8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurăţenie într-o singură zi

Curăţenie într-o singură zi

Cei 9.600 de voluntari doljeni au adunat sâmbătă peste 36.000 de saci cu gunoaie la nivelul întregului judeţ

Aproape 10.000 de voluntari din Dolj au luat parte, sâmbătă, la Marea Curăţenie Naţională din cadrul campaniei „Let’s Do It Romania“. Voluntarii – majoritatea elevi – au acţionat în principal în zona limitrofă a Craiovei, în sectoare precum Centura de Nord a oraşului (Hanul Doctorului, Bariera Vâlcii etc.), Rovine II, Podari, Făcăi, Preajba, Mofleni sau Bucovăţ. Vizate au fost mai ales perimetrele în care orăşenii ies la picnic, la sfârşit de săptămână, iar la plecare „uită“ să-şi adune deşeurile. Nu au fost uitate nici zonele pline cu gunoaie aruncate la întâmplare din oraş, precum strada Râului, chiar în zona „palatelor“ cu turnuleţe. Echipele de voluntari au fost transportaţi la locurile prestabilite de către autobuze special puse la dispoziţie pentru această zi de Regia de Transport Craiova. Acolo, voluntarii au primit mănuşi şi saci, apoi s-au apucat de treabă.

Voluntari de peste tot

Printre cei care au luat parte la această campanie s-au numărat şi cei aproximativ 45 de copii cu nevoi speciale de la Şcoala „Sf. Mina“. Acţionând în zona Avicola, nu s-au lăsat intimidaţi de cantitatea mare de gunoaie şi nici de mărăcinii care ascundeau uneori aceste resturi. N-au vrut să plece până nu au terminat curăţenia şi au încărcat sacii cu deşeuri în maşinile de gunoi.
Circa 50 de angajaţi ai Selgros Craiova, împreună cu directorul lor, au acţionat în zona Breasta. Cu ajutorul utilajelor din dotarea firmei, au curăţat parcările şi pădurea. Tot acolo au adunat gunoaie şi 30 de voluntari de la Asociaţia „Şanse egale pentru fiecare“. Colegii lor de la Asociaţia „Mereu pentru Europa“, precum şi o echipă de la Cargus au acţionat în zona Preajba, respectiv Bucovăţ, de unde cei 30 de voluntari au adunat aproape 300 de saci cu gunoaie. Cam tot atâţia saci cu deşeuri au reuşit să adune şi cei 75 de elevi şi cadre didactice de la Grupul Şcolar de Transporturi Auto din Craiova, care au muncit din greu pentru a salubriza strada Râului, în zona canalului colector, în porţiunea dintre intrarea în cartierul Popoveni şi intersecţia cu bulevardul Nicolae Romanescu.
Şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a luat parte la campanie cu peste 50 de ofiţeri şi subofiţeri. Mulţi dintre ei nu au venit singuri, ci împreună cu copiii lor, pentru a le da o lecţie „pe viu“ de ecologie, adunând împreună gunoaiele aruncate în partea de nord a oraşului, în zona aeroportului şi a parcului industrial.

Zeci de mii de saci
cu gunoaie

Organizatorii acestei campanii nu au centralizat încă rezultatele din întregul judeţ, neprimind toate raportările din teritoriu. O primă estimare arată însă – potrivit Mădălinei Marinescu, coordonator de comunicare pentru judeţul Dolj al campaniei „Let’s Do It Romania“ – că la campania de curăţenie din acest an au luat parte 9.600 de voluntari doljeni, din care 4.200 doar în Craiova. Numai din zona limitrofă municipiului, voluntarii au adunat 8.260 de saci cu gunoaie, organizatorii estimând că în restul judeţului au fost strânşi încă aproximativ 28.000 de saci.
Reprezentanţii SC Salubritate Craiova au luat parte la această campanie cu 13 maşini care să adune deşeurile strânse de voluntari, punând totodată la dispoziţia participanţilor saci de gunoi şi mănuşi, acolo unde era nevoie. În afara angajaţilor de pe maşinile de gunoi, alte câteva zeci de angajaţi, în frunte cu directorul, s-au alăturat ca voluntari acestei campanii de salubrizare.
„Iniţiativa organizatorilor este lăudabilă din două puncte de vedere. Pe de-o parte, voluntarii dau o mână de ajutor la ecologizarea localităţii unde îşi au domiciliul, iar pe de altă parte, văzând cât de greu este să aduni gunoaiele altora, poate vor învăţa şi îi vor învăţa şi pe alţii să nu lase gunoi în zonele pe unde trec“, a declarat Flavius Sirop, director general la SC Salubritate Craiova SRL.
„Let’s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială din ţara noastră, care îşi propune curăţarea deşeurilor din arealele naturale într-o singură zi din an. În 2010, peste 200.000 de voluntari au participat la Ziua de Curăţenie Naţonală de pe 25 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII