Muzica dăunează grav libertățiiDacă nu plăteşti taxa pe muzică ambientală, eşti anunţat că poţi face de la o lună la doi ani de închisoare. Taxa se aplică în cazuri care frizează ridicolul: este băgată la plată chiar şi muzica din staţiile de tramvai, lifturi sau de la petreceri private. Liviu Popovici, vicepreşedinte UGIR, spune că impunerea prevăzută de noua metodologie este, conform unei analize imparţiale, abuzivă şi chiar aberantă.

Copleşiţi de taxe şi impozite, oamenii de afaceri au de înfruntat o altă taxă, de-a dreptul aberantă, respectiv cea pentru muzica ambientală difuzată până şi în ascensoare. Și spunem aberantă pentru că în unele cazuri aceasta s-a triplat faţă de nivelul celei percepute până la emiterea noii decizii privind remuneraţiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental. Dovada că Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) şi implicit Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) au de gând să-şi sporească veniturile cu orice preţ sunt şi prevederile legate de penalizările de întârziere, care, percepute pe zi, sunt de două ori şi jumătate mai mari. Iar dacă operatorul economic nu încheie autorizaţia de licenţă cu UCMRADA, este obligat să plătească de trei ori mai mult decât ar fi datorat de la intrarea în vigoare a Deciziei şi până la data obţinerii autorizaţiei de licenţă. În cazul în care operatorii economici nu respectă cu stricteţe aceste norme, sunt notificaţi că pot face închisoare de la o lună la doi ani sau pot plăti o amendă al cărei cuantum nu se cunoaşte la momentul notificării. O altă adăugire abuzivă faţă de Decizia precedentă se referă la obligaţia operatorilor economici de a remite UCMR-ADA certificatul de clasificare a unităţilor şi… copii după planurile cadastrale sau copii ale documentelor de provenienţă a spaţiului pe care-l deţin.

Nu în ultimul rând, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) s-a gândit că ar fi bine ca plata remuneraţiei aferente difuzării de muzică să nu se mai facă trimestrial ca până acum, ci… lunar, la data de 15 a lunii pentru care se plăteşte, nu a celei care a trecut. Deci, în avans. Cele mai aberante domenii cărora li se aplică această decizie sunt petrecerile firmelor pentru angajaţi, orice mijloace de transport şi spaţiile de aşteptare aferente acestora, autoturismele care pot fi închiriate, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă, pieţele şi târgurile în aer liber şi… chiar şi locurile de joacă pentru copii. Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRC) şi Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, primul termen fiind 31 ianuarie 2012.

UGIR: Reglementările acestei metodologii apără doar interesele colectorilor de taxe

Nemulţumiţi de cuantumul taxelor impuse, care sunt de trei ori mai mari faţă de prevederile anterioare, reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Pariuri „Romanian Bookmakers“ au făcut apel faţă de Decizia 266, publicată deja în Monitorul Oficial, reclamând nivelul de taxare aberant, condiţiile impuse şi faptul că nu au fost consultaţi înainte de emiterea deciziei. „Asociaţia Organizatorilor de Pariuri «Romanian Bookmakers» consideră că modalitatea de stabilire a formei finale a Metodologiei privind remuneraţiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale s-a realizat fără consultarea tuturor celor implicaţi, ceea ce a dat naştere la interpretări forţate. Faptul că, în înţelegerea noastră, ar trebui plătite drepturi de autor pentru simpla deţinere a aparatelor care pot emite muzică, dar nu sunt folosite în acest scop, aşa cum e cazul majorităţii sălilor de pariuri sportive, arată că reglementările acestei metodologii sunt exagerate şi apără doar interesele colectorilor de taxe. În plus, creşterea cuantumului de plătit pentru drepturile de autor într-o perioadă în care toţi agenţii economici suferă de reducere de activitate denotă rea-voinţă şi lipsă de realism economic. Principiul corect al impunerii drepturilor de autor este acela al utilizării produselor muzicale respective şi ar trebui să fie proporţional cu această utilizare. Impunerea prevăzută de noua metodologie este, conform unei analize imparţiale, abuzivă şi chiar aberantă“, a declarat pentru Curierul Naţional Liviu Popovici, preşedintele Asociaţiei „Romanian Bookmakers“şi vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR).


Controale abuzive

La puţin timp după intrarea în vigoare a Deciziei 266/2011, publicată în Monitorul Oficial din data de 7 octombrie 2011, reprezentanţii unui laborator medical au povestit că s-au trezit cu inspectorii UCMR-ADA în control. Şi nu oricum, ci „camuflaţi“ în simpli pacienţi. Potrivit acestora, în sala de aşteptare a clinicii se afla un televizor setat pe un post de ştiri, care, în pauza de publicitate, a difuzat, evident, nişte spoturi. Coloana sonoră a acestor spoturi publicitare a fost considerată de inspectori drept muzică ambientală, motiv pentru care administratorul clinicii a fost notificat ca „în termen de trei zile de la primirea“ notificării să achite „remuneraţiile restante datorate cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental“. „Pentru a intra în legalitate şi a evita aplicarea prevederilor art. 140 alin. 1, litera c) din Legea 8/1996 cu modificările ulterioare, potrivit cărora «Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă comunicarea publică a operelor sau produselor purtătoare de drepturi conexe fără autorizarea sau consimţământul titularului drepturilor», vă solicităm să îl contactaţi pe inspectorul judeţean UCMR – ADA (…) pentru a încheia cu UCMR – ADA o autorizaţie neexclusivă a utilizării operelor muzicale în scop ambiental“. Printre datele de contact ale inspectorului se numără şi o adresă de Yahoo, pe care înţelegem că acesta şi-a făcut-o singur, în lipsa uneia oficiale emise de UCMR – ADA… În notificare, administratorul era înştiinţat că este „pus în întârziere în îndeplinirea obligaţiilor de obţinere a autorizaţiei licenţă neexclusivă“ şi că trebuie să plătească remuneraţia datorată, fără a se specifica însă cuantumul acesteia şi nici al penalităţilor de întârziere.

Eduard Dobre: Este o dublă taxare: şi a televiziunilor, şi a celor care folosesc televizorul

Contactat telefonic, Eduard Dobre, directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice (Palmed), a explicat că folosirea unui televizor pe un post de ştiri nu poate constitui difuzare de muzică ambientală şi că, oricum, televiziunile plătesc taxele către ORDA. „Televiziunile plătesc deja taxe pentru drepturile de autor. Dacă ni se percep şi nouă înseamnă că este o dublă taxare. Oricum, în clinici nu se folosesc opere muzicale în scop ambiental, ci doar posturile TV, pentru care societatea plăteşte abonament la firma de cablu. Vom contesta notificarea la Inspectoratul Judeţean al UCMR – ADA. Mai ales că ni s-a cerut să plătim remuneraţia restantă, al cărei cuantum nu-l cunoaştem“, a declarat Eduard Dobre.Comenteaza acum

36 Comentarii

 1. Dinca Catinel said:

  Oameni buni,nu platiti aceasta taxa,acesti nenorociti care au in capul lor nnumai k-k-at in loc de inteligenta fac aceasta lege pentru a o pune in spinarea noastra,a celor care i-au votat,ei ne-au consultat in privinta asta?Ganditi-va la viitorul vostru,pana nu veti lua atitudine,nimic nu se va schimba in tara asta de ****!!!

 2. Mitica said:

  pe cand taxa de poluare cu ba.shini??? Sa fim obligati sa purtam la noi un ba.shinometru, iar autoritatile sa-l verifice lunar si sa ne spuna cat avem de platit…:)))

 3. aa said:

  =)))) ba vere nu pot sa cred asta :))) doamne.. pe mers pe jos nu ne pun taxa ?:))))

 4. W.T.F. said:

  MAI LUCREAZA COLONELUL ALA LA UCMR-ADA?… EL SI CU FIISA, O STRAMBA….. DOI CRETINI….

 5. Radical said:

  Si tiganii o vor plati ? Ca ei ofera manele cu caracter de muzica ambientala la tot cartierul ! Cand se incinge petrecerea privata, ea capata deja accente publice, tot arealul bucurandu-se de bucuria celor care o ofera, ea transmitandu-se chiar pe carosabil, impiedicand traficul auto. E ok pt noi ascultatorii, care ascultam fara sa platim :))) Eu o sa inchid radioul de astazi, pt ca am vecini de caracter, la 3 cvartale mai incolo, care imi ofera ei din ambientalul lor privat, bucurandu-ma de el fara sa platesc. Cred ca, intr-un final, o sa platim si daca auzim ceva, daca nu, legea va impune sa ne punem dopuri de ceara precum marinarii lui Ulise ca sa scape de sirenele cantatoare care i-ar fi ademenit in valurile ucigase, dopuri care nu pot fi cumparate decat de la o firma agreata de stat.

 6. adrian said:

  curand o sa avem ,permis de pieton ,taxa de belit ochi pevitrina magazinului……etc .grotesc

 7. digeai said:

  Ar mai fi cateva activitati ce trebuie taxate: ascultat muzica in masina, la castile telefonului, muzica in casa, muzica scoasa de implanturile dentare (exista niste povesti legat de asta dar eu nu cred ca este adevarat), sau daca repeti la pian sau la flaut si se aude de afara. Curand se va taxa si fredonatul, murmuratul si muzica pe care o ai in gand.

 8. nelu said:

  Cred ca se plateste taxa de autor si la inmormantari si de bocitori !!!!!! e o ideee

 9. lori said:

  Eu nu mai ascult muzica, doar stiri. Acolo mai auzi de-un accident, de-un mort, dar, din muzica, ce afli?

 10. orda said:

  Sa asta e doar inceputul, o sa II calce inca 2 organisme de gestiune colectivă. Pe noi cine ne plătește cand ne ajung pe la urechi toate “ugiturile” lautarilor !?

 11. chiorusipiticu said:

  BRAVOOOO!!!! CHIORU SI PITICU,POATE NU STIATI CA AR TREBUI SA NE DATI BUTELII DE OXIGEN ,SA NE TAXATI SI RESPIRATIA,CREDETI CA NE-ATI INCALECAT CU TOT FELUL DE ORGANISME BUGETARE ,NU STITI CE VA ASTEAPTA DUPA CE VETI FI DATI JOS,MERITATI EXECUTATREA PUBLICA,VOI FACE ROST DE UN GLOT PE CARE IL VOI FOLOSI EFICIENT.
  JOS HOTIA PORTOCALIE!!!!!!!!

 12. gogu said:

  haideti sa ne mobilizam,fratilor,s a iesim in strada !!! in felul asta nu se mai poate !!! ne-au infometat si ne-au umilit destul !!! atitea partidele lui peste ….toti vin si isi fac plinul si noi raminem mai saraci ca la inceput …….. vai de mama noastra !!! sa luam taurul de coarne si …..jos cu ei de la guvernare !!!!!!! Doamne ajuta !!!!!

 13. ELLA said:

  fRATILOR ASTIA NU SUNT SANATOSI LA CAP. NU LE ESTE RUSINE ASTA MAI TREBUIA VOR SA PUNA TAXA SI PE FUMUL CARE CURGE PE COS HALAL CONDUCERE VOTATI TE O GALEATA, CIZME, FAINA CU GARGARITE SI CE A MAI DAT P.D.L TOT INAINTE…………

 14. EU said:

  Taxa pe aer cand o puneti ???????????????????? ???????????????????? ????????????????? Tara taxelor si impozitelor, nenorocita tara in care am avut ghinionul sa ne nastem!!!!!!!!!!!!!! !!!!! La salariile de mizerie pe care le avem , ne puneti numai taxe;nu se gandeste nimeni ca in Europa salariul minim cel mai mic este 700 euro, la noi este 150 euro. Da-mi Doamne sansa sa plec din tara asta, sa ramana doar ei sa se manance intre ei, cand nu o sa mai fim noi sa ne manance pe noi!!!!!!!!!!!!

 15. dna chiajna said:

  care 150 frate? ca eu am 531 lei echivalentu a 122 euro. ia zii acu e bineeee.

 16. inapoi.la.iobagie said:

  are dreptate nr 20, dati repede telefoanele pe silent ca ati incurcat-o :))

 17. taranu said:

  Sa fim mai realisti;aceasta taxa exista inca de pe vremea psd-ului;astia a u infiintat atatea agentii,oficii,ofici ne si latrine,incat nu mai stiu pe ce sa ne mai ia banii.Multe dintre ele,unde au fost angajati majoritatea din interes electoral(ptr.vot)au si principiul AUTOFINANTARII.Cu alte cuvinte,pe langa veniturile incasate de la stat,ca bugetari(sugetari)ma i au si o cota parte din amenzile aplicate,cota din care a-si finanteaza primele de porc(porcii!)de muraturi,etc.Pai nu a zis d-nul Prim Ministru ca va reduce numarul acestora?

 18. rica said:

  Ce va mira?
  Platim taxa pentru apa de ploaie, ce se scurge prin burlanele caselor (factura de apa-canal), cam de prin 2008, dar nu stie toata lumea ce plateste.
  Platim taxa pentru fumul care iese pe cosul termoficarilor (taxa de mediu) si este prinsa in facturile pentru apa calda menajera si caldura.
  Platim taxa Rado-TV si taxa la cablu (dubla taxare).
  Asa ca…………….

 19. ce tampenie said:

  este aberant deoarece toate societatile sunt obligate sa plateasca taxa radio tv . sa se duca dracu sa imparta banii pe care ii incaseaza societatea romana de radiodifuziune . ar trebui taxati si operatori de tv prin cablu ca difuzeaza muzica ambientala , asa ca sa taxeze acelasi **** de 3 ori

 20. adrian said:

  le scapa câte ceva – muzica pe care o ascultam la PC, laptop, telefone mobile, toaletele localurilor, “trubadurii” de pe Lipscani, cei care cântă în baie dimineaţa, şi or mai fi…

 21. mda said:

  Ar fi bine să se pună taxă şi pentru ţăranii obosiţi care dau muzica tare în blocurile de locuit, la fel ca la ei la ţară de unde au venit ghiolbanii …

 22. moromete said:

  dar daca ma apuc sa fredonez ceva cand ma k-a-k si se aude si la vecini??se pune??trebuie se platesc vreo taxa???

 23. Zarea said:

  Deci va rog! Stimabilii lucreza, au activitate, va rog, respectati acest aspect, ar putea sa nu faca nimic, decat nimic, mai bine… absurditati. Ganditi-va ca tre sa mucesti putin creierutii ca sa b.esi asa aberatii.

 24. Alin said:

  Aceasta taxa e o dubla taxare ilegala si anticonstitutionala, ea exista si in Franta unde primesc fel si fel de instiintari pt a o plati insa niciodata nu am platit-o.
  E ilegala pt ca in transport public te obliga sa cumperi cd-uri originale unde deja platesti drepturi de autor deci neplatind-o nici un tribunal nu o sa le dea castig de cauza!!!
  Nu va lasati pacaliti,ei incearca daca merge,merge!!

 25. ixulescu said:

  Intr-adevar e o taxa ilegala si nu e doar la noi e imprumutata ideea de la vecinii nostrii europeni, si spaniolii o au, tot ilegala, dar legala. Veti ramane uimiti, dar fiind vorba de o taxa, cum in cel mai scurt timp posibil va fi legala. Banii nu vor ajunge la autori, departe le este gandul, dar vor aparea niste milionari in euro de pe o zi pe alta, care sa vezi ciudatenie, lucreaza la ORDA. Prosti mai suntem si ne place biciul…. Cine sa iese in strada si sa protesteze cum trebuie? Altii stau cu cortul in fata parlamentului 3 luni, noi nu stam nici 3 zile, ca au avut ei grija sa ne infometeze….. tara lui base…

 26. trotineta Fraud said:

  E.U. vrea taxa pe internet!… (p.a.) :))) Asa-i ca-i dragalasa “democratia”? :))) Tocmai citeam un articol despre un alt caz in care autoritatile locale refuza sa se supuna legilor si taxarilor federale… Cica in New Mexico seriful a amenintat ca aresteaza agentii F.B.I. veniti sa aresteze autoritatile locale ca au invalidat ObamaCare ! :))) Imi aduce aminte de un exercitiu militar unde seriful a impuscat in cap militarul care intinsese mina sa-l dezarmeze… bineinteles dupa o lunga disputa! dar deh, de-ale “conspiratiilor”! Din tastatura nu prea iese nimic. cel mult un comentariu.

 27. Maria said:

  Sper sa acopere majorarea de 5% pentru parlamentari .Daca nu se strang suficienti bani urmeaza alta taxa .

 28. Escu said:

  Pentru 27 (Moromete) Daca ceeace “produci” in toaleta se aude si la vecini, acestia ar trebui sa plateasca taxa (deoarece se bucura de muzica ambientala! !) Sic !

 29. sictiritdeprostie said:

  Bine ca am plecat din tara aia frumoasa ,dar pacat ca e plina de prostie,stres,smenui ala,smecherie,hotie, badaranie,fitze,fals itate…etc….pacat ca am ajuns asa….sa nu mai vrem sa ne intoarcem acasa din cauza celor care ne mint la alegeri ca ei fac si dreg si viata e asa de roz atunci inainte de votare….nu fac nimik pt popor….niste ipocriti….RUSINE sa le fie…apropo de articol…nu o sa vedeti asa ceva nicaieri in lume…taxa pe muzica in tramvai,statii,magaz ine sau nu stiu pe unde…se mira ce sa mai scoata sa ia bani de la oameni…

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 10 noiembrie 2011

Actualitate

» Colocviu de lexicologie
» „Fiii satului“, la universitate
» Ford a început producţia de motoare Eco Boost
» Muzica dăunează grav libertății
» Datoriile, bau bau pentru români
» UNESCO îşi suspendă programele până la sfârşitul acestui an
» Germania îşi va reduce efectivele militare din Afganistan
» Turcia: Bilanţul seismului de aseară a ajuns la zece morţi
» Probă scrisă la examenul de licenţă
» Compania rusă TISE, interesată de cumpărarea combinatului Oltchim
» Băsescu a anunţat intenţia de privatizare a termocentralelor Craiova, Turceni şi Rovinari
» Mehedinţi: Zeci de profesori ar putea fi cercetaţi pentru fraude la examenul de bacalaureat
» CAB a stabilit data de 14 noiembrie pentru judecarea recursurilor în dosarul Petrom

Local

» Rata şomajului, în creştere
» Primăria Slatina îşi deschide linie de credit de 20.000.000 de lei
» Traficanţi de stupefiante, descoperiţi în Orşova
» GDF Suez, pusă la zid de un craiovean
» Primăria nu ştie să valorifice maşinile abandonate
» La un pas de moarte din cauza alcoolului
» Testul Cartonașelor pentru evaluarea factorilor de risc cardiovascular
» Împreună împotriva diabetului

Dolj

» Pesediştii doljeni, măcinați de cazul „Geoană“
» Puşcărie pentru poliţistul ucigaş

Gorj

» Un copil a murit intoxicat cu monoxid de carbon
» Sute de cazuri de viroze respiratorii
» Ortac mort la Cariera Lupoaia
» Logan MCV spulberat de o cisternă

Sport

» „U“ Mobitelco şi BC Timişoara, înfrângeri în Cupele Europene
» TAS i-a dat dreptate lui Obreja
» Cocoş de bronz
» Păiuş: M-am simţit bine la naţională
» Victoria, obligatorie pentru o vacanţă mai liniştită
» FC Olt l-a achiziţionat pe Corneanu
» Marinescu va juca abia din retur
» Moutinho află astăzi cât va fi suspendat
» Naţionala lui Săndoi înfruntă „cocoşeii“
» Alin Stoica regretă că a jucat pentru România
» 300 de minute fără gol

Bani & Afaceri

» Cazierul fiscal pune pe jar infractorii dovediţi

Magazin

» „Miss fata de la ţară“ a ajuns la oraş
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Picătura de cunoaştere
» Părul frumos înseamnă sănătate
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Demi Moore refuză să divorţeze
» Iggy Pop, imaginea unui parfum Paco Rabanne

Top