24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitarii, la momentul adevărului

Universitarii, la momentul adevărului

Potrivit ierarhizării programelor de studii ale universităţilor acreditate din sistemul naţional de învăţământ, în timp ce UMF are categoria B pentru toate domeniile de studiu, UCV are categoria A pentru şapte domenii, categoria B pentru 21, categoria C pentru zece, categoria D pentru un domeniu şi categoria E pentru trei domenii

Anul universitar 2011-2012 a demarat cu o clasificare nouă a studiilor universitare. Dacă, în urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) anunţa clasificare universităţilor din România, săptămâna aceasta a publicat rezultatele ierarhizării programelor de studii ale universităţilor acreditate din sistemul naţional de învăţământ din România. Această ierarhizare, care este valabilă doar pentru anul universitar 2011-2012, a fost făcută de Asociaţia Universităţilor Europene şi, potrivit MECTS, oferă informaţii despre calitatea predării, a cercetării, a relaţiei cu mediul extern şi a serviciilor oferite de universitate.
Conform acesteia, universităţile sunt împărţite pe 60 de domenii de studiu ce sunt ierarhizate în cinci categorii, de la A (categoria celor mai performante programe) pâna la E (categoria celor mai puţin performante programe). Cele trei programe de studiu realizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie – UMF (Medicină, Medicină Dentară, Farmacie) au fost clasificate în categoria B. În ceea ce priveşte programele de studiu organizate de Universitatea din Craiova (UCV), acestea au primit clasificări de la A la E. Astfel, potrivit ierarhizării, cele mai bune specializări ale Universităţii din Craiova, care au fost incluse în categoria A, sunt Matematica, Ingineria produselor alimentare, Ştiinţe Politice, Cibernetică, statistică şi informatică economică, Contabilitate, Relaţii economice internaţionale şi Management. La polul opus se află specializările Economie, Inginerie mecanică şi Ingineria materialelor. În categoriile intermediare au fost incluse restul de 32 de domenii astfel: 21 de programe de studiu în categoria B, zece programe în categoria C şi un program în categoria D.

„Trebuie să luptăm ca toate specializările să devină performante“

Reprezentanţii Universităţii din Craiova nu au vrut să comenteze această ierarhizare, dar au explicat că se impune o restructurare, astfel încât, la ierarhizarea de anul viitor, Universitatea să aibă mult mai multe programe de studiu care să fie incluse în categoria A. „Noul an universitar începe cu o nouă structură, pentru care am luptat, dorind să oferim instituţiei o nouă şansă de a se ridica mai mult decât până acum şi a-şi obţine un loc binemeritat. Procesul de restructurare va continua şi sunt convins că trebuie să continue pentru că noaptea trecută (duminică noaptea – n.r.) a fost publicată ierarhizarea domeniilor şi v-aş ruga ca, pe fiecare facultate şi domeniu, să reanalizaţi poziţia unde ne plasăm, şansele pe care le avem, potenţialul pe care-l avem şi cum trebuie să-l dezvoltăm pentru a corecta acolo unde trebuie corectat“, a declarat prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova, la deschiderea anului universitar. Acesta a explicat că la Senatul următor al Universităţii din Craiova va face o analiză completă a acestei ierarhizări. „Trebuie să luptăm împreună pentru ca toate specializările să devină performate. La acelea care nu sunt performante trebuie să renunţăm dacă nu suntem în stare să le reabilităm“, a adăugat prof.univ.dr. Ion Vladimirescu.

Ierarhizarea programelor de studii organizate de Universitatea din Craiova

Categoria A

– Cibernetică, statistică şi informatică economică
– Contabilitate
– Ingineria produselor alimentare
– Matematică

– Management
– Relaţii economice internaţionale
– Ştiinţe Politice

Categoria B

– Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Inginerie forestieră
– Administrarea afacerilor
– Artele spectacolului
– Biologie
– Drept
– Educaţie fizică şi sport
– Filologie
– Filozofie
– Finanţe
– Fizică
– Informatică
– Inginerie aerospaţială, autovehicule şi transporturi
– Inginerie electrică şi energetică
– Ingineria mediului
– Marketing
– Mecatronică şi robotică
– Muzică
– Ştiinţe ale comunicării
– Ştiinţe ale educaţiei
– Ştiinţe ale mediului
– Teologie

Categoria C

– Chimie
– Geografie
– Inginerie electronică şi telecomunicaţii
– Inginerie geologică, Inginerie geodezică
– Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei
– Inginerie industrială
– Inginerie şi management
– Istorie
– Sociologie
– Ştiinţe administrative

Categoria D

– Inginerie civilă şi instalaţii

Categoria E

– Economie
– Inginerie mecanică
– Ingineria materialelor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII