14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnde s-au dus banii craiovenilor

Unde s-au dus banii craiovenilor

Pe masa consilierilor locali din Bănie se vor afla mâine, în cadrul ședinței extraordinare, șapte puncte, dintre care șase privesc bugetul orașului. Din calculele făcute de autoritățile locale până pe 30 septembrie 2011 a reieșit faptul că s-au cheltuit mai mulți bani decât s-au încasat. „Propunem Consiliului Local Craiova aprobarea rectificării bugetului pe anul 2011, după cum urmează: venituri în sumă de 475.538.000 de lei și cheltuieli în sumă de 477.108.000 lei“, se specifică în raportul privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2011.
În raportul privind rectificarea Bugetului general consolidat al municipiului Craiova pe anul 2011 se arată că bugetul local se diminuează atât la venituri, cât și la cheltuieli cu suma de 1.334.000 de lei. Dacă încasările din taxe și impozite au depăşit cu mult prevederile, impozitele pe venit au înregistrat un deficit de peste trei milioane de lei.
„Rectificarea bugetară are două componente: veniturile din taxele și impozitele locale și veniturile din cotele defalcate din impozitul pe venit. În acest sens, la 30 septembrie a fost înregistrată față de prevederi o creștere a încasărilor cu 2.170.000 de lei, la nivelul veniturilor din impozitele și taxele locale, în timp ce la nivelul cotelor defalcate din impozitul pe venit s-a înregistrat un deficit de 3.504.000 de lei. Motivele ar putea fi salariile mai mici, profitul mai mic sau locuri de muncă mai puține. Din cauza acestor diferențe negative față de prevederi se va reduce cu 600.000 de lei capitolul «Autorități executive» și  cu 734.000 de lei capitolul «Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi»“, a precizat viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă.  

Pe ce s-au dus banii

În cele nouă luni ale anului, cei mai mulţi bani s-au cheltuit pentru activitatea de întreţinere şi reparaţii străzi, şi anume 34.143.653 de lei. Lucrările au constat în reparaţii, reabilitare şi modernizare, întreţinere şi reparare cu îmbrăcăminţi din piatră brută şi reparaţii aferente reţelei stradale (străzi, alei, trotuare şi parcări). O pondere importantă din banii de la buget, adică 11.075.013 lei, a fost repartizată pentru plata lucrărilor de amenajare şi întreţinere grădini publice, parcuri, zone verzi, administrare Grădină zoologică, întreţinere cimitire, precum şi pentru achiziţionarea de mobilier stradal, lucrări de întreţinere şi reparaţii la fântânile arteziene.
Alte 20.210.000 de lei au fost acordate de la bugetul local ca subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei şi 596.848 de lei pentru modernizarea punctelor termice din Craiova. Primăria a dat bani Regiei de Transport, 12.494.203 lei, pentru subvenţionarea abonamentelor de călătorie la anumite categorii de cetăţeni. Salubrizarea şi igienizarea oraşului au costat şi ele municipalitatea aproape 14 milioane de lei. Mai exact, cheltuielile legate de igienizare şi cele de deszăpezire, ecarisaj, reparare platforme gospodărești, demolări construcţii executate ilegal pe domeniul public au scos de la buget 13.754.501 lei.
Iluminatul public a consumat şi el milioane bune de la bugetul local. Pentru lucrări de menţinere, întreţinere, precum şi pentru energia electrică consumată la iluminatul public, semafoare, lucrări de asistenţă tehnică şi menţinerea în stare de funcţionare a semnalizărilor luminoase, rutiere şi pietonale s-au cheltuit 6.905.256 de lei. 8.698.385 de lei s-au plătit pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public, pentru montarea de console, corpuri, stâlpi ornamentali, reţea aeriană şi subterană.
Printre cheltuielile mai mici se numără un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Bibescu, Libertăţii şi Madona Dudu în valoare de 51.941 de lei, 66.507 lei fiind daţi pentru reabilitarea şi modernizarea Teatrului de vară din Parcul „Nicolae Romanescu“. Cea mai mică sumă care apare la cheltuieli este de 200 de lei, folosită pentru extinderea adăpostului canin de la Făcăi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII