14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePăsări albe pe cerul Craiovei

Păsări albe pe cerul Craiovei

Aripile planorului se înclină ca o balanţă, imită zborul vulturului. Privit de jos, crezi că se prăbuşeşte, numai că el pluteşte lin pe curenţii de aer. Încet, încet, urmând legea gravitaţiei, se aşază pe pista aerodromului, unde alte zeci de planoare aşteaptă să se înalţe în zbor.

În aceste zile, la Aeroclubul din Craiova are loc Campionatul Naţional de Planorism, ocazie cu care 22 de piloţi seniori şi juniori îşi vor arăta măiestria de a zbura cu un aparat fără motor graţie curenţilor de aer. Ei vin din întreaga ţară, din Oradea, Arad, Baia Mare, Iaşi, mulţi dintre aceştia fiind chiar componenţi ai lotului naţional de planorism şi având în spate ani de muncă şi sute de kilometri de zbor.
„Este pentru prima dată când o astfel de competiţie se desfăşoară la Craiova. Durata acestui concurs de zbor distanţă cu cotare de viteză pe trasee stabilite este de două săptămâni. A început în urmă cu două zile şi ţine până pe 21 august. Dar cum noi depindem de vreme, azi, 9 august, am avut prima zi de zbor. Cel care atinge cea mai mare viteză va fi şi primul clasat. Din experienţa noastră, se pot atinge şi 80 km/oră, dar nu este ultima limită“, a precizat Cristian Smarandache, comandantul aeroclubului.

Vreme bună

Este prima zi din concurs în care se zboară. Într-o parte a aerodromului, lăsate pe o aripă, planoarele îşi aşteaptă startul. Par păsări uriaşe cu aripile larg deschise în lumina puternică a soarelui. Altele încă sunt în hangar.
La câţiva zeci de metri, avioane de mici dimensiuni, Wilga, aşteaptă la rândul lor să-şi ia zborul. Ele au rolul să înalţe planoarele până când acestea găsesc curenţi de aer potriviţi să plutească, după care coboară lin spre pământ. Unul şi-a făcut plinul cu benzină şi îşi încearcă „puterile“. Îşi roteşte elicea şi scoate sunete puternice. Face câteva rotiri şi se înalţă spre cer, dispare în zare, abia se mai aude ca un zumzet de albină, după care revine din ce în ce mai puternic. La manşă este o femeie, fiindcă în această competiţie paticipă atât femei, cât şi bărbaţi. Toţi se agită în jurul lui. Se aşază la vreo 30 de metri distanţă în faţa unui planor. Este primul planor care se înalţă pentru a verifica starea curenţilor de aer. Verificările le face chiar gazda acestui campionat, comandantul aeroclubului craiovean. Planorul este remorcat de avion. Grasu, un tânăr cu şapca pusă pe o parte, leagă aparatele de zbor cu o funie lungă. Vremea este bună, zborul poate să înceapă.

O pasiune de o viaţă

Un bărbat înalt cu părul grizonat priveşte atent la ce se întâmplă în jur. Este chiar directorul sportiv al acestei competiţii. Florin Covic este pilot instructor. A început zborul la 17 ani, prin ’69, aici, pe Aerodromul din Craiova. Planorismul este pasiunea lui de o viaţă şi are în spate mulţi ani de muncă. „Tatăl meu a construit aici combinatul. Şi pe atunci am început eu zborul. Pasiunea m-a ţinut aproape de zbor. Vârsta la care se începe acest sport este 15 – 16 ani. După câţiva ani, dacă ai abilităţi, poţi participa la competiţii precum cea de azi (ieri – n.r.)“, a spus Florin Covic. Dacă îl întrebi ce întâmplări hazlii a trăit de-a lungul vremii, într-o viaţă de pilot, spune că este amuzant atunci când planoarele nu se mai întorc acasă, adică pe aerodrom. Aterizează pe câmp, prin lanuri, prin grădini şi sunt recuperate după o zi, două.
Între timp, alt avion înalţă un alt planor şi dispar împreună, parcă înghiţite de lumina orbitoare a soarelui. „Să avem vreme bună!“, se aude o voce de alături.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII