14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii, nemulţumiţi de sistemul de învăţământ

Românii, nemulţumiţi de sistemul de învăţământ

Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ, iar 73,5% consideră că acesta este mai slab decât cel din urmă cu 15 ani, informează NewsIn citând rezultatele unui sondaj. Principalele cauze identificate de respondenţi pentru această situaţie au fost infrastructura şcolară insuficient de performantă şi numărul mare de materii predate în şcoală. Alte cauze ale stării educaţiei româneşti de astăzi se referă la dezinteresul elevilor faţă de şcoală (potrivit opiniei a 84,1% dintre respondenţi), lipsa unor programe de educaţie atractive şi actuale (83,1%), insuficienţa fondurilor alocate de guvern învăţământului (80,9%), dar şi pregătirea profesorilor (72,8%) sau dotarea şcolilor (62,4%). Aspecte îngrijorătoare semnalate au fost absenteismul elevilor (54,2%) şi frauda la examene (59,2%). Abandonul şcolar şi violenţa în şcoli sunt considerate, şi ele, probleme tot mai mari, indicate de peste 45% dintre respondenţi.
La capitolul soluţii, respondenţii au inclus dezvoltarea unei programe şcolare mai atractive, interactive şi aplicate (88,5%) şi dezvoltarea de programe educaţionale alternative, mai precis o educaţie non-formală (85,2%).
Peste 43 % dintre respondenţi au considerat că şcolile private sunt o alternativă la şcolile de stat din România, 56,9% nefiind însă de aceeaşi părere. De asemenea 55,4% din persoanele chestionate au spus că nu şi-ar trimite copii la o astfel de şcoală, pe când 44,6% ar alege astfel de instituţii.
Sondajul de opinie "Starea învăţământului din România" a fost realizat în perioada 8-21 august, la acesta participând 5.724 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS