8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePentru a face performanţă, olimpicii muncesc constant

Pentru a face performanţă, olimpicii muncesc constant

În timp ce mulţi dintre elevii doljeni abia dacă reuşesc să ia notă de trecere la examenele naţionale, şcolile de prestigiu din Craiova se mândresc cu elevi de excepţie, care, pe lângă o inteligenţă nativă, muncesc mult şi constant pentru a face performanţă

Un exemplu de elev cu rezultate deosebite este Ioan Stanciu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. La cei 18 ani ai săi, Ioan se mândreşte deja cu un palmares competiţional bogat, reuşind să obţină premii şi menţiuni la fazele naţionale ale Olimpiadei de matematică încă din clasa a VII-a. „Cele mai reprezentative premii obţinute anul acesta au fost locul II la faza naţională a Olimpiadei de matematică şi medalia de argint la Balcaniada de Matematică pentru Seniori. La acestea se adaugă medalia de bronz la Danube Mathematical Competition“, a declarat Ioan Stanciu, care şi-a descoperit pasiunea pentru matematică în clasa I, când a participat la concursul Cangurul Matematic pentru clasa a II-a. De lucrat efectiv la matematică a început însă în clasa a IV-a, ajutat fiind de tatăl său, care este profesor de matematică, ca şi mama sa. La momentul respectiv, lucra câte o jumătate de oră pe zi, când avea timp şi chef.

„În weekend, eu ies afară după ora 16.00-17.00“

Între timp însă, lucrurile s-au schimbat şi acum Ioan lucrează ore în şir la matematică. „În timp, pasiunea pentru matematică s-a dezvoltat şi au început să apară succesele. Pentru a ajunge la această performanţă, a trebuit să renunţ la o parte din timpul liber. Sunt momente când prietenii mă întreabă dacă ies şi îi refuz pentru că lucrez la matematică. De exemplu, în weekend eu ies afară după ora 16.00-17.00. Până atunci lucrez“, a spus Ioan Stanciu, care a explicat că, după atâţia ani de muncă susţinută, programul de dimineaţă de la şcoală îi permite să aibă mai mult timp să iasă cu prietenii, dar şi să lucreze, mai ales că, în prezent, continuă să se pregătească intens pentru concursurile de anul acesta. „Trebuie să dau bacalaureatul de tip american (SAT Reasoning Test), urmează aplicaţiile la universităţi, apoi faza naţională a Olimpiadei de matematică, unde sper să obţin premiu şi să intru în lotul pentru Olimpiada Internaţională, şi, bineînţeles, Bacalaureatul olimpicilor“, a adăugat, plin de încredere, Ioan Stanciu, pentru care această pregătire intensă este deja rutină.

„Dacă aceşti copii nu ar fi atât de buni, nu ar ajunge acolo, dar este multă muncă în spatele lor“

Acesta nu este singurul elev care şi-a petrecut toţi cei 12 ani de şcoală învăţând pe rupte. „Pentru olimpici, normalitatea este această muncă încontinuu la matematică. Ei lucrează în medie cel puţin o oră-două pe zi la şcoală, dar înainte de etapele judeţene sau cele naţionale lucrăm aproape în fiecare zi câte două ore, plus ceea ce trebuie să lucreze ei acasă“, a declarat Carmen Georgescu, profesoara care l-a pregătit pe Ioan din clasa a IX-a şi care lucrează cu elevii olimpici încă din 1996. Acest program intens de studiu face ca, anual, o serie de elevi să ajungă pe podium la olimpiadele naţionale. „În fiecare an, câte doi-trei elevi ai mei au obţinut premii. Dacă aceşti copii nu ar fi atât de buni, nu ar ajunge acolo, dar este multă muncă şi în spatele lor, şi noi, profesorii, încercăm să-i susţinem“, a adăugat Carmen Georgescu, care a explicat că olimpicii sunt nişte copii care la clasă trebuie abordaţi cu o atenţie deosebită, mai ales că, de obicei, parcurg materia anului respectiv pe timpul verii, iar momentele de predare pentru ei sunt inutile. Ca urmare a acestui fapt, la fiecare oră aceştia primesc materiale suplimentare cu probleme tip olimpiadă. „În rest, sunt nişte copii ca toţi ceilalţi, aşa că trebuie să ai grijă ca, pe lângă efortul pe care-l depun, să nu-i încarci prea mult pentru că se ajunge la oboseală. Pentru că şi ei trebuie să aibă o viaţă relativ normală, ca şi ceilalţi elevi. Şi atunci ei trebuie să ştie să-şi împartă şi să-şi drămuiască foarte bine timpul. Timp liber nu prea au, dar e un lucru pe care-l fac din plăcere, nu din obligaţie, pentru că din obligaţie nu se poate face nimic“, a precizat Carmen Georgescu.

Olimpicii pleacă la studii în străinătate şi rămân acolo

După atâta muncă, aceşti elevi excepţionali nu se gândesc să rămână în ţară nici pe perioada studiilor universitare şi nici după finalizarea lor. Ioan Stanciu, de exemplu, îşi va depune aplicaţia la universităţi din Scoţia, Danemarca, Germania şi Olanda. „Mi-ar plăcea să fiu admis la Universitatea din Edinburgh pentru că este cea mai bine clasată dintre cele la care aplic, plus că Scoţia este o ţară care-mi place şi aş dori să-i aprofundez cultura. În prezent, nu m-am hotărât exact în ce ţară voi locui după ce termin facultatea, dar, în principiu, n-o să fie România, pentru că eu consider că aici munca nu este apreciată şi nu eşti respectat ca om“, a spus Ioan Stanciu. El nu este singurul elev de excepţie care urmează această cale. „În general, olimpicii au plecat să studieze în străinătate. Mai ales în ultima perioadă, se pleacă masiv şi nu numai din rândul olimpicilor. Dintre cei care au plecat, unii s-au întors, dar numărul acestora este destul de mic“, a explicat Carmen Georgescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII