Vinietă, vinietă, dar s-o vedem şi noi

Autori


Panourile informative montate de primărie sunt prea mici pentru ca un conducător auto care trece prin Craiova să afle din mers că nu poate parca pe domeniul public fără să aibă vinietă

Şoferii care tranzitează Craiova sau care au de gând să petreacă un timp în Cetatea Banilor s-ar putea trezi cu maşinile ridicate dacă îşi lasă autovehiculul pe domeniul public fără să fi plătit taxa de parcare. Aceasta a fost introdusă prin hotărâre de consiliu local în mai 2011 şi a intrat în vigoare după 15 august, dată la care majoritatea craiovenilor îşi procuraseră vinieta (autocolantul care dovedeşte plata taxei şi care trebuie ţinut la loc vizibil în autoturism). Unde este lege nu-i tocmeală, iar amenzile pentru lipsa vinietei ajung până la 500 de lei (plus taxa de 300 de lei pentru recuperarea maşinii, dacă aceasta a fost ridicată).

Principiul aplicat şi în legistaţia română, care prevede faptul că nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii, ar putea fi însă contrazis la Craiova de şoferii care sunt în trecere prin oraş. Motivul: aceştia cu greu pot afla de obligativitatea procurării vinietei de parcare, chiar dacă autorităţile locale au găsit o modalitate de informare. Pentru că Bănia se consideră un oraş european care se respectă, la intrările în municipiu au fost montate indicatoare prin care turiştii care vin cu maşina să afle de existenţa vinietei cu pricina. Până aici, nimic anormal, numai că panourile respective ar putea trece neobservate de şoferi, din cauza dimensiunilor lor şi a multitudinii de informaţii oferite. Pe lângă faptul că indicatoarele s-au pus la sfârşitul lunii trecute, deşi obligaţia de plată a intrat în vigoare de la jumătatea lunii august, ele sunt şi greu lizibile. Un şofer aflat în trafic ar putea ignora oricând plăcuţele, pe care, pentru a le desluşi, ar trebui să se oprească în dreptul lor. Plus că citirea lor îţi ia cel puţin un minut.

Ce conţine plăcuţa cu vinieta

 Pe primul rând al panoului informativ apare cu litere mai mari mesajul: „Atenţie: Parcarea în municipiu se face numai cu vinietă“, după care urmează un text întreg scris cu litere de-o şchioapă. „Străinii“ află mai întâi care sunt costurile autocolantului doveditor şi cum poate fi diferenţiat acesta: „o zi – un leu (vinietă culoare roz), o lună – 15 lei (vinietă culoare galbenă), un an – 40 de lei (vinietă culoare albastră)“. Următoarea informaţie oferită celor care intră în Craiova se referă la locurile de unde pot fi procurate vinietele cu pricina. Astfel, pe tăbliţă sunt trecute adresele celor trei sedii ale Direcţiei de Taxe şi Impozite, precum şi faptul că autocolantul se poate achiziţiona şi de la tonetele Regiei Autonome de Transport Craiova şi chioşcurile de ziare din oraş.


Pe panou se specifică şi ce se întâmplă în cazul în care nu se respectă „legea“ din Bănie: „în caz contrar, veţi cădea sub incidenţa HCL nr. 201/26.05.2011 prin care se aprobă regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea curentă a autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova“, fără a se menţiona însă exact sancţiunea pe care o riscă şoferii turişti.

„Acestea au fost dimensiunile solicitate“

 De confecţionarea şi montarea plăcuţelor s-a ocupat RAADPFL. Regia din cadrul primăriei a realizat trei astfel de indicatoarea informative, care au fost puse la intrările în oraş, pe drumurile spre Calafat (în zona Romaneşti), Bucureşti (în zona Aeroport) şi Timişoara (în zona Marlorex). Al patrulea indicator este încă în lucru, el urmând să fie montat în zona Brestei. Pentru mărimea indicatorului şi informaţiile cuprinse, cei de la RAADPFL dau vina pe Direcţia de Taxe şi Impozite a primăriei. „Aşa au fost dimensiunile solicitate de cei de la Taxe şi Impozite. Noi doar ne-am conformat, am tăiat tabla şi am inscripţionat-o“, a spus directorul RAADPFL, Ion Petre.

Plăcuţele cu vinieta au fost montate fără acordul Poliţiei Rutiere. „Dacă nu jenează indicatoarele de circulaţie şi sunt puse ca titlu informativ, nu este neapărat nevoie de acordul nostru. Foarte probabil că ele s-au pus cu avizul celor de la Drumuri. Dar nu înţeleg totuşi de ce le-au făcut aşa mici. Ar fi trebuit să fie mult mai mari, cum sunt cele publicitare, ca să poată fi observate de conducătorii auto“, a precizat Alin Apostol, inspector în cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Craiova şi membru în Comisia de Sistematizare a Circulaţiei de pe lângă Primăria Craiova. Comenteaza acum

45 Comentarii

 1. andrei said:

  eu cred ca legea asta este un abuz de exp. te duci intr-o tara europeana si parchezi regulamentar si nu platesti parcarea iti pune amenta pe masina dar nu ti-o si ridica.

 2. cicone said:

  domnilor ziaristi poate aflati si ne spuneti si noua unde sa sunam atunci cand nu putem parca ca-s locurile ocupate de masini de BG,GB sau alte state sau judete(bineinteles fara vigneta de parcare in geam)….si ce masuri legale ar trebui sa ia primaria in aceste cazuri…Multumiri anticipate

 3. me said:

  “Al patrulea indicator este încă în lucru” – sa moara pestii mei, parca ar fi polivalenta, nu o tinichea cat un faras.

 4. El UNO said:

  In locul celor din Podari, Carcea, Isalnita, Melinesti etc as pune un afis la intrarea in comuna…..pe aici nu se trece…fara sa platiti dublul taxei pe care o percepeti in Craiova..

 5. Pedala said:

  Ce hotarare locala de c..at luata de consilieri de c..at . Totusi un avocat bun poate demonstra ca obligativitatea acestei ” laturi” numite vinieta de parcare este ilegala atata timp cat nu exista locuri de parcare amenajate , conform ragulamentului de circulatie pe drumurile publice iar odata ce platim taxa de parcare inclusa in impozitul anual nu avem nicio obligatie sa montam acea hartie de c… deoarece autoritatile au baza de date cu cei ce au platit si cei ce nu . Dar scopul acestei hotarari este unul singur , valoarea colantului , care intra in buzunarele escrocilor. In toate tarile civilizate exista aparate de parcare unde iti poti cumpara civilizat biletul , uitati-va cat de imbecili sunt , jeg si bale.,

 6. pedala said:

  Ba asta de la 6 , gabi, ce legatura are colantul cu portocalii , paguba a dracu .

 7. io said:

  recunosc, detin o masina de bulgaria, nu am vinieta si parchez unde am chef, in tot orasul! sa vina sa imi dea amenda, abia astept. asta e culmea nesimtirii, sa ceri cuiva care e in tranzit sa iti plateasca o idiotenie de taxa doar pentru ca parcheaza masina o ora sau ceva de genul prin oras. nu e problema de un leu pe zi, dar e problema cu cat timp se pierde pentru achizitionarea acelei viniete. pe de alta parte, eu unul am vrut sa platesc tampenia asta de vinieta, si nu s-a putut! nu au fost suficiente actele masinii, mi-au mai cerut si procura si copie dupa buletinul celui care e trecut pe procura. tare, nu? taxa aia trebuia platita pe masina, dar in fine, daca nu au vrut sa imi ia banii, acum nici eu nu mai vreau sa ii dau!
  respect!

 8. bg said:

  ba cicione sa iti bagi masina in rahat.eu am masina de bg cu taxa platita.poti sa o ****ca masura stateasca

 9. pt 8 said:

  dar de aia de va indobitocesc de dimineata pana seara pe antene si realitatea nu zice nici o ciuma pro pesedista nimic sau va place sa faceti audienta ca legumele pe camp la toate dejectiile posibile??mai nou asa va place sa trambite numai jegurile si aia care apara mafia in tara asta prin tot felul de mijloace perverse si perfide??
  ps: in articolul asta oamenii au remarcat un lucru cat se poate de corect…..este chiar o critica mai degraba nu o lauda la adresa puterii….puteai macar sa gasesti alt articol unde laudau pedeleii….dar esti un creier spalat de smecherii care se ridica pe naivii din tara asta asa cum au facut-o si in trecut …

 10. P.Popescu said:

  In prezent nu ai unde sa parchezi in Craiova,mai ales in zona centrala.Cand erau parcari cu plata se gaseau locuri de parcare chiar si in centru.Propun parcari cu plata,dar cu aparate pt.a nu mai plati personal si a nu mai incasa acestea bani fara a da tichet.

 11. AIUREA..INCOMPETENTA said:

  LA MINE IN PARCARE SINT 2 MASINI ,UNA FARA NR SI UNA CU NR STRAIN ,O SALVARE….I-AM CHEMAT PT RIDCARE SI NU AU VRUT SA RIDICE PT CA: una nu are numar si salvarea este grea ……de kka……..venit BI SI PLEAT VCI ….HHHHHHHHHHHH

 12. ..calator said:

  si daca ajunge cineva in Craiova dupa ce se inchid chioscurile de ziare etc , de unde isi ia colant?Sau doarme in masina la marginea orasului pana se deschid?

 13. PERFU said:

  SA-MI RIDICE MIE MASINA GARDIENII COMUNITARI LOCALI , CACI NU VOR MAI DORMI ACASA IMPREUNA CU DIRECTORUL LOR , DEJA AMENDAT PENAL dar NESUSPENDAT DIN SERVICIU datorita MILEI de la PRIMARIE .Asta n-o stiati ?

 14. xxx said:

  In Timisoara panourile informative exista pe stalpii cu indicatorul de parcare. Mai invatati si de la altii daca sunteti incompetenti.

 15. absurd said:

  absurd :ca sa cumperi vinieta trebuie sa parchezi – dar nu ai voie ca nu ai vinieta !!!!!

 16. PT 13 said:

  Ai dreptate in privinta parcarilor ca sunt putine,dar cand erau parcari cu plata vedeai parcarea libera si masina parcata peste strada ,ca sa nu plateasca.Chiar daca o sa construiasca parcari cu plata,tot o sa se gaseasca soferi care sa parcheze pe trotuar,trecere de pietoni etc

 17. de VINIETA said:

  Ai dreptate PT13, dar cum str. Calea Bucuresti face parte integranta din DN6, cum se poate percepe VINIETA, cand deja este platita pentru DN si EUROPENE, cica.

 18. culmea prostiei said:

  să parchezi 10 min pentru a merge să plăteşti vignieta şi să nu.ţi mai găseşti maşina acolo pentru că ţi.a ridicat.o nenea comunitaru că nu aveai vignieta în geam =))))

 19. Nae said:

  Sa iesim peste ei la primarie si in strada sa vedem ce fac fraierii astia de politicieni pe care i-am votat….si nu o sa ii mai votam.

 20. EU said:

  Mda!De tot rasul!Dc. vi de la Bucuresti sau Timisoara in zona aia limita este de 70km/h dc nu ma insel deci este IMPOSIBIL sa vezi din mers despre ce e vorba!Mai mult de atat,oprirea este INTERZISA pe acel sector de drum,este un drum european.Atunci cum sa poti afla despre aceste vignete frate?Cum spunea si Politia,ar trebui sa fie indicatoare mari,cum sunt panourile publicitare!

 21. bandrabur said:

  cu fondurile alocate ptr. parcul tineretului, se faceau 2sau 3 parcari supra terane in principalele locuri aglomerate, rezolvand prioritar o mare problema a orasului.Parcul putea sa mai astepte asa cum asteapta acum vizitatori care nu se inghesuie nici la evenimentele

 22. belea said:

  Asa e romanul ! Adica prost!! Plateste taxele si daca sint ilegale. De ce trebuie sa platesc taxa asta pusa de niste neica nimeni? Daca codul rutier imi spune ca pot parca oriunde nu am interdictie de parcare reglementata printr-un indicator vin astia si-mi zic ca trebuie sa am vignieta…Mi se pare absolut aiurea..

 23. dexter said:

  multi prosti tine craiova asta…pai nu interzice nimeni primariei sa perceapa taxa de parcare,este 100 % legala…..dar vin niste rupti in****cu cazane de bulgaria sau alte tari/judete/taranoia si fac caz de 40 ron/an pe care ar trebui sa-i plateasaca….INTRA COMUNITARII PESTE VOI,SOBOLANILOR,PLAN GETI VOI CAND VETI DA 300 RON SAU MAI MULT SA VA LUATI RABLELE IN BATATURA

 24. Afisat necorespunzator said:

  Cert e ca panourile de la intrarile in oras sunt necorespunzatoare, iar aici autoritatile si-au aratat incompetenta, ignoranta, indiferenta si chiar desconsiderarea cetateanului. Cei responsabili nu merita nici aerul pe care-l respira, sa ma astept la vreo demisie ? Nicidecum… La nesimtire, poate ca da ! A avut dreptate cine a acuzat oficial autoritatile romane de JAPCA !

 25. Evil said:

  Nu va mai plangeti atat! Cei care aceti masinile trecute pe Craiova oricum o plateatii si pana acum doar ca nu primeati sticker. Masura a fost luata pentru cei de BH/BP si pentru cei cu masinilee in leasing. Cu sticker sau fara e mai bine decat pe vremea cand dadeam arabului 10 lei pe ora. Probabil acum ar fi fost 2-3 lei pe ora…

 26. nedumeritul ? said:

  sant din afara Craiovei ,am platit rovinieta pe la jumatatea lui Octombrie 40 lei ,pe acel actibild nu este bifat nimic doar 2011 , oare ce valabilitate are? doar doua luni jumate ?

 27. belea said:

  Dexter , asa esti tu din nastere? Ce sa faci…astia cu dizabilitati nu platesc taxe …asa ca te intelegem…

 28. TESTER DE PROSTIE GRATUIT said:

  Dubla impunere la o taxa deja platita. Mai talambilor care sunteti, deja platiti taxa de folosire a domeniului public al localitatii prin taxa asupra mijlocului de transport. Daca voiau adiministartorii astia locali hoti sa va impuna, puteau impune parcarilor amenajate cu plata. Aci faceti dumneavoastra confuzia. Una e sa parchezi in jermania la o parcare in care este vizibil semnul de parare cu plata si exista incastor ori aparat de taxat, iar alta sa opreasca bietul neamt trecator de curiozitate prin Romania si se trezeste ori cu amenda ori cu masina ridicata pentru ca nu a platit rovigneta impusa de neste banditi. Vedeti cat suntei de … studiind Codul Fiscal, ori intreband public pe mai marele fiscalitatii locale, doctorul in economie solomon. http://www.domnule premar va sta la ipozitie gratis. Bneinteles ca prostii ma vor injura tot pe mine.

 29. tot nedumerit said:

  sant o gramada de amenzi date deja ,am vazut amenda unei persoane la fisc nu ca nu ar fi avut rovinieta ci nu ar fi fost pusa la vedere era lipita pe parasolar si cornutii tot iau dat amenda

 30. eu said:

  va zic una buuna rau cred eu,alalta ieri eram in tranzit prin craiova nefiind craiovean, am traversat centrul pe la univ si am oprit sa coboare o persoana o persoana din masina , in fata carefur am dat pe avarii a coborat pers si in momentul cand sa plec au venit locali m au blokat si ce sa vezi ca m au intrebat unde e vigneta…astept pareri

 31. Dudu said:

  Marinica a avut o idee excelenta cu aceasta taxa. In felul asta se mai aduna ceva bani la buget si ii poate redirectiona catre firmele portocalii. Eu votez cu Marinica pentru ca sunt imbecil. Votati si voi!!!

 32. Nae said:

  Marinica bine ca ai bagat taxa asta ca nu te mai voteaza nimeni….Dudule asa esti ,un imbecil ,ai avut dreptate.(Nr.38)

 33. obama bin laden said:

  nu prea au voie comunitarii sa ridice autoturisme cu nr strain si nici pe cele fara nr de imatriculare

 34. din Primarie said:

  L-ATI VOTAT PE TI-GA-NUL DE SOLOMON ACUM STATI SI SUFERITI , FRAIERILOR.
  CE K–K—TT A FACUT ASTA IN CRAIOVA DE SUNTETI GATA SA MAI NENOROCITI ORASUL CU INCA UN MANDAT AL TARANULUI ?
  VOI ATI MERS VREODATA DOAR PANA LA PITESTI ??? ACOLO E ADEVARAT ORAS CU SUPER CENTRU CIVIC , CU MALL K LUMEA , CU REPREZENTANTE AUTO SUPER TARI … LA CRAIOVA E O HARABABURA TOTALA , NIMIC , NIMIC , VINIETA MAI TREBUIA LA GUNOIU ASTA DE ORAS …PARDON SAT .

 35. @41 din Primarie said:

  Marinica a introdus taxa asta, nu Solomon. Votati Marinica!

 36. gicu said:

  mie mi-au ridicat masina dun piata Chiriac unde era oprirea interzisa dar nu era si semnul aditiona cu ridicat masina, s-au uitat au vazut vinieta in geam dar tot au ridicat-o ,si cand iam intrebat au zis ca daca nu-mi convine sa-i dau in judecat si mi-au dat si amenda si puncte penalizare.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 11 noiembrie 2011

Actualitate

» Populaţia din Oltenia, pe cale de dispariţie
» Ministrul de Interne din Mexic a murit într-un accident de elicopter
» Agenţia Fitch a modificat negativ perspectiva de rating a Ungariei
» Grecia se bazează pe importuri de petrol din Iran
» Emil Boc confirmă: Bugetul pe 2012 nu prevedere creşteri de salarii şi pensii
» Vinietă, vinietă, dar s-o vedem şi noi
» Gorj: Procurorii au început urmărirea penală împotriva unui medic în “Cazul Tulic”
» Bilanţul seismului din Turcia a ajuns la 24 de morţi
» Vinuri româneşti premiate la un târg de specialitate organizat în China
» Guvernul norvegian a fost remaniat, după ce ministrul Justiţiei a demisionat
» Bugetul pe anul 2012 nu prevede majorarea pensiilor sau salariilor
» Zborurile low cost de pe Aeroportul Băneasa se vor muta pe Otopeni, din martie 2012

Local

» Bucătărie modernă la Spitalul de Urgenţă Craiova
» Operaţiunea şarpele de casă
» Accident cu patru victime la Deveselu
» Problema parcărilor medicilor, rezolvată pe moment
» Părinţii lui Ionuţ Anghel vor fi aduşi cu mandat la următorul termen
» Îşi vinde locurile de veci ca să poată trăi
» Poştaşul din Unirea, cultivator de droguri
» Ţigăneală în Faţa Luncii
» Reguli noi pentru doctoranzi
» Testare gratuită a auzului şi văzului în Bănie
» Elevii cu rezultate slabe la bac, în atenţia ministerului

Dolj

» Decibeli în miez de noapte în centrul Craiovei

Gorj

» Şomerii pot deveni salvamari şi scafandri
» Jandarmul-erou George Marchiş, comemorat
» Tomograful cel nou aşteaptă avizele de funcţionare
» Înşelăciune de peste două milioane de lei
» Morega a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie

Sport

» Dreptul a luat Cupa Ion Rinderiu
» Niţă şi Chirea s-au despărţit de FC Olt
» Stromajer stă două etape
» Închideţi-le gura belgienilor
» Seals vrea să bată iar pe Dinamo

Bani & Afaceri

» Se decontează TVA la proiectele europene
» Peste jumătate dintre români reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite
» Băncile îşi pun angajaţii cu burta pe carte
» Taxa pentru deșeuri se triplează

Magazin

» Invitaţi surpriză la „Dansez pentru tine“
» Apariţii editoriale
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Emma Stone, în căutarea bărbatului perfect
» Morgan Freeman, premiat pentru întreaga carieră
» Kristen Stewart, o prinţesă războinică
» O aventură de o noapte
» Fereşte-te de radar
» Bancul zilei

Opinii

» O zi din viaţa mea de jurnalist

Top