12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, ameninţat că pierde banii pentru drumuri

Doljul, ameninţat că pierde banii pentru drumuri

Autorităţile din Dolj ar putea fi obligate să returneze zeci de milioane de euro după ce reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au descoperit nereguli în caietele de sarcini la licitaţiile pentru modernizarea mai multor drumuri

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au declarat într-o conferinţă de presă, săptămâna trecută, că o treime din contractele finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional – Axa 2 au nereguli. Este vorba despre aproximativ 40 de contracte, prin care s-a reabilitat infrastructura regională şi locală de transport. „Instituţia a decis aplicarea unor corecţii financiare la contractele găsite în neregulă în valoare de 179 de milioane de lei, respectiv 5,58% din totalul fondurilor europene accesate“, au declarat reprezentanţii MDRT. Potrivit Hotnews, corecţiile financiare aplicate de minister nu vor mai fi suportate din fonduri europene, ci vor fi plătite din bugetul local. Din cele 39 de contracte la care s-au găsit nereguli, la şase s-a hotărât deja aplicarea corecţiei financiare de 59 de milioane de lei. Pentru celelalte decizia de aplicare a corecţiilor se va lua de către unitatea de management a proiectului în următoarele săptămâni. Culmea este că dintre cele 39 de contracte descoperite cu nereguli, 30 aveau aviz de la unitatea centrală de verificare a achiziţiilor publice, cum că respectă legea. „Suspendarea plăţilor se aplică în mod obişnuit în programele de accesare a fondurilor europene. Erorile au fost comise din neglijenţă şi nu există suspiciunea de fraudă, doar erori în aplicarea Legii achiziţiilor publice“, a declarat ministrul Elena Udrea. Aceasta a precizat că auditul prezentat de minister va fi trimis Comisiei Europene pentru deblocarea proiectelor. Pentru a nu bloca proiectele aflate în desfăşurare, ministerul va face plăţile către consiliile judeţene dintr-un împrumut de 980 de milioane de lei, accesat de la Ministerul Finanţelor. După deblocarea proiectelor de către Uniunea Europeană, Ministerul Dezvoltării va rambursa Ministerului de Finanţe sumele folosite. Ministerul a decis verificarea contractelor după controlul făcut de Comisia Europeană în perioada 28 aprilie – 1 mai şi descoperirea unor nereguli la patru contracte desfăşurate în cadrul acestui program. Drept urmare, CE a suspendat plăţile pe toate proiectele desfăşurate în acest program în luna iunie.

Licitaţii cu probleme

Suspecte de încălcarea procedurilor de achiziţii sunt şi autorităţile locale şi judeţene din Dolj şi Olt. Potrivit ministerului, în Dolj, consiliul judeţean a pus firmelor care au participat la licitaţie condiţia ca staţia de beton să se afle la o distanţă fixă faţă de oraş, ceea ce, spun reprezentanţii MDRT, a defavorizat alte firme. Contactaţi telefonic, reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Dezvoltării au declarat pentru GdS că în Dolj trei proiecte majore au intrat în vizorul auditorilor. Este vorba despre DJ 606, care face legătura între comuna Breasta şi limita cu judeţul Mehedinţi, DJ 561 Craiova – Segarcea – Cârna şi bulevardul Decebal – Dacia din Craiova, cunoscut şi sub denumirea de Rocadă. În Olt, proiectele cu probleme sunt cele pentru modernizarea drumurilor judeţene 604 şi 648. „Acestea sunt rezultatele la prima mână după ce Comisia Europeană a sesizat acele nereguli. Din seria de probleme descoperite sunt cele legate de amplasarea staţiei de betoane şi de condiţiile de calificare, dar şi de criteriile din caietele de sarcini“, au declarat reprezentanţii MDRT. Potrivit acestora, echipele de control vor face un raport în care va fi inclusă propunerea pentru remedierea problemei, raport care va fi trimis Comisiei Europene în perioada următoare. Întrebaţi dacă există posibilitatea de a cere autorităţilor judeţene şi locale banii înapoi, reprezentanţii ministerului au precizat că procentul de returnare poate fi cuprins între 2% şi 100%, în funcţie de eroarea făcută. „Noi vom notifica autorităţile în cauză, ele vor lua la cunoştinţă propunerile noastre. Ca să le luăm banii, putem ajunge şi în justiţie. De asemenea, putem ajunge şi la conciliere. Dacă se va ajunge la recuperarea banilor, aceştia vor fi recuperaţi din bugetul local. Firmele care au câştigat licitaţiile nu vor avea de suferit“, au mai spus aceştia. Întrebaţi cum îşi explică faptul că autorităţile statului în domeniu, cum ar fi Autoritatea de Monitorizare a Achiziţiilor Publice sau Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCEVAP) a Ministerului de Finanţe, au considerat că procedurile de achiziţie au fost respectate, reprezentanţii ministerului au spus că nu pot comenta acest lucru. „Ştim că au fost şi contestaţii la Curţile de Apel, care au spus că procedura a fost respectată, dar nu putem comenta. Este din seria lucrurilor care se întâmplă în România“, au concluzionat aceştia.

Oficialii doljeni: legislaţia e de vină

Întrebaţi despre problemele de la proiectul de reabilitare a Rocadei, atât viceprimarul Mărinică Dincă, cât şi directoarea Direcţiei de Investiţii a primăriei, Sabina Dumitru, au declarat că nu s-au ocupat ei de acest proiect şi că nu ştiu ce prevederi au fost în caietul de sarcini. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a dat vina pe legislaţia ambiguă. „Nu există o legislaţie coerentă. După atâţia ani de când implementează proiecte europene, România încă are o legislaţie diversificată. Să ne spună cum să procedăm. Suntem foarte atenţi la ce se întâmplă, pentru că noi nu avem nici o vină. Aceste proiecte au trecut de SEAP, de comisia de la minister, au fost mai multe controale care nu au găsit nici o neregulă. Dacă se simţea din străinătate cineva în legătură cu aceste licitaţii, putea face contestaţii. Aşteptăm cu interes să vedem ce se întâmplă“, a spus Prioteasa. Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristian Iovan, a spus că banii nu mai pot fi daţi înapoi. „Proiectele au fost deja implementate, banii au fost deja plătiţi firmelor. Nu au cum să ia banii“, a spus el.

Ce prevăd proiectele în cauză

Primăria Craiova a lansat licitaţia pentru modernizarea Rocadei în noiembrie 2008. 10,2 kilometri de drum au fost reabilitaţi cu peste zece milioane de euro. DJ 606 Breasta – limita cu judeţul Mehedinţi, pe o distanţă de 50 de kilometri, a fost şi el modernizat cu peste 70 de milioane de lei. În DJ 561 Craiova – Segarcea – Cârna s-au investit peste 45 de milioane de lei, grosul banilor venind din fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII