Craiova – iadul bicicliştilor

Autori


Autorităţile au gânduri mari pentru biciclişti, însă, deocamdată, Bănia nu are în prezent nici un metru de pistă pentru biciclete

În condiţiile creşterii continue a preţurilor la carburanţi, dar şi a aglomeraţiei create de marile investiţii ale municipalităţii în centrul oraşului, mulţi craioveni ar fi tentaţi să renunţe la maşină în favoarea bicicletei. Din păcate pentru ei, Craiova nu are în prezent nici un metru de pistă pentru biciclişti. Are, însă, velodrom!

Bicicliştii, mutaţi dintr-un parc în altul

Până nu demult, în Parcul „Nicolae Romanescu“ – acolo unde s-a construit cu câţiva ani în urmă un velodrom – a existat şi o pistă pentru biciclete. Fusese realizată la iniţiativa viceprimarului Mărinică Dincă, prin trasarea unor linii pe anumite alei ale parcului, pentru a delimita zona pe unde bicicliştii se puteau deplasa. Când Antonie Solomon s-a întors şi şi-a reluat atribuţiile de primar, pista din Parcul „Romanescu“ a dispărut subit, iar bicicliştilor li se permite să circule pe alei pe lângă vehiculele cu pedale până la velodrom.

Solomon are altă viziune decât predecesorul său în materie de biciclete.

„Să nu mai aud de carturi sau de biciclete în Parcul «Romanescu»! Ăsta e parc istoric. Trebuie să fie un fel de sanatoriu în aer liber. Dacă vreţi carturi sau biciclete, duceţi-vă în Parcul Tineretului! Aveţi acolo 12 km de alei la dispoziţie! Puteţi să faceţi şi concursuri, aveţi destul loc“, le-a spus Solomon unor craioveni veniţi în audienţă să-l înduplece pe primar să permită din nou accesul bicicletelor şi carturilor în Parcul „Romanescu“.

Şi în Parcul Tineretului există, însă, restricţii impuse bicicliştilor, care nu au voie pe aleea principală, ci doar pe aleile laterale, dacă nu, vor să fie amendaţi de poliţiştii locali.

Câinii, marele pericol

Pe străzile Craiovei, accesul bicicliştilor este oficial permis. Doar al căruţelor şi al animalelor de povară este interzis. Doar că bicicliştii trebuie să facă faţă mai multor pericole. Unul este al gropilor din carosabil, care apar te miri pe unde, chiar şi pe străzile proaspăt asfaltate. Tot aici pot fi menţionate şi capacele de canal care sunt de cele mai multe ori sub nivelul carosabilului, devenind adevărate capcane pentru cei care pedalează.

Al doilea pericol îl reprezintă chiar şoferii. Ocupaţi să-şi facă loc în trafic, cei de la volan trec de cele mai multe ori milimetric pe lângă biciclişti. Nici accidentele nu sunt rare, ele producându-se mai ales atunci când maşinile ies dintr-o parcare tip „spic“, iar şoferul nu poate vedea că din spate vine un biciclist.


Cel mai mare pericol sunt câinii. În toate cartierele Craiovei, pe toate străzile, zi sau noapte, la orice oră, între 6.000 (în varianta optimistă) şi 10.000 (în cea pesimistă) de câini sunt gata să sfâşie orice curajos care circulă pe bicicletă.

Autorităţile nu au uitat însă de biciclişti. La nivel declarativ, deocamdată, edilii au de gând să le facă piste pentru a se putea deplasa în linişte, rapid şi ecologic, separat de traficul auto.

„Odată cu modernizarea infrastructurii rutiere, acolo unde lărgimea străzilor o permite, vom amenaja piste pentru biciclişti. Nu vom trasa o simplă linie albă, ci vom amenaja piste de biciclete în adevăratul sens al cuvântului. Poate la această dată avem biciclişti nemulțumiţi că nu au pe unde circula, dar, treptat, vor aprecia demersurile noastre pentru a le crea un confort în trafic“, a declarat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon.

Jos – canalul colector, sus – pista de biciclete

Primele piste pentru biciclete ar putea fi văzute în Craiova poate chiar anul viitor, pe străzile Râului şi Caracal. Proiectul de reabilitare cu fonduri europene a acestor străzi, depus luni de Primăria Craiova la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prevede construirea pe strada Râului (chiar pe mijloc, deasupra Canalului Colector) de la intersecţia cu strada Brestei până la Podul Popoveni a unor piste pentru biciclete.

Pe Caracal, pistele pentru biciclete vor fi pe fiecare parte a drumului, pe porţiunea dintre intersecţia cu strada Anul 1848 şi până la intersecţia cu bulevardul Decebal.

„Străzile Caracal şi Râului sunt un fel de proiecte-pilot pentru noi în această privinţă. În funcţie de cât de mult vor fi utilizate de biciclişti aceste piste, vom stabili dacă le vom extinde sau nu şi pe alte străzi ale oraşului“, a precizat Mihăiţă Fetoiu, şef Serviciu Proiecte şi Programe de Dezvoltare în cadrul Primăriei Craiova.

În cadrul altui proiect cu fonduri europene pe care îl pun la cale angajaţii Primăriei Craiova se doreşte realizarea unor piste de biciclete pe axa est-vest, cuprinzând străzile Severinului, Nicolae Titulescu şi Calea Bucureşti, de la Peco Severinului şi până la Podul Electroputere.

„Pista de biciclete va avea circa un metru lăţime şi se va face, de regulă, lângă trotuar. Va exista un spaţiu verde de separare între pistă şi carosabil. Doar acolo unde trotuarul nu ne permite, fiind prea îngust, pista de biciclete va coborî pe carosabil“, a explicat Mihăiţă Fetoiu.Comenteaza acum

45 Comentarii

 1. da said:

  poate demnitarii hoti iadul romanilor
  1 te inseli cu siguranta vor fi destui

 2. bikers said:

  ati auzit de green cycle?!ei lupta pt biciclistii craioveni!cinste pt A S,B R,etc…haide sa ne alaturam lor!

 3. nemultumit said:

  Primare, angajatii tai NU fac diferenta intre plimbarea cu bicicleta de agrement in parc si necesitatea deplasari cu bicicleta,mai vezi si TU ce fac alti PRIMARI prin tara de ex.la Brasov – NU vezi ciine liber pe strada fie ca e cu stapin fie ca e comunitar ca cei 10000 ai tai,sau fiecare loc de parcare e marcat si concesionat prin licitatie pe AN nu toate rablele cu stapini chipurile ocupa locurile de parcare fiecare pe unde vrea si cum vrea.

 4. ANTI_BMW said:

  Biciclistii nu au loc de cocalarii cu BMW-uri cu geamuri fumurii, cu muzica la maxim, care pleaca cu scartait de roti de la semafor. Pom placut tuturor bemweistilor cocalari care nu stiu ca orasul Kiev e capitala Ucrainei!! ANALFABETILOR!

 5. @Anti BMW said:

  Daca ai fi in stare sa iti cumperi o masina, ti-ai lua si tu BMW.

 6. mihai said:

  Referitor la pista de biciclete din parcul N.Romanescu e ffff bine ca au desfintat-o,toti handicapatii parca erau la turul frantei,am vazut copii mici loviti de cretini cu biciclete,sa nu mai vorbim ca nu mergeau pe banda speciala.Peste 5000de ani cand ne vom civiliza sunt de acord cu biciclistii in parc.

 7. Otitor said:

  O pista in Parcul Romanescu trebuia sa ramana. In orice parc dintr-o tara civilizata exista asa ceva, numai la noi nu se poate… Poate ca nu era semnalizata bine/suficient, poata nu era traseul optim… Oricum, sa fim seriosi, Solomon a desfintat pista din cu totul alte motive (frustrari/razbunare /politice etc.), nu pentru faptul ca niste biciclisti tampiti au accidentat niste copii… Pe pncipiul asta, la cate accidente se intampla in trafic, ar trebui sa desfiintam toate strazile si sa nu mai permitem trafic…

  Ceea ce nu se spune in articol este faptul ca in Craiova exista foarte multe strazi unde este interzis mersul cu bicicleta. In acest sens exista o hotarare locala adoptata de curand.

  Craiova nu este un oras foarte mare, distantele sunt mici, iar bicicleta este un mijloc excelent de deplasare. Este necesara construirea cat mai multor piste de bibicleta.

 8. je said:

  daca s-au intamplat accidente, trebuia semnalizata mai bine pista, trebuia pusi militienii comunitari sa fluiere pietonii de pe pista si vitezomanii.

  nu am auzit pana acum de vreo strada inchisa pentru ca s-au intamplat accidente.

  stai linistit, solomoane, curand o sa te oblige UE sa faci piste. Sa vezi atunci! Sictir!

 9. MISCAREA (cu bicicleta) CONTRA STATULUI (degeaba) said:

  A fost initiata o petitie online intitulata: “Liber la biciclete in Craiova” la adresa: http://www.petitieon line.ro/petitie-p456 38053.html Pana acum a strans 499 de semnaturi. Fac un apel la toti pasionatii de deplasari cu bicicleta (pentru plimbare sau din necesitate) sa acceseze acest link si sa semneze petitia. Poate asa reusim sa sensibilizam autoritatile locale. Macar in ceasul al 12-lea.

 10. seby said:

  le sugerez la edili sa dea o fuga la TIMISOARA sa vada ce s-a facut pt biciclisti sa nu mai zic ca oameni acolo chiar merg cu bicicletele si mai este o problema care o pot aplica in Timisoara srazile cand se asfalteaza intai se schimba totul sub dupe care se asfalteaza nu ce a spoit Solomon strazile dupe care au inceput sa le ingaureasca sa schimbe ce se sparge sub ….. asa se prosteste lumea

 11. lunetistull said:

  Pt nr 9 ,da copiii care se jucau numai pe pista si toti batranii care tot pe acolo mergeau , trebuia sa primeasca amenda ? Biciclistii nu pot sa zboare ,politistii locali ar fi trebuit sa fie in permanenta acolo sa educe populatia pana le intra in cap ,dar asa mai bine injuram . Probabil tu esti unul din cei multi care la o varsta frageda atarna grasimea pe tine ,posibil sa ajungi primar dar numai cu o conditie ,al nostru mai mare , a facut o la puscarie.

 12. gabi said:

  cica si la nr unu :))
  eu am si masina si bicicleta
  nu ma supar si nici nu ma tentat sa ma plimb prin parcul romanescu cu bicicleta , asa ca poate sa interzica acolo
  dar in anumite o folosesc in locul masini la munca
  despre soferi zic ca e in regula chiar bine , caini sau mai potolit , insa cred doar pana se raceste afara , gropile sunt calvarul biciclistilor cu tot felul de borduri , sau capace.
  eu miam luat o bicicleta cu amortizoare pentru asta . pana acum isi face treaba ,si in 3 luni din bani care ii consumam pe benzina am scos bani pe ea
  totusi craiova intradevar duce lipsa de trasee ptr biciclisti , si pe unde trec cu bicileta mereu aud doritori care vor sa lase masina ptr bicicleta dar le e frica sa circule la noi in oras

 13. k said:

  pistele de biciclete sunt bune daca dispar toti maidanezii, altfel, cind esti atacat de caini, esti tentat sa te aperi si…iesi de pe pista speciala si nimeresti direct sub rotile unei masini. toate se leaga intre ele, nu le mai tratati pe bucati, ci ca un tot.

 14. cristi said:

  ce p.zdha mahtii aveti voi cu masinile de BG? sunt masini de 10 ori mai bune decat cojile voastre Logan. impotentilor.

 15. mihai said:

  PT LUNETISTUL…tipic romanesc,un insignifiant care se da atotstiutor,am facut volei 6ani de zile dar nu asta conteaza,alerg in fiecare seara in parc de placere,daca vrei si poti sa alergi te astept oricand sa alergam impreuna si sa vezi cu ochii tai ceea ce am scris mai sus.Si da,ai dreptate sunt oameni care merg pe pista de biciclete,cand le-am spus sa nu mearga pe acolo,au spus ca e treaba lor pe unde merg.Cand m-am referit la cei 5000 de ani,m-am referit la oameni in general nu la biciclisti.Daca ai fi parinte si un pusti smecher ar intra cu bicicleta in copilul tau pe care il ti de mana ce ai face???

 16. deni said:

  Nu va lasati pacaliti. Asta e doar propaganda politica. Promisiuni si doar atat….

 17. deni said:

  pentru nr 19: Nu vreau sa ma pun in pielea ta, daca ti s-a intamplat sa iti loveasca cineva copilul.. Dar trebuie pedepsiti cei care merg cu viteza si cei care depasesc pista, nu absolut toti biciclistii In loc sa se desfiinteze pista mai bine il luai pe pusti la politie.

 18. mihai said:

  nu am scris,toti biciclistii, am spus ca sunt si astfel de exemplare!

 19. Bicicleta - jignire pt. olteni said:

  Din pacate oltenii considera ca bicicleta e o modalitate de deplasare a omului aflat la limita saraciei, ceea ce este un lucru absolut gresit, deoarece ei generalizeaza fals o situatie reala, dar nu neaparat si corecta. Daca unul sau mai multi saraci merg cu bicicleta, nu inseamna ca si o persoana sau mai multe instarite, pline de bani si cu colectie de vehiculle in ograda, vile la Valencia si Monte Carlo nu simt nevoia de a mai face si o plimbare cu bicicleta. In supermarketurile din capitala Olteniei au inceput sa apara BICICLETE DE APROAPE 1000 EURO, care sunt mai scumpe decat o rabla de Bulgaria. Exista si biciclete extrem de scumpe, pe care niciun oltean dintre cei mai bogati olteni nu si le-ar permite.

 20. Ionescu said:

  Ne indruma in lunca dl Solomon. Doar o reusi sa dea o utilitate locului in care s-au ingropat bani cu nemiluita. Stai linistit dle Solomon, in Lunca merg doar locuitorii din etnia dumitale si care locuiesc in zona…Dar no-i fi dumneata vescnic, cum te crezi. Poate vine dupa dumneata un om un pic mai deschis la minte si mai onest.

 21. octavian said:

  daca ar exista piste pentru biciclisti eu nu m-as mai urca in masina decat cand ar fi vremea urata.faceti piste si o sa rezolvati problema aglomeratiei din oras !!!

 22. octavian said:

  oare pe pasajul supratean o sa fie si pista de biciclete ????asa ar trebui ….la cati bani se baga acolo !!!!

 23. diana said:

  pacaleala politica, daca vroia sa faca ceva pentru biciclisti facea pana acum, a avut destul timp… asta ca sa abureasca si biciclisti dupa faza din parc… cica “sanatoriu în aer liber”… pe naiba…si concertele din parc? zilele berii? alea tot de sanatoriu în aer liber tine? vreajeala pe fata…. ne-a aburit cu o fantana muzicala… un parc la draq-n praznic .. in mijlocul tiganilor… pistele pe canal chiar lipseau din peisaj….

 24. alex said:

  ce bicicleta ca iti e frica sa iesi si cu masina in trafic la orele de varf; e sinucidere curata. Solomon e un cretin care crede ca nu ai nevoie de bicicleta; ca e bine cu masina. Si apropo, la care SANATORIU MA CRETINULE este un miros/fum de mici si se scuipa seminte pe jos. Lasa tigane destinatia conforma fiecarei cladiri. Daca e parc sa fie parc cu biciclisti pe pistele de biciclete si parinti responsabili de au grija de copii si nu-i lasa nesupravegheati sa de biciclisti peste ei….Halal primarie are craiova de cand s-a intors puscariasu de solomon.

 25. Pt nr. 24 said:

  Asta este doar in capul si al multor altora care cred ca daca parcul este in lunca vin numai tigani.asa am crezut si eu pana acum 2 saptamani cand m-am dus acolo sa ma plimb cu bicicleta deoarece in Romanescu s-a interzis.Am avut surpriza sa descopar un parc civilizat,curat,cu locuri in care poti sa te distrezi si in care m-am simtit destul de in siguranta.Tigani nu prea am vazut,de fapt mult mai multi am vazut in Romanescu

 26. Cristi said:

  Pe Caracal parcheaza tirurile si masinile de la firmele de constructie din zona…nu cred sa-i incomodeze o pista de biciclete. Cat e spaga?Niimeni nu amendeaza firmele care si-au facut parcare din stazile publice!

 27. [email protected] said:

  Desi nu folosesc bicicleta sunt de acord cu fostul traseu din PARCUL ROMANESCU…cat priveste pista deasupra canalului colector mai bine prefer spatiu verde ingrijit si FARA CAINI…La noi nu se poate amenaja un tarc mare in care sa fie stransi cainii din oras iar un ONG cu o masina sa mearga si sa stranga resturile de la toate magazinele alimentare si de la restaurante ???

 28. pai da said:

  pt ce zici tu mai trebuie ca ONG urile sa mai si munceasca nu doar sa hraneasca cainii pe strada si sa latre impreuna cu iei

 29. R said:

  Degeaba am avea piste peste tot .. atata timp cat suntem predispusi sa fim atacati de caini pe bicicleta! Reactia naturala este sa te aperi, nu mai constientizezi ca ai iesit in strada si risti sa te agate o masina ….. (sau te infingi tu in una cu ochii dupa caine).

 30. pista în parc ??? said:

  Parcul este pentru pietoni, nu pentru biciclişti !!! O să vină alţii să ceară şi ei piste în parc pentru autoturisme, ca să facă liniuţe !!! Sau alţii o să vrea să se facă şi piste pentru avioane în parc !!! Parcul este şi trebuie să rămână numai şi numai pentru pietoni …

 31. deni said:

  lume nebuna mai e pe aici? pai tu compari masina sau avionul cu bicicleta? :)))

 32. gicu said:

  Parcul trebuie sa fie accesibil oricui doreste sa faca miscare si sa se bucure de putin aer curat, atata timp cat ne respectam unii pe altii si putem sa mentinem poluarea la un nivel cat mai scazut. Cum bicicletele sau rolele nu produc poluare, eu zic ca ele nu pot reprezenta o problema decat pentru rautaciosi sau tarani care vin impreuna cu toate rudele de la tara, si ocupa trotuarul de la un cap la altul.

 33. pt. deni şi gicu said:

  A fost o ironie, exprimarea cu piste de maşini şi avioane în parc, dar deh … pricepe cine poate, cine nu poate … să mai exerseze ! Nu au ce căuta bicicletele în parc, scurt !

 34. alex said:

  SCURT… parcul e al tuturor romanilor, rromii sa se duca in lunca la al lor, desi zona 1Mai colcaie de tigani .Nu mai avem loc de ei de cand s-au intos de prin tarile straine. Eu nu am nimic cu tiganii dar am ceva cu comportamentul lor care sfideaza orice regula scrisa si mai ales nescrisa de bun simt de pe pamantul asta. Nu ma deranjaza bicilistii din parc ma deranjaza mancatorii de seminte , cei care vorbesc in gura mare , in principiu cei care isi bat joc de “sanatoriu” lui Solomon.

 35. TT said:

  interesant articol… Vineri 30 septembrie ora 18:00 la intrarea din parcul Nicolae Romanescu(la statuia cu dresorul de cai) va avea loc a doua intalnire a biciclistilor sunt astepteti toti biciclisti din oras petru un traseu prin Craiova sa aratam ca exista biciclisti (sa mergi pe bicicleta insemna sanatate) desi ei intampina numeroase obstacole in practicarea acestui sport, plimbare de agrement sau necesitatea deplasari cu bicicleta

  “Critical Mass Craiova 2”
  30 septembrie 2011 ora 18

 36. Lucifer84 said:

  impotriva cainilor care parca sunt fermecati de biciclete se pot folosi aparatele cu ultrasunete, sunt foarte bune si actioneaza pe o raza de maxim 10 metri

 37. unu said:

  Sunt posesor de bicicleta si posesor de masina.Vara folosesc mai mult bicicleta,si singurul lucru de care trebuie sa ma feresc cu adevarat sunt masinile.Jos Solomon si PDL-ul!

 38. digeai said:

  In Santiago anul trecut mai multi biciclisti au umblat in pl goala cu bicicleta prin oras protestand pentru mai multe piste penbtru biciclisti si bun simt din partea soferilor in trafic. Sugerez sa facem la fel.

 39. alina said:

  vaaai bicicileetaaa???dar bicicleta e pentru tarani, pentru sarantoci!!! Ipocritilor!!!!! Cand iesiti pe afara nu cautati numai hotelurile cu all inclusive sa bagati in voi pana crapati si reducerile de 1 euro prin outleturi!!! Mai uitati-va si cum traiesc oamenii aia si invatati din civilizatia lor!!! Dati-va burtile jos din scaunele masinii!

 40. @Lucifer84 said:

  Da niste aparate cu ultrasunete care sa actioneze pe o raza de cateva zeci de km nu gasim?
  Poate asa scapam orasul de caini!

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 14 septembrie 2011

Actualitate

» Fotbal – Liga 2: Gaz Metan Severin – FC Bihor 3-0
» Patru benzi de circulaţie pe strada Brestei
» Solomon ar vrea cu Olguţa
» Statele Unite sunt foarte aproape să vândă Irakului 18 avioane F-16
» Mai multe biserici de lemn decât în Maramureş
» Craiova – iadul bicicliştilor
» Ministrul Sănătăţii, invitat săptămâna viitoare la Comisia de Sănătate de la Cameră
» MTI cere 1 milion de euro Guvernului pentru deblocarea navelor pe Dunăre
» Drăgancea: Bă, fratele meu, eu sunt ascultat atent!
» Seceta afectează debitul apei
» Ziua Pompierilor, aniversată în Dolj
» Semnături pentru facturarea individuală
» China: Un bărbat înarmat cu un topor a omorât şase persoane pe stradă
» Gorj: Protest după înlocuirea preotului din sat
» Craiova: Un elev a ajuns la spital după ce a fost lovit cu scaunul în cap de un coleg
» Lupta pentru Argus, tranşată de CNVM
» Înscrierile la facultăţi, pe ultima sută de metri
» Băsescu despre afacerea Bechtel: Era un contract în care ambii parteneri au vrut să fure
» Preşedintele Italiei vine mâine în România

Local

» Fentează disponibilizările
» Preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama
» Centre de afaceri moderne pe străzi degradate
» A luat credit cu acte false din Italia pentru a cumpăra o maşină
» Ziua Pompierilor, sărbătorită la ISU Olt
» În judeţul Olt se construieşte din ce în ce mai puţin
» Spitalul Judeţean Mehedinţi intră în reabilitare
» 3.000 de locuri de cazare pentru studenţii din Universitate
» Copilul la spital, mama cu dosar penal

Gorj

» Euro-Strategie, Euro-Administraţie…
» Drum ca după război la Vladimir

Sport

» Craiovenii au obţinut 16 medalii în Macedonia
» Anul lui Djokovic
» Oţelul se căleşte cu meciurile din Liga Campionilor
» Severinenii, gata de o nouă victorie
» Amatori contra juniori, în teste la Craiova
» Chintă de poveste

Bani & Afaceri

» Ford B-Max va apărea pe piaţă „cândva“…
» Adio, credit de consum!
» Discuţii despre noul Cod Fiscal

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Topless fără vârstă
» Culori de toamnă
» Horoscop
» Duet inedit pentru Rihanna
» Thrillerul „Contagion“, noul lider al box-office-ului american
» Colin Firth, într-o dramă de război
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top