Acasă Actualitate Asociaţiile, locuri de muncă sigure şi salarii bune

Asociaţiile, locuri de muncă sigure şi salarii bune

Locuri de muncă sigure și salarii bunicele, uneori însoţite de bonusuri. În perioadă de criză, asociaţiile de proprietari se dovedesc un bun angajator atât pentru personalul cu contract de muncă (administrator, casier, contabil), cât şi pentru cel cu contract de mandat (preşedinte, secretar, comitet).

În Craiova, foarte puțini dintre reprezentanții celor aproximativ 400 de asociaţii de proprietari şi locatari spun ce venituri încasează. De cele mai multe ori, preşedinţii sau administratorii care nu ţin la „confidenţialitatea“ salariului nu fac parte din categoria celor cu salarii „nesimţite“. Aceştia din urmă susţin însă că dacă au ajuns să fie remuneraţi cu câte 2.000 sau 2.500 de lei pe lună se întâmplă cu ştirea Adunării Generale a proprietarilor şi mai ales a Comitetului, acesta fiind singurul „for“ care stabileşte cuantumul venitului lunar pentru fiecare reprezentant şi pentru angajaţi.
Între asociaţiile de proprietari craiovene care nu au avut nici o reţinere în a-şi face publice salariile se numără: Asociaţia 16 Rovine II, Asociaţia 2 Brazda lui Novac, Asociaţia 3 Brazda lui Novac. În schimb, președintele Asociaţiei nr. 13 Calea Bucureşti a fost mai reticent, spunând că își va face public salariul „săptămâna viitoare“. Reprezentanţii Asociaţiei 14 Craioviţa Nouă şi 2 Romul nu au putut fi contactaţi. În cazul acestora, locatarii şi-au arătat, prin sesizări, dorinţa de a afla cu cât sunt plătiți.
 
Venituri acceptabile
 
La Asociaţia 16 Rovine II, preşedintele Dan Remus spune că la stabilirea salariilor nu s-a sărit calul. Este acceptabil ca un administrator care face şi munca de casier şi care calculează întreţinerea pentru 360 de apartamente să primească 1.500 lei/lunar. Pentru cele două femei de serviciu, locatarii plătesc un salariu minim pe economie, iar pentru preşedinte, 400 de lei impozabili. Noroc că toți cei patru membri din Comitetul executiv se implică în treburile asociaţiei benevol. „Salariile sunt stabilite conform Legii 230/2007, cu acordul Adunării Generale“, a precizat Dan Remus, preşedintele asociaţiei.
În cazul Asociaţiei 2 Brazda lui Novac, raportul veniturilor lunare ale salariaţilor şi celor mandataţi este altul. Cel puţin pe hârtie, administratorul are 1.150 de lei, iar preşedintele ia 500 de lei. De această dată, trei din cei patru membri din Comitet sunt plătiţi cu 120 de lei, iar femeile de serviciu rămân tot la salariul minim pe economie. „Cheltuielile cu salariile reprezintă 0,24 lei/mp. Un apartament cu două camere de 50 mp are o contribuţie lunară de vreo 9 lei. În cadrul asociaţiei sunt 402 apartamente“, susţine preşedintele asociaţiei, Mihai Dumitru.
Deşi are un volum mai mare de muncă decât confraţii săi de la alte asociaţii, preşedintele Asociaţiei 3 Brazda lui Novac, Adrian Popescu, susţine că locatarii plătesc mai puţin pentru cheltuielile salariale. „La noi, cheltuielile salariale sunt următoarele: administratorul – 900 de lei, casierul – 850 de lei, iar cele patru femei de serviciu primesc salariul minim pe economie. Pentru preşedinte şi comitet s-a stabilit astfel: preşedintele – 50% din salariul administratorului, vicepreşedintele – 30%, secretarul -20% şi ceilalţi din comitet – 15%. În asociaţie avem 600 de apartamente, comparativ cu alte asociaţii care au un volum mai mic de muncă, dar încasează venituri mult mai mari“, este părerea preşedintelui asociaţiei.
Un lucru pe care îl uită reprezentanţii asociaţiilor este faptul că aceste venituri se adaugă fie la un salariu pe care îl primesc de la un al doilea loc de muncă, fie la o pensie.
 

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version