fost puse la intrările în oraş, pe drumurile spre Calafat (în zona Romaneşti), Bucureşti (în zona Aeroport) şi Timişoara (în zona Marlorex). Al patrulea indicator este încă în lucru, el urmând să fie montat în zona Brestei. Pentru mărimea indicatorului şi informaţiile cuprinse, cei de la RAADPFL dau vina pe Direcţia de Taxe şi Impozite a primăriei. „Aşa au fost dimensiunile solicitate de cei de la Taxe şi Impozite. Noi doar ne-am conformat, am tăiat tabla şi am inscripţionat-o“, a spus directorul RAADPFL, Ion Petre.
Plăcuţele cu vinieta au fost montate fără acordul Poliţiei Rutiere. „Dacă nu jenează indicatoarele de circulaţie şi sunt puse ca titlu informativ, nu este neapărat nevoie de acordul nostru. Foarte probabil că ele s-au pus cu avizul celor de la Drumuri. Dar nu înţeleg totuşi de ce le-au făcut aşa mici. Ar fi trebuit să fie mult mai mari, cum sunt cele publicitare, ca să poată fi observate de conducătorii auto“, a precizat Alin Apostol, inspector în cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Craiova şi membru în Comisia de Sistematizare a Circulaţiei de pe lângă Primăria Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

45 COMENTARII