7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF-urile forţează listarea BCR

SIF-urile forţează listarea BCR

Fondurile de investiţii străine acţionare la SIF-uri ar putea determina societăţile de investiţii financiare să ceară listarea la bursă a BCR. În ultimii doi ani, SIF-urile au primit de la BCR acţiuni în loc de dividende.

Acţionari reprezentând peste 5% din capitalul social al SIF Oltenia au cerut convocarea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) pentru a discuta problema BCR. AGA ar putea împuternici Consiliul de Administraţie (CA) al SIF să ceară sistarea BCR la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). „Fondurile de investiţii străine acţionare la toate cele cinci SIF vor listarea BCR la bursă. SIF-urile deţin concertat circa 30% din capitalul social al BCR şi pot cere convocarea AGA pentru discutarea acestei probleme“, a spus Tudor Ciurezu, preşedinte SIF 5 Oltenia. Printre investitorii care forţează listarea BCR se află Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investment, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private, dar şi SSIF Broker Cluj.
Investitorii consideră că „admiterea la tranzacţionare a acţiunilor BCR pe piaţa reglementată operată de BVB reprezintă cea mai adecvată soluţie pentru protejarea intereselor economice ale tuturor celor cinci SIF-uri“. Potrivit contractului de privatizare al BCR, banca trebuia să fie listată până la finalul lui 2009. Printr-un act adiţional, termenul a fost prelungit pentru luna octombrie 2011. Începând din octombrie, SIF-urile şi grupul austriac Erste Bank, care deţine 70% din BCR, trebuie să aleagă o bancă de investiţii care să evalueze condiţiile de piaţă. Dacă Erste va face o ofertă de preluare, iar SIF-urile acceptă să vândă, BCR nu va mai fi listată. Trebuie menţionat că nici una dintre subsidiarele Erste Bank în regiune nu este listată.
Pachetul de 6,12% pe care SIF Oltenia îl are la BCR reprezintă 72% din valoarea de piaţă a pachetelor de acţiuni deţinute de societatea de investiţii financiare la societăţi de tip închis. Din cauza crizei economice, acţionarii BCR au decis în ultimii doi ani să investească profitul în capitalizarea băncii. În loc de dividende, SIF-urile au fost nevoite să accepte acţiuni pentru a-şi păstra cotele de deţinere la BCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU