16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord a construit primele două B-Max la Craiova

Ford a construit primele două B-Max la Craiova

După ce statul român a anunţat blocarea ajutorului pentru Ford, compania vrea să arate că a făcut investiţii importante în uzina craioveană. Autorităţile locale au fost invitate să vadă noua linie de producţie.

La numai câteva zile după ce statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a anunţat că a blocat momentan ajutorul de stat pentru Ford din cauza investiţiilor mici realizate în fabrica auto din Bănie, compania a invitat ieri conducerea Primăriei Craiova şi a Consiliului Judeţean Dolj să vadă, la faţa locului, cum arată acum fabrica după ce s-au montat liniile de producţie.
După ce au petrecut mai multe ore în fabrică, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, au precizat că în Bănie au fost produse primele două prototipuri ale noului model Ford B-Max, care va intra în producţie de serie anul viitor. Oficialii doljeni au spus că în fabrică s-au schimbat multe lucruri în ultimul an, în sensul că „s-a investit în infrastructură, s-a schimbat toată căblăraia. Am văzut hale pline, faţă de acum zece luni, când erau goale. Au fost montaţi 340 de roboţi industriali şi am văzut lucruri speciale, cum ar fi locul unde se va fabrica motorul de 1 litru, cu putere de 120 de cai-putere, cu consum minim de combustibil şi care va fi montat pe opt tipuri de maşini Ford din Spania, SUA, Mexic“, a precizat Ion Prioteasa.

Mesajul Ford pentru români: „Da, putem!“

Ford i-a invitat pe oficialii doljeni să se laude cu investiţiile din uzină şi să dea un mesaj pozitiv statului român, care a blocat ajutoare de peste 125 de milioane de euro. „Investiţiile în fabrică sunt impresionante. Oficial, suma de peste 350 de milioane de euro a fost investită şi comunicată în martie guvernului român. Important este mesajul pe care Ford vrea să îl transmită românilor: da, se lucrează la Ford. Da, se lucrează cu putere. Da, a apărut primul model care se fabrică în întregime la Craiova. Au fost fabricate primele două exemplare (Ford B-Max – n.r.) şi oficialii Ford au spus că sunt la un nivel al calităţii peste cele fabricate în Germania“, a arătat Ion Prioteasa. Surse din cadrul Ford susţin că, din martie şi până acum, în uzină s-au mai investit 150 de milioane de euro, pe lângă cele 350 de milioane de euro anunţate guvernului.

Furnizorii promit 900 de locuri de muncă

În acelaşi timp, oficialii doljeni, însoţiţi de staff-ul Ford, au vizitat şi cele opt fabrici deschise de furnizorii Ford pe platforma industrială din incinta producătorului auto. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat că cei opt furnizori de componente auto din curtea Ford au realizat o serie de investiţii şi au în plan să angajeze peste 900 de persoane. Oficialul doljean a recunoscut că invitaţia celor de la Ford, de a vizita uzina, a fost făcută pentru a arăta statului că s-au făcut investiţii la Craiova. Viceprimarul Teodor Sas a spus că oficialii producătorului auto au confirmat că de la anul începe atât producţia de motoare, cât şi de autoturisme în Bănie.

Muncitorii, felicitaţi de şefii Ford

Prioteasa a mai arătat că, dacă la un moment dat, unii oficiali ai Ford s-au plâns de calitatea muncitorilor români, de data aceasta, şefii companiei i-au felicitat pe angajaţii craioveni, în special pe cei de la Secţia Montaj, pentru profesionalism. În plus, „am văzut muncitori vorbind engleză şi muncitori bine pregătiţi. Ei au fost trimişi la specializări în alte ţări, au făcut şi cursuri“, a menţionat Prioteasa.

Ce va fi de acum înainte

Oficialii companiei şi autorităţile doljene au mai spus că în viitorul apropiat fabrica de la Craiova va lucra în două schimburi, iar în prima parte a anului viitor se vor produce 500 de maşini pe zi. Noul Ford B-Max va fi produs exclusiv la Craiova, iar furnizorii vor lucra cu stocuri minime de producţie. Luna decembrie a acestui an va fi destinată testării maşinilor şi motoarelor EcoBoost fabricate la Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII