12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii trebuie să înveţe să protejeze apa

Tinerii trebuie să înveţe să protejeze apa

Pentru a avea parte de o apă curată, românii trebuie să înveţe să se implice mai mult în procesul de prevenire a poluării acesteia. În acest sens, vineri, Grupul Şcolar „Matei Basarab“ din Craiova a fost gazda unei conferinţe cu tema „Apa, esenţa vieţii“ organizată de Asociaţia Hidrogeologilor din România. „Această acţiune este una din principalele activităţi ale proiectului «Protejaţi apa, esenţa vieţii tuturor speciilor pe Terra!», proiect finanţat de Ministerul Mediului şi derulat de Asociaţia Hidrogeologilor din România împreună cu Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti“, a declarat prof. dr. ing. Daniel Scrădeanu, peşedintele Asociaţiei Hidrogeologilor din România, care a explicat că obiectivul principal al proiectului este conştientizarea importanţei protecţiei calităţii apelor subterane.

„Cea mai eficientă metodă de a avea apă curată este să nu poluăm“

Participanţii la eveniment, majoritatea tineri, au primit informaţii despre poluatorii din zonă şi despre metodele prin care putem proteja calitatea apei subterane. „Prin aceste activităţi încercăm să activăm societatea civilă să fie atentă, să semnaleze unde au loc poluări. Oamenii trebuie să meargă la Agenţiile de Mediu să spună cine poluează şi unde astfel încât să putem reduce costurile întreţinerii mediului sănătos. Asta deoarece, dacă apa e poluată trebuie s-o curăţăm. Dacă nu poluăm nu mai costă aşa mult s-o curăţăm“, a precizat prof. dr. ing. Daniel Scrădeanu. Acesta a atras atenţia asupra faptului că o dată ajuns în subteran, poluantul afectează apele subterane pe o perioadă foarte lungă de timp (zeci sau sute de ani). „Cea mai eficientă metodă de a avea apă curată este să nu poluăm, nu să o curăţăm“, a adăugat Scrădeanu.
În cadrul proiectului „Protejaţi apa, esenţa vieţii tuturor speciilor pe Terra!“, conferinţe similare cu cele din Craiova au fost deja organizate la Ploieşti şi urmează să se mai desfăşoare la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Tulcea. Tot în cadrul proiectului, la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie 2012, pe Valea Dâmbovicioarei va fi organizată o ecotabără, care are ca obiectiv tot protejarea calităţii apelor subterane. Pe parcursul acestora, se vor desfăşura activităţi de ecologizare a versanţilor din zonă, conferinţe şi diverse alte activităţi practice şi de amuzament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS