21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Ambasadorul romilor

Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, a declarat ieri, la Craiova, că nu există tensiuni între cele două guverne din cauza problemelor cauzate de comunitatea romă şi că este posibil ca aceste tensiuni să fie create de cineva. Ambasadorul a pus jignirile aduse românilor de televiziunile franceze pe seama libertăţii de exprimare.

Invitat de prefectul de Dolj să ia pulsul comunităţii rome din Dolj, ambasadorul Franţei s-a întâlnit ieri cu mai mulţi reprezentanţi ai etniei, care i s-au plâns de viaţa grea din România. „Statul nu ne oferă posibilităţi, de aia emigrăm. Fraţii noştri europeni ne permit să cerşim, să cântăm, să muncim la negru“, a spus unul dintre reprezentanţii romilor. „Sunt sensibilizat de discursul dumneavoastră (…) Consider că fondurile europene trebuie utilizate în favoarea romilor, aşa cum s-a întâmplat cu succes în Spania. Eu nu fac parte dintre cei care cred că romii nu pot fi integraţi în societate“, a spus Henri Paul.

I-auzi, ia!

Văzându-se ascultaţi, unii dintre romii prezenţi au plusat şi au dat vina pe români pentru situaţia lor. „Românii au luat milioane de euro pentru proiectele despre romi şi nu au angajat nici unul. Noi aici trebuie să ne dezvoltăm. Nu avem ceva rău în sânge, ci sărăcia ne face să plecăm şi să uităm respectul faţă de om. Ne place să muncim, dar nu avem ajutor“, a declarat alt rom, aparent convins de ceea ce spune. Ambasadorul a dat înţelegător din cap şi i-a cântat în strună spunând: „Este în primul rând o problemă de sărăcie şi cu asta spun totul“. La cuvânt s-a înscris alt rom, care crede că femeia de etnie romă nu are şanse în societate. „Este o problemă pentru femeia romă. Suntem lezaţi. Avem tineri care caută un loc de muncă, avem oameni care ştiu meserie, dar nu au diplomă. La aceste proiecte aş vrea să lucreze numai romi“. Altă persoană i-a dat ambasadorului o idee pe care acesta a prins-o din zbor, şi anume ca autorităţile să înfiinţeze şcoli de calificare de scurtă durată pentru tineri. „Tineretul este dornic să se instruiască în diverse meserii“, a spus el. Punctul pe „i“ l-a pus un vorbitor rom, care s-a declarat uimit că Franţa îşi exprimă dezacordul faţă de romi şi români. „Romii pot avea probleme şi în România din cauza atitudinii Franţei“, a spus el.

Henri Paul: Romii au dreptate

După ce s-a întreţinut cu reprezentanţii romilor, ambasadorul a declarat că soluţia pentru rezolvarea migraţiei etniei este înfiinţarea unui Consiliu tehnic francez, arondat secretarului de stat de la Ministerul Muncii din România. Astfel, a spus Henri Paul, se vor putea accesa banii din Fondul Social European. „Am oferit Guvernului României această posiblitate“, a precizat ambasadorul, care şi-a arătat nemulţumirea că România nu foloseşte banii pe care îi are la dispoziţie. „Eu cred că au dreptate (romii – n.r.). Nu m-a mirat mult ce am auzit. Este lipsa locurilor de muncă. Guvernul francez era conştient de aceste probleme. Există fonduri în România, de la Fondul Social European la care cofinanţarea este foarte mică, de 5%, şi care nu sunt suficient utilizate“.

Cine bagă beţe în roate?

Întrebat de GdS cum se explică virulenţa atacurilor Franţei faţă de România şi jignirile aduse de presa franceză întregului popor român, ambasadorul a răspuns că acest lucru este „eronat“. „Cred că este puţin eronată virulenţa atacurilor. Sunteţi victima unei campanii de dezinformare, pentru că ar fi destul de greu să-mi daţi citate precise. Ministerul de Interne a zis un singur lucru: că toată lumea din Franţa ştie că în Franţa există o criminalitate dureroasă, aceea a copiilor care sunt utilizaţi de reţele mafiote. Dacă dumneavoastră numiţi acest lucru o critică la adresa românilor este o eroare. Adevărul este că ne confruntăm cu reţele mafiote care explotează copiii,  pentru a face lucruri inadmisibile şi avem puţine mijloace pentru a-i împiedica. Poliţia este în incapacitate de a face ceva. Există oameni care încearcă să creeze probleme între Franţa şi România, este foarte posibil, dar nu este guvernul francez. Presa caută probleme, mă uit la știri în fiecare zi şi văd foarte multe scandaluri în fiecare zi. Dacă vă uitaţi la ştiri în Franţa acum veţi vedea multe scandaluri şi multe cuvinte folosite inadecvat. Citesc presa românească, formată din oameni cărora le place să râdă. Sunt glume chiar şi pe seama francezilor şi vizavi de ambasadorul francez, cel care vă vorbeşte. Pot să vă dau articole care mă iau în derâdere. Nu mă plâng, pentru că libertatea presei a fost câştigată prin democraţie, iar jurnaliştii au dreptul să spună ce vor, dar libertatea mea este să vă prezint lucrurile aşa cum stau“, a spus ambasadorul. Henri Paul a precizat că guvernul francez a răspuns unei scrisori semnate de mai mulţi miniştri români că este de acord să lucreze împreună asupra acestor probleme. „Nu sunt probleme în comunicarea între guverne“, a concluzionat ambasadorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII