5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdopţia, soluţia pentru copiii abandonaţi

Adopţia, soluţia pentru copiii abandonaţi

De la începutul anului şi până în prezent, a scăzut considerabil numărul cazurilor de abandon, fiind înregistrate doar două cazuri. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, Ninela Gruia, în cele două cazuri de abandon, ambii bebeluşi se află în plasament după ce mamele lor nu au dorit să aibă grijă de ei. „În cursul anului 2011, în unităţile sanitare din judeţul Gorj, a fost înregistrat un singur caz de abandon, în care mama a fugit din spital, dar a fost identificată ulterior. Copilul nu a fost luat de mamă în familie, aceasta manifestându-și dorinţa ca el să fie dat spre adopţie, iar acum copilul este în plasament la un asistent maternal profesionist. Într-o maternitate din Bucureşti a mai fost abandonat un bebeluş a cărui mamă are domiciliul legal în Gorj, dar nu a fost identificată, iar pentru copil s-a instituit plasamentul în regim de urgenţă la Direcţia pentru Protecţia Copilului Sector 4, el având probleme de sănătate“, a declarat Ninela Gruia, director adjunct al DGASPC Gorj.
 
Copii aflaţi într-o situaţie de risc

 
Situaţia este diferită în ceea ce priveşte numărul copiilor cu risc de abandon. În prezent, zece cupluri mamă-copil se află internate în centrele maternale din judeţ, pentru a preveni abandonul. „De la începutul anului, dintre cazurile cu risc, cinci cupluri mamă-copil au accesat serviciile Centrului maternal din Târgu Jiu, două sunt în Centrul maternal Târgu Cărbuneşti şi trei cupluri mamă-copil sunt la cel din Novaci. Mai sunt patru copii care au avut risc de abandon şi pentru care s-a instituit măsură de protecţie în centrele noastre sau asistenţă maternală, familie lărgită, iar cei cu risc maternal care au putut să fie reintegraţi în familie, şase cazuri, sunt monitorizaţi de către reprezentanţii instituţiei noastre“, a spus directorul adjunct al DGASPC Gorj.
 
Adopţia, soluţia
cea mai bună

 
De la începutul anului şi până în prezent, au fost atestate 17 familii pentru a putea adopta, alte opt se află în fază de atestare, iar pentru 11 copii s-a deschis procedura
adopţiei. Majoritatea familiilor care vor să adopte îşi doresc un copil care să aibă maximum doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS