17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecenzorii din Bănie, pregătiţi de recensământ

Recenzorii din Bănie, pregătiţi de recensământ

Persoanele selectate pentru a participa în Bănie la recensământul populaţiei şi al locuinţelor, acţiune care va avea loc în perioada 20-31 octombrie, au intrat ieri în posesia mapelor de recensământ. 3.940 de recenzori vor bate la uşile doljenilor, dintre care 1.550 vor lucra pe teritoriul Craiovei. „Oamenii nu trebuie să aibă reţineri faţă de aceşti recenzori este vorba doar de o cercetare statistică a tuturor caracteristicilor persoanelor existente în Dolj, cât şi a locuinţelor şi clădirilor din acest judeţ“, a precizat Mariana Tănase, directorul Direcţiei Regionale de Statistică Dolj.
Fiecare mapă primită ieri de către recenzori conţine legitimaţia şi fişa acestuia, cele şapte tipuri de formulare de culegere de date, cele patru formulare de centralizare şi cele două auxiliare, cât şi o listă a locuinţelor din fiecare sector pe care un recenzor îl are în primire, pentru fiecare existând câte un formular în parte. „Cu acestea se poate intra pe teren. Pe 19 octombrie este prevăzută vizita preliminară, pentru identificarea în teren a locuinţelor pe care le are fiecare recenzor în sectorul lui. Recenzorul va vedea astfel dacă sectorul de recensământ este complet şi va verifica şi limita acestuia, pentru a se evita dubla înregistrare“, a mai spus Mariana Tănase.

Cum îi recunoaştem pe recenzori

Directorul Direcţiei Regionale de Statistică Dolj susţine că în proporţie de şase-şapte la sută s-au înregistrat schimbări ale recenzorilor, „din cauza incompatibilităţii“, dar s-a apelat la recenzorii de rezervă, la Craiova existând pe listă încă 1.500 de persoane. Schimbări se pot face şi în timpul recensământului, responsabilii de circumscripţie urbană putând înlocui recenzorii care nu fac faţă cerinţelor.
Pe teren, recezorul va purta permanent mapa primită ieri, care poate fi şi un element de identificare, şi va avea asupra sa obligatoriu legitimaţia şi buletinul de identitate. În plus, recenzorul poate fi verificat şi telefonic. „Orice persoană care contestă un recenzor sau vrea să verifice identitatea lui va avea la dispoziţie pe site-ul Institutului Naţional de Statistică (www.insse.ro – n.r.), la rubrica de recensământ, numerele de telefon ale unităţii administrativ teritoriale de care aparţine. Oamenii trebuie să ştie că pot intervieva primăriile pe seama recenzorului, iar acestea sunt în măsură să ofere datele lui de identificare“, a precizat Mariana Tănase. În Craiova există 19 responsabili de circumscripţii urbane care coordonează, la rândul lor, câte zece recenzori-şefi, aceştia din urmă având în subordine şapte-opt recenzori.
• Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII