Acasă Actualitate Primarii, obligaţi să declanşeze operaţiunea „Taurul“

Primarii, obligaţi să declanşeze operaţiunea „Taurul“

Primarii din Dolj vor fi ocupaţi până peste cap în perioada următoare. Trebuie să ducă vacile la tauri şi să se asigure că operaţiunea este îndeplinită corect, să-i alerge pe incendiatorii de mirişti şi să înfiinţeze servicii de salubritate în primării dacă nu vor să fie arşi la buget.

Primarii şi consilierii locali din Dolj au o sarcină pe cât de amuzantă, pe atât de serioasă. Ei va trebui să organizeze activitatea de montă, pe cale de dispariţie în judeţ, motiv pentru care efectivul de vaci tinde să degenereze. Directorul Oficiului Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie Dolj, Ion Dinache, le-a atras ieri atenţia primarilor la şedinţa Colegiului Prefectural că situaţia este gravă şi că în următorii trei – patru ani vor apărea probleme dacă nu se găsesc soluţii. „Din cele 111 localităţi din Dolj, există activitate doar în 54 de comune. În trei – patru ani, efectivul de vaci va degenera dacă vom continua în felul acesta“, a avertizat Dinache. El a precizat că mai multe cauze au dus la lipsa reproducerii de calitate în acest domeniu. „Nu mai este personal specializat, deoarece au fost desfiinţate liceele agricole de profil, un sfert dintre operatori sunt pensionari, iar numărul de taurine a scăzut“, a mai spus Dinache. Cum primarii au tăcut mâlc, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, şi-a amintit că înainte de anii ‘90, în Dolj se întâlnea o situaţie unică în ţară. „În comuna Mischii, erau mai multe vaci decât oameni. Era unicat“, a spus el. Locul vacilor pare să fie luat treptat de capre. Ion Dinache a spus că doljenii se orientează spre creşterea caprelor, al căror număr a crescut anul trecut faţă de 2009. Spre comparaţie, chiar dacă este pentru ani diferiţi, în 2011 numărul taurinelor a scăzut faţă de anul trecut.

Primarii, ameninţaţi cu plata

Primarii au fost luaţi la rost şi de directoarea Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Dolj, Ileana Şerban, care i-a ameninţat că vor plăti bani grei din buget dacă nu ies din letargie şi nu îşi înfiinţează serviciu de salubritate. „V-am trimis prin intranet o solicitare şi nu am primit nici măcar un răspuns. Primarii vor plăti diferenţa până la 15% cu cât trebuie să reducă deşeurile. Nu aşteptaţi minuni de la consiliul judeţean. Din iulie anul trecut trebuia să ţineţi evidenţa cu cât colectaţi, iar pe 25 ianuarie trebuie să depuneţi situaţia. Dacă nu veţi face asta, veţi plăti pentru tot anul“, a spus Şerban. „Dar nu putem să angajăm oameni pentru că sunt posturile blocate“, au vociferat câţiva primari. „Puteţi să le daţi aceste sarcini celor pe care îi aveţi deja“, a sugerat prefectul Giugea. Şi atunci au tăcut din nou.

Incendierea miriştilor arde bugetul

Chiar dacă la figurat, focurile au fost tot pe primari, deoarece subiectul incendierii miriştilor i-a aprins pe oficialii judeţului. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, Liviu Răducan, le-a spus edililor-şefi că locuitorii din comune dau foc miriştilor şi îi obligă pe cei de la ISU să se deplaseze cu cisternele, în ciuda lipsei banilor cu care se confruntă instituţia. „Sunt depăşit de situaţie. Nu am bani de reparaţii pentru maşini, dar trebuie să mergem atunci când se dă foc la mirişti. Două exemple vreau să dau. La Siliştea Crucii au ars zeci sau sute de hectare cu grâu netreierat, iar în Gogoşu, noi stingeam focul şi unul dintre localnici îl aprindea în spatele nostru“, a spus Răducan. Primarilor, care tăceau şi ascultau, prefectul le-a spus că şi ei pierd din cauza incendierii miriştilor, o dată pentru că se cheltuiesc bani cu deplasarea, iar pe de altă parte, şi pământul are de suferit. „La fiecare pârjolire, dăm cu cinci ani în urmă calitatea solului“, a argumentat Giugea. Pentru a-i convinge că se pot lua măsuri drastice, prefectul i-a anunţat pe primari că aproape 30 de persoane au fost reţinute de poliţişti în doar două săptămâni după începerea campaniei de verificare la comercianţii de fier vechi. „S-au dat amenzi de 40.000 de lei, s-au confiscat opt tone de fier vechi şi au fost reţinute 29 de persoane“, a spus Giugea

Exit mobile version