15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăldura comună se va plăti diferit

Căldura comună se va plăti diferit

Craiovenii care au centrale, dar şi cei care închid repartitoarele plătesc mai mult pentru căldura comună

Firmele de repartitoare nu au finalizat, până în prezent, în Craiova, inventarierea instalaţiilor de căldură pe părţile  comune. Ordinul ANRSC nr. 343/2010 prevede că din acest an nu mai pot aplica procentele de 30% şi 50%, cotă din factura totală la căldura pentru părţile comune. Prin urmare, operatorii economici care exploatează repartitoare de costuri sunt obligaţi ca, până la începutul acestui sezon rece, să finalizeze inventarierea suprafeţei echivalente termic din condominii şi să instaleze un repartitor – martor în subsolul fiecăruia. Respectivele firme ar mai avea la dispoziţie, deci, cam o lună, timp în care sunt nevoite să acopere şi procentul de 30% din totalul asociaţiilor cu care au contracte şi la care nu au stabilit suprafaţa echivalentă termic din subsoluri, casa scării, uscătorii şi spălătorii, dar şi din apartamentele craiovenilor. „Suntem în plin proces  de inventariere. Ar mai fi cam 30% din totalul asociaţiilor cu care noi avem contract. Întârzierea nu este cauzată de noi. Asociaţiile au venit pe ultima sută de metri, dar sperăm ca în mai puţin de o lună să adunăm datele din teren şi apoi să le introducem în program. Din acest an nu se poate vorbi de un procent fix pe care îl vor suporta locatarii pentru căldura comună. Acesta va fi diferit de la o lună la alta, în funcţie de consumul lunar, şi se va stabili în raport cu suprafaţa radiantă“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentantul firmei de repartitoare Techem Craiova.

„Centraliştii“ nu scapă de căldura comună

Firmele de repartitoare au veşti proaste pentru „centralişti“, dar şi pentru cei care merg pe ideea că ţin repartitoarele închise ca să nu plătească mult la căldură. În astfel de blocuri, factura la căldură pe părţile comune va fi mult mai mare. „Nu le putem spune proprietarilor din start cât îi va costa căldura pe părţile comune la iarnă. Cert este că, dacă majoritatea ţin aparatele închise în propriile locuinţe, va creşte cota pentru părţile comune. Un lucru similar se va întâmpla în cazul blocurilor unde există centrale“, a spus reprezentantul firmei Elsaco. În fapt, craiovenii care şi-au montat microcentrale sunt vizaţi prin HCL Craiova nr. 279/2011, care modifică HCL nr. 343/2009 şi în care se arată: „Neimpunerea cheltuielilor de întreţinere aferente spaţiilor comune şi individuale pentru persoanele ale căror apartamente sunt deconectate de la sistemul centralizat de încălzire, conform calculelor efectuate cu respectarea legislaţiei în vigoare (Ordinul ANRSC nr. 343/2010 şi art. 12 din Ordinul ANRSC nr. 483/2008), constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă“.
Situaţia este incertă în cazul proprietarilor care plătesc factura la căldură în sistem pauşal. Aceştia sunt taxaţi după bunul-plac al reprezentanţilor asociaţiei. Cota pentru părţile comune va fi stabilită de către aceştia în Adunarea Generală, după cum au înţeles unii, fie că au făcut sau nu măsurarea instalaţiilor. „Acolo unde avem repartitoare, calculul îl fac firmele. Unde nu există repartitoare, stabileşte Adunarea Generală, iar procentul nu poate fi mai mare de 10% pentru căldura comună“, este părerea preşedintelui de la Asociaţia nr. 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.
Alţii consideră că şi ei trebuie să facă inventarierea instalaţiilor comune şi să fixeze o cotă parte pentru părţile comune, chiar dacă nu au instalate repartitoare de costuri. În cazul în care în asociaţie urmează să se încheie contracte individuale, inventarierea cade în sarcina furnizorului de căldură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII