17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBomba financiară de la Termoficare

Bomba financiară de la Termoficare

Deşi are o gaură contabilă de 3,37 milioane de euro, Termoficarea scoate bilanţul pe profit şi acordă salarii de peste 2.000 de lei şi tichete de masă şi tichete-cadou. Regia are nevoie urgentă de un management serios.

Cinci instituţii bancare analizează solicitarea Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova de acordare a unei scrisori de garanţie bancară de 14 milioane de lei (3,25 milioane de euro), necesară eşalonării datoriilor către furnizorul de agent termic primar. Complexul Energetic (CE) Craiova a anunţat săptămâna trecută că are nevoie urgentă de 35 de milioane de lei (8,13 milioane de euro) pentru a asigura stocurile de cărbune necesare în iarna 2011-2012. „Solicitările noastre au fost depuse către BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, Bank of Cyprus şi BRD. Girăm cu creanţele de la craioveni. Ştim că în această perioadă băncile au condiţii stricte pentru creditare, însă noi sperăm să obţinem acea scrisoare“, a spus Olimpia Geantă, directorul economic al RATf.

Cine mai plăteşte?

Reprezentanţii RATf susţin că au acţionat în instanţă toate asociaţiile care se apropiau de termenul de prescripţie a datoriilor. Codul Civil prevede la art. 2.500 alin (1) că „dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege“, iar la art. 2.517 că „termenul prescripţiei este de trei ani, dacă legea nu prevede altfel“.
Practic, am putea avea o situaţie explozivă, în care asociaţiile nu mai pot pretinde restanţierilor datorii mai vechi de trei ani.

RATf se faultează singură

În luna mai 2011, RATf a prezentat bilanţul pe anul 2010. Potrivit acestuia, la sfârşitul anului 2010, asociaţiile de proprietari aveau datorii de 98 de milioane de lei şi alte creanţe cesionate de la asociaţii şi date spre executare de 12,8 milioane de lei. „Asociaţiile au dat în judecată proprietarii şi ne-au cesionat nouă creanţele. RATf apelează la executori judecătoreşti pentru a recupera aceşti bani“, a mai spus Olimpia Geantă. În unele cazuri, debitorii se sperie şi plătesc înainte să le fie vândut apartamentul. „Nu am apartamente scoase la vânzare pe dosarele Regiei. În unele cazuri s-a plătit, în altele sunt în curs de plată“, a declarat Stelian Puşcă, unul dintre executorii cu care lucrează RATf. Alţi executori acuză chiar Regia că îngreunează procesul recuperării creanţelor. „Nu au plătit nici o taxă şi nici expertizele pentru evaluarea apartamentelor, astfel încât procesul este blocat chiar de ei“, a afirmat Mircea Iacob, alt executor colaborator al RATf.

Pe cine plătim

În 2010, RATf a plătit celor 749 de angajaţi salarii de 22,5 milioane lei (5,2 milioane de euro), tichete de masă şi tichete-cadou în valoare de 1,7 milioane de lei, pentru că firma a scos un profit de 827.000 de lei (192.000 de euro). Potrivit raportului, profitul s-a constituit în acoperirea pierderilor pe anii trecuţi, în valoare de 14,5 milioane de lei (3,37 milioane de euro). Aşadar, ce dacă ai datorii vechi de 3,37 milioane de euro, tu scoţi firma pe profit cu circa 190.000 de euro şi dai salarii de peste 2.000 de lei, tichete de masă şi tichete-cadou. Bilanţul din mai 2011 este aprobat fără probleme de aleşii locali, iar în luna octombrie RATf lasă craiovenii, care le-au asigurat salariile şi tichetele-cadou, fără apă caldă şi căldură. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

73 COMENTARII