14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFosta firmă a edilului din Turceni prosperă din contracte publice

Fosta firmă a edilului din Turceni prosperă din contracte publice

Fosta firmă a actualului primar al oraşului Turceni, SC Ydail Construct SRL, din satul Murgeşti, are abonament la contracte publice cu primăriile din judeţul Gorj. Interesant este că societatea a câştigat licitaţii chiar la Primăria Turceni, condusă acum de fostul administrator al SC Ydail Construct SRL. Edilul Ion Iordache, potent om de afaceri, a renunţat la firmă în anul 2008, imediat ce a devenit primar al oraşului Turceni, însă în localitate şi în mediul de afaceri se vorbeşte că tot el ar controla în realitate SRL-ul care i-a adus în judeţ renumele de veritabil „baron al asfaltului“. Ion Iordache susţine că, de când a cesionat firma, nu mai ştie ce se întâmplă cu aceasta, cu toate că a făcut avere cu Ydail Construct, până să devină primar. Nici nu ar fi renunţat la firma care a prosperat din contracte cu primării precum Turceni, Motru, Borăscu, Negomir sau Rovinari, însă nu a prea avut de ales, din cauza Agenţiei Naţionale de Integritate.

Nici usturoi n-a mâncat…

SC Ydail Construct SRL, fosta firmă a primarului Ion Iordache, a încasat în ultimii ani milioane de lei de la administraţia publică locală, pentru lucrări de infrastructură. Conform Registrului Comerţului, societatea a fost înfiinţată în 2002 şi are ca obiect de activitate executarea de lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor. În 2008, edilul Ion Iordache renunţă la firmă şi o cesionează către Ştefan Dumitru Cauc (50% din părţile sociale) şi Mircea Vărzaru (50% din părţile sociale), administrator al Ydail devenind Mircea Vărzaru, care a preluat astfel afacerea de la proaspătul primar. Conform Ministerului Finanţelor, în anul 2008, SC Ydail Construct SRL Murgeşti a avut o cifră de afaceri de 10,6 milioane de lei şi 92 de salariaţi. În anul 2009, cifra de afaceri scade la opt milioane de lei, iar numărul de salariaţi – la 68. În anul 2010 şi în plină criză economică, cei doi amici către care Iordache şi-a cesionat firma au realizat o cifră de afaceri de 9,8 milioane de lei, mai mult decât în anul precedent. Numărul de salariaţi a scăzut la 64.

 …nici gura nu-i miroase

Afacerile cu statul şi, în special, cu primăriile din Gorj au fost o constantă pentru Ydail Construct SRL, aşa cum o arată şi licitaţiile publice pe care le-a câştigat. Societatea care i-a aparţinut primarului a obţinut în ultimul an două contracte la Primăria Motru, valoarea acestora fiind de 800.000 de lei, şi au vizat extinderea unei străzi şi modernizarea unor drumuri săteşti. În urmă cu doi ani, Ydail a mai câştigat la Primăria Motru un contract de 1,2 milioane de lei pentru asfaltarea unui drum la Horăşti. De asemenea, în comuna Borăscu, Ydail a beneficiat de un contract de 1,9 milioane de lei pentru construirea unui pod de 61,2 metri peste râul Jilţ. Cu toate că a fost vorba de o licitaţie deschisă, Ydail a fost singura firmă de la care a fost primită o ofertă. La Rovinari, Ydail Construct a câştigat licitaţiile pentru construcţia unei capele în cartierul Vârţ (2008) şi extinderea unei parcări pe strada Tineretului (2010). Valoarea cumulată a contractelor a fost de 178.250 de lei. În ambele cazuri, fosta firmă a primarului Iordache a fost singura care a depus oferte. În comuna Negomir, SC Ydail a ieşit câştigătoare la trei licitaţii: una pentru modernizarea unui drum sătesc, în satul Ursoaia – DS 40 şi DS 41 (97.000 de lei), iar două pentru consolidarea unor terasamente pe DS 46, satul Artanu. Valoarea celor două contracte primite de Ydail ca singur participant la licitaţia electronică a fost de peste 2,2 milioane de lei. Toate contractele câştigate în comuna Negomir sunt din 2011. Nu în cele din urmă, la Turceni, SC Ydail a obţinut în 2007 un contract care viza reabilitarea unor canale, şanţuri şi rigole pe raza oraşului (valoarea contractului a fost de 129.322 de lei). Evident, la licitaţia electronică a participat doar Ydail. SC Ydail a câştigat în 2008 altă licitaţie la Primăria Turceni. Este vorba de construirea unei staţii de transfer deşeuri şi achiziţionarea de echipamente specifice, contra sumei de 505.055 de lei. Procedura de atribuire a contractului a fost negociere fără anunţ de participare, fiind primită o singură ofertă, respectiv cea a Ydail Construct din satul Murgeşti, oraşul Turceni.

Declaraţia de avere îl dă de gol

Primarul din Turceni, Ion Iordache, declară că nu are nici o legătură cu fosta sa firmă şi că se bucură că aceasta desfăşoară o activitate profitabilă. Iordache nu vrea să dezvăluie (sic!) nici cine sunt cetăţenii către care şi-a cesionat SRL-ul, cu toate că aceştia apar atât la Registrul Comerţului, cât şi în declaraţiile de avere completate de primar. „Eu nu am nici o treabă cu această firmă. Am cesionat-o către altcineva în urmă cu trei ani. Nu ştiu pe ce sumă, că e mult de atunci. E bine că Ydail câştigă licitaţii şi are lucrări. Ei au salariaţi şi plătesc impozite către Primăria Turceni. E bine că au activitate şi că rezistă. Eu nu ştiu cum se face legătura între mine şi firma Ydail“, a menţionat primarul din Turceni. Chiar dacă şi-a cesionat firma care câştigă licitaţii pe bandă rulantă la primării şi spune că nu are nici o legătură cu Ydail, Ion Iordache a comis o eroare care demonstrează altceva. „Scăparea“ figurează chiar într-un document public, respectiv declaraţia de avere a primarului, completată în 10.06.2009. La rubrica „Venituri din salarii“, soţia primarului figurează ca salariat al Ydail, cu un venit anual de 5.451 de lei. În declaraţiile de avere din 2010 şi 2011, firma nu mai este amintită, fiind trecut doar postul pe care este angajată nevasta edilului, respectiv magaziner, fără a fi precizat angajatorul.  

Cercetat de DNA pentru un tun imobiliar

Deşi avea multă treabă în administraţie, Primăria Turceni având al treilea buget ca mărime din Gorj, după Târgu Jiu şi Rovinari, Ion Iordache nu s-a putut ţine departe de afaceri. Acest lucru i-a adus pe cap procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au suspiciuni că edilul s-ar fi implicat, prin interpuşi, într-un tun imobiliar. Este vorba de mai multe terenuri achiziţionate de edil, prin intermediul unor rude, de la mai mulţi localnici din Turceni. Ulterior, pământul a fost revândut la un preţ de câteva ori mai mare către firma Lafarge, care dorea să investească la Turceni în construcţia unei fabrici de rigips. Profitul a fost substanţial pentru cei care au dat tunul imobiliar: „Nu am legătură cu această afacere. Nu am fost chemat să dau declaraţii. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Doar mi-a fost comunicat de către DNA că sunt cercetat în acest dosar. Nu este începută vreo urmărire penală“, a declarat Ion Iordache.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII