12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUrgenţă cu un pacient pe tură

Urgenţă cu un pacient pe tură

Dată în funcţiune de două luni, urgenţei de la Spitalul „Filantropia“ din Craiova îi lipsesc „doar“ pacienţii

Recent inaugurat, Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) de la Spitalul Municipal „Filantropia“ se laudă cu o adresabilitate „de invidiat“: 100 de pacienţi pe lună, adică aproximativ trei pacienţi pe zi, sau unul pe tură. Prin comparaţie, la UPU a Spitalului de Urgenţă Craiova ajung zilnic aproximativ 200 de pacienţi.

O necesitate

Realizat în 2009, în urma unei investiţii care a costat 300.000 de lei (numai amenajarea clădirii), Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova a primit acreditare de funcţionare abia în acest an, pe 18 iunie, de la Ministerul Sănătăţii, aici urmând să fie trataţi bolnavi cu probleme de sănătate care se încadrează în specialităţile de obstetrică-ginecologie, interne, hematologie, oncologie.
Realizarea CPU a fost o necesitate, pentru că un spital municipal nu poate funcţiona, conform normativelor Ministerului Sănătăţii, fără o astfel de secţie, şi mai puţin o dorinţă a cadrelor medicale de la spital, după cum spun sindicatele. „Compartimentul de Primiri Urgenţe face parte din planul Ministerului Sănătăţii de reorganizare a spitalelor. Argumentul principal a fost că o astfel de secţie trebuie să existe pentru a degreva Spitalul de Urgenţă Craiova“, a explicat Constanţa Bărbulescu, liderul Sindicatului SANITAS de la Spitalul Municipal „Filantropia“.

Există explicaţii

Pentru a degreva Spitalul de Urgenţă Craiova, care se confruntă aproape zilnic cu aproximativ 200 de cazuri în urgenţă, Spitalul „Filantropia“ ar trebui să aibă adresabilitate. Ori acest lucru, cel puţin deocamdată, nu se întâmplă, după cum a declarat managerul spitalului. „Avem peste 100 de bolnavi pe lună, în condiţiile în care urgenţa a funcţionat şi înainte de acreditare“, a declarat dr. Bogdan George Ungureanu, managerul Spitalului „Filantropia“.
Explicaţii privind lipsa pacienţilor sunt multe. Una ar fi că unitatea funcţionează cu mai puţini medici decât ar avea nevoie pentru a se putea ocupa de mai mulţi pacienţi. CPU lucrează în prezent cu patru medici, dintre care trei au contract temporar, şi zece asistente. Conducerea spitalului a solicitat Ministerului Sănătăţii acordul pentru a putea să mai facă angajări, astfel încât CPU să aibă în final cinci medici cu contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată. Răspunsul ministerului este aşteptat în câteva zile.

Fără chirurgie

Unora le-ar putea părea ciudată existenţa unui CPU într-un spital care nu are chirurgie. Cazurile care ţin de această specialitate şi ajung totuşi la „Filantropia“ sunt redirecţionate la Spitalul de Urgenţă Craiova. De ce bolnavii care au nevoie de chirurgie nu sunt duşi direct la Spitalul de Urgenţă? Managerul spitalului susţine că problemele apar din cauza Serviciului de Ambulanţă Dolj.
„Dacă ar fi medici pe toate ambulanţele, pacienţii care necesită intervenţii chirurgicale nu ar mai fi aduşi la noi, ci ar fi transportaţi de salvare direct la Spitalul de Urgenţă“, a precizat dr. Ungureanu. În replică, urgentiştii îi amintesc managerului de la Spitalul „Filantropia“ că astfel de confuzii sunt puţin probabile în condiţiile în care la Craiova s-a implementat telemedicina, graţie căreia medicii urgentişti pot face o evaluare a stării de sănătate a pacientului în timp ce acesta se află în ambulanţă. Urgenţele sunt transportate apoi la cel mai apropiat spital adecvat.

Pacienţii, trecuţi strada cu ambulanţa

O altă explicaţie a adresabilităţii scăzute ţine de organizarea spitalului în sistem pavilionar. După ce este văzut la urgenţă de medicul specialist, pacientul care necesită internare trebuie să fie trecut strada în ambulanţă, la oncologie sau la cea mai apropiată secţie medicală, ori cu targa prin curtea spitalului pentru internare la ginecologie. De această trambalare scapă bolnavii care necesită supraveghere la reanimare sau cei care nu trebuie internaţi. Nici pentru medicii specialişti din spital nu va fi uşor. Aceştia vor putea să fie chemaţi din secţii în CPU pentru a vedea un bolnav, caz în care trebuie, la rândul lor, să parcurgă distanţele dintre secţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII