16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestiţiile în aeroportul din Craiova continuă

Investiţiile în aeroportul din Craiova continuă

După cele zece milioane de euro investitei în ultimii ani în Aeroportul Craiova, CJ Dolj are în proiect investiţii de încă 17-20 de milioane de euro

În condiţiile economice actuale, modernizarea  Aeroportului Craiova este esenţială pentru dezvoltarea Doljului şi a Olteniei. „Un judeţ nu se poate dezvolta dacă nu are un aeroport. Indiferent unde te-ai duce pentru a promova punctele tari ale unei zone, întrebarea pe care o auzi este «care sunt posibilităţile de a ajunge acolo cât mai ușor?». În acest moment, în care se conturează destul de bine aeroportul, trebuie să spunem că măsura de a investi a fost justă, mai ales că, după ce ani buni Craiova nu a existat pe nici o hartă a aeroporturilor, începem să fim luaţi în seamă“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

„Auditurile făcute de specialişti au fost de bun augur“

În ultima perioadă, există un interes crescut pentru acest aeroport. De altfel, data estimativă pentru începerea curselor regulate pentru cei de la Ford este 15 noiembrie. „În acest sens, au existat audituări de la mai multe companii, ultimul fiind săptămâna trecută, din partea companiei Jet2Com din Marea Britanie. Se pare că ei sunt cel mai bine plasaţi în rândul celor care sunt interesaţi de aceste zboruri. Alături de ei, în cursă, în afară de Carpatair şi Tarom, mai sunt German Wings, Transavia şi EasyJet“, a declarat Mircea Dumitru, directorul general al Aeroportului Craiova. Auditurile făcute de aceste companii au certificat faptul că e un aeroport funcţional recomandat ca fiind de categoria „A“ pentru orice zboruri comerciale şi de pasageri. De altfel, Aeroportul Craiova a trecut cu bine şi cel mai recent audit, realizat ieri-dimineaţă de specialişti ai armatei americane. „Auditurile făcute de specialiştii companiilor aeriene de tip low cost, dar şi de specialiştii în securitate şi operațiuni ai armatei americane au fost de bun augur. Probabil că până la reabilitarea aeroportului de la Deveselu vor opera numai pe aeroportul din Craiova“, a adăugat Mircea Dumitru.

CJ pregăteşte un nou proiect de investiţii la aeroport

Pentru a ajunge la un asemenea standard, a fost însă nevoie de investiţii semnificative, făcute în două etape distincte. Astfel, în prima etapă, aeroportul a fost dotat cu echipamentele strict necesare operării, iar cea de-a doua etapă, care este în curs de finalizare, se referă la reabilitarea şi modernizarea celor două terminale de plecări-sosiri, un nou turn de control, o extindere a celor două săli de aşteptare, construirea unei remize pentru a adăposti toate utilajele ce acţionează la sosirea unei aeronave. Investiţiile realizate de CJ Dolj în aceste două etape se ridică la aproximativ zece milioane de euro, și nu se opresc aici. „Cea de-a treia fază a investiţiilor vizează modernizarea infrastructurii de mişcare – cale de rulaj, extindere platformă, un echipament de balizaj performant, care să permită operarea şi în condiţii de vizibilitate foarte redusă şi un covor asfaltic pe toată pista. Aceste investiţii se vor ridica la 17-20 de milioane de euro“, a declarat Ion Prioteasa, care a explicat că CJ Dolj va depune un proiect pe fonduri europene în acest sens până la sfârşitul lunii octombrie. Vestea bună este că investiţiile vor continua pe termen lung, mai ales că aeroportul din Craiova este cel mai apropiat de aeroporturile Otopeni şi Băneasa. „În câţiva ani, va trebui să ne gândim la construirea unui nou terminal pentru că, în 2030, din analizele făcute de specialiştii britanici, pe acest aeroport trebuie să treacă 1,6 milioane de pasageri. Asta arată că investiţiile făcute de CJ Dolj până acum vor fi continuate printr-un proces permanent de investiţii în următorii 20 de ani“, a declarat Cristian Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj, care a explicat că Aeroportul Internaţional din Craiova, comparativ cu alte aeroporturi din ţară, are marele avantaj că are la dispoziţie 90 de hectare destinate viitoarei dezvoltări. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII