11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul amenzilor usturătoare

Codul amenzilor usturătoare

Șeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a anunţat că va fi modificat din nou Codul Rutier, urmând să fie introduse amenzi usturătoare care îi vizează în primul rând pe şoferii vitezomani şi scandalagii

Fără sistemul de puncte de penalizare, cu amenzi mari şi perioade de suspendare a permisului de conducere de ordinul anilor. Aşa văd poliţiştii viitorul Cod Rutier, unul care ar trebui să îi „liniştească“ pe şoferi, dar şi să ducă la scăderea numărului de accidente rutiere.
Chestorul Liviu Popa a precizat că sistemul de penalizare cu puncte (care prevede că la cumulul de 15 puncte de penalizare şoferului i se suspendă permisul pentru 30 de zile) nu s-a dovedit eficient, urmând să fie scos din Codul Rutier. 
O altă veste bună ar fi că permisele se vor suspenda mai greu. Totuşi, în unele cazuri, perioada de suspendare a acestora va fi mult mai mare. Astfel, cei care depăşesc viteza legală ar putea rămâne pietoni pentru mult mai mult timp, ca şi şoferii care sunt violenţi în trafic.
În plus, şoferii care încalcă legea va trebui să bage adânc mâna în buzunare, pentru că amenzile vor fi usturătoare.

 Poliţiştii doljeni vor amenzi mai mari

 Poliţiştii de la Rutieră sunt de acord cu înăsprirea pedepselor prevăzute de Codul Rutier, care ar trebui să îi sperie pe „bizoni“. „Creşterea cuantumului amenzilor ar trebui să ducă la mai multă prudenţă în trafic, îi poate determina pe conducătorii auto să respecte normele rutiere. Efectul ar trebui să se vadă în primul rând în scăderea numărului de accidente rutiere“, a declarat comisarul Emil Zuican, şeful Biroului Rutier Craiova. Poliţiştii doljeni văd cu ochi buni şi alte modificări anunţate de conducerea Poliţiei Române, cum ar fi introducerea răspunderii obiective. În prezent, poliţiştii de la Rutieră au la îndemână o procedură greoaie pentru identificarea şi sancţionarea unui şofer care a fost depistat încălcând normele de circulaţie, însă nu a fost şi oprit în trafic. În astfel de cazuri, agenţii de la Rutieră identifică proprietarul autoturismului şi îi trimit o adresă în care îi cer să comunice cine conducea maşina la momentul comiterii abaterii. Proprietarul comunică numele şoferului, după care se întocmeşte procesul-verbal şi se trimite persoanei indicate de proprietarul maşinii. Poliţiştii spun că această procedură durează, este costisitoare şi au fost cazuri când proprietarii maşinilor au comunicat nume de persoane decedate sau chiar inexistente.
Prin introducerea răspunderii obiective, sancţiunea îi va fi aplicată direct proprietarului maşinii, acesta urmând să îşi recupereze banii de la cel care a condus autoturismul.
O altă măsură anunţată de şeful Poliţiei Române ar fi devenirea executorie a procesului-verbal, pentru ca amenzile să nu mai fie contestate în instanţă.
• Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII