6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFumătorii fac legea în spital

Fumătorii fac legea în spital

Un control inopinat pe holurile Spitalului de Urgenţă Craiova a arătat ieri un adevăr îngrijorător. Bolnavii şi vizitatorii fumează ca turcii, în dispreţul legii care interzice cu desăvârşire fumatul în unităţile sanitare.

Ieri-dimineaţă, ora 10.00. Un angajat al Compartimentului Prevenirea şi Stingerea Incendiilor (PSI) din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova, însoţit de mai mulţi ziarişti, pleacă prin spital la vânătoare de fumători. Sunt vizate scara principală şi holurile de la intrarea în secţii, unde aşteaptă de obicei vizitatorii.
Prima oprire este la etajul al doilea, destul de aproape de punctul de pază. Poate din acest motiv nu este găsit nici un fumător. La etajul al treilea, situaţia se schimbă, însă. Pe holul principal, doi fumători, aplecaţi pe geam, îşi savurează gânditori ţigara. Sunt atât de concentraţi încât nici nu-l observă pe angajatul spitalului, Valentin Ghiţă, aflat în control. Acesta se opreşte lângă ei, îi fixează cu privirea şi aşteaptă să fie remarcat. După ce s-a convins că le-a trezit interesul, îi pune să-şi stingă ţigările. Apoi le arată cele patru anunţuri cu „Fumatul interzis!“ aşezate unul lângă altul pe peretele de lângă fereastră. Vizitatorii aruncă ţigările pe geam, dar refuză să se legitimeze. Părăsesc apoi spitalul, pentru a reveni după ce se asigură că a trecut controlul.

Sfidare

Câteva etaje mai sus, două femei sunt surprinse, tot în dreptul ferestrei, în momentul în care îşi savurează ţigara la o cafea. Valentin Ghiţă le confiscă pachetele şi brichetele. La alt etaj, o femeie în cămaşă de noapte, dar desculţă – cel mai probabil o pacientă – fumează pe scări. Angajatul de la compartimentul PSI îi atrage atenţia că fumează într-un spital şi atunci se pomeneşte cu un potop de înjurături. Îşi dă seama că pacienta are o doagă sărită, aşa că o lasă în pace şi pleacă în căutarea altei „victime“, în timp ce femeia striga după el ca din gură de şarpe: „Piei, Satană!“.

Exemplu

Controlul ajunge şi la ultimul etaj, unde sunt secţiile de pediatrie. Ce vede aici îl lasă fără cuvinte pe angajatul spitalului. Mai multe femei au ieşit la o şuetă cu copiii bolnavi, pe holul central. Una dintre ele ţinea copilul cu mâna dreaptă, iar cu stânga fuma. La vederea aparatelor de fotografiat şi a camerelor de filmat, mămica s-a burzuluit la ziarişti: „Ce dacă fumez? Tot spitalul fumează, în frunte cu doctorii, şi mă găsirăţi tocmai pe mine?“.
Femeia l-a sfidat până şi pe angajatul spitalului, care a încercat să o convingă să arunce ţigara, explicându-i că îi face rău copilului. „Noi suntem ţigani, ne creştem copiii căliţi. Îi călim cu varză acră, nu poate să le facă rău fumul“, a venit replica femeii, care nu s-a sinchisit de reproşuri. Şi-a fumat ţigara până la cotor, apoi a aruncat chiştocul pe jos.
Altă femeie, surprinsă în timp ce se pregătea să aprindă ţigara, încerca să-i explice angajatului spitalului că de fapt vederea îi joacă feste: „De unde ştii dumneata că fumam? M-ai văzut fumând? De unde ştii că nu am cumpărat ţigările pentru altcineva sau că mă pregăteam să le fac cadou?“.

Nici o amendă

 În concluzie, razia prin spital după fumători a fost un mare eşec. În afara faptului că nu prea s-au sinchisit de control, continuând nestingheriţi să încalce legea care interzice fumatul în spitale, fumătorii i-au sfidat pe angajaţii spitalului ştiind că nu vor putea să fie amendaţi. La scurt timp după control, holurile spitalului s-au umplut din nou de fumători, printre care şi angajaţi ai spitalului. În faţa acestei situaţii, conducerea spitalului se arată neputincioasă. Directoarea financiar-contabilă, Gabriela Ionescu, susţine că legea interzice fumatul, dar nu permite spitalelor să aplice amenzi. „Conducerea spitalului nu are nici o putere. Doar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică pot să dea amenzi“, susţine Gabriela Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII