Acasă Actualitate Zvonuri despre anvelopele de iarnă

Zvonuri despre anvelopele de iarnă

Amenzi de până la 4.000 de lei, cauciucurile de iarnă obligatorii de la 1 noiembrie, indiferent de vreme, anvelopele all season nu te scapă de amenzi, sunt câteva dintre „zvonurile“ care circulă înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei nr. 5/2011 privind creșterea siguranţei rutiere. În realitate, amenzile sunt mult mai mici, iar anvelopele de iarnă vor fi obligatorii numai când drumul este acoperit cu zăpada, gheaţă sau polei.

Pe 1 noiembrie va intra în vigoare OG nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind creșterea siguranței rutiere, care modifică unele articole din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Astfel, la art. 112, alin. 1 se introduce litera h1, care prevede că situația în care „autovehiculul nu este dotat, la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu anvelope de iarnă“ constituie contravenţie şi se sancţionează conform art. 102, între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 603-1.340 de lei plus reţinerea certificatului de înmatriculare al maşinii. Potrivit legii, certificatul de înmatriculare va fi restituit proprietarului numai după ce îşi va monta pe maşină cauciucuri de iarnă. Nici vorbă de amenzi „astronomice“, de până la 4.000 de lei. Acest zvon a apărut dintr-o confuzie, pentru că aceeaşi Ordonanţă nr. 5/2011 modifică şi OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere. Modificările aduc sancţiuni între 2.500 şi 4.000 de lei, însă pentru transportatorii care circulă fără cauciucuri de iarnă. În plus, dacă un transportator de mărfuri sau persoane blochează un drum public, operatorul de transport este obligat să achite şi costurile intervenţiei de degajare a drumului.
Poliţiştii doljeni spun că, începând cu 1 noiembrie, dacă un şofer este depistat conducând un autovehicul pe drumurile publice fără a avea montate cauciucuri de iarnă, acesta va fi sancţionat. Dar numai cu condiţia ca drumul să fie acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei. „Vom lua măsuri începând cu 1 noiembrie şi îi vom sancţiona pe conducătorii auto care nu şi-au montat cauciucuri de iarnă, însă numai dacă va ninge“, a declarat comisarul-şef Stelian Nicolaescu, şeful Serviciului Rutier Dolj.

Confuzia anvelopelor all season

Reprezentanţii Serviciului Rutier Dolj au mai precizat că şoferii care îşi montează anvelope all season pe autovehicule nu vor fi amendaţi, pentru că acest tip de cauciucuri, după cum arată şi numele, poate fi folosit în toate anotimpurile, deci şi iarna. Condiţia este ca aceste anvelope să fie inscripţionate conform Directivei nr. 92/23/CE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor.
În această directivă se precizează că pe pneurile pentru zăpadă trebuie să fie aplicate, pe lângă alte marcaje cum ar fi firma producătorului, dimensiunile sau categoria de viteză, literele „M+S“, „M.S.“ sau „M&S“ (Mud&Snow – Noroi&Zăpadă – n.r.). Nu se face referire la nici un fulg de zăpadă, munte sau alt marcaj care să însoţească literele MS. Un alt zvon spunea că fie service-urile, fie RAR-ul va elibera un certificat sau va consemna în cartea de identitate a vehiculului faptul că anvelopele montate sunt pentru sezonul rece. Poliţiştii doljeni spun că nici acest lucru nu se confirmă, în lege nefiind stipulată o astfel de obligaţie. 

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version