12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum plătiţi taxa radio-TV fără să ştiţi

Cum plătiţi taxa radio-TV fără să ştiţi

CEZ Distribuţie, furnizorul de energie electrică în Oltenia, a găsit o metodă ingenioasă pentru a păcăli craiovenii să plătească facturile restante în contul taxei radio-TV. GdS a primit în ultima perioadă mai multe sesizări din partea abonaţilor CEZ, care au observat tranzacţii ciudate cu facturile de energie electrică.
Abonaţii au sesizat că o parte din banii plătiţi în avans în contul CEZ dispăreau misterios, necompensându-se la factura de regularizare. Un caz de acest gen a fost semnalat de Maria Diaconescu, administratorul Emia Dumi SRL Craiova – societate care are două puncte de lucru în comuna Stoina (Gorj), satele Urda de Sus şi Păişani. „Pentru factura de regularizare aferentă perioadei 11 noiembrie 2010 – 30 aprilie 2011, am avut la punctul de lucru din Urda de Sus un surplus de 179,86 lei. Ulterior, a venit o factură de plată de 125,4 lei, dar banii nu mi s-au reţinut din surplusul de 179,86 lei, ci din factura aferentă punctului de lucru din satul Păişani. Cei 179,86 lei nu mai apar scăzuţi nicăieri. M-am adresat celor de la CEZ, care mi-au spus că banii au fost opriţi în contul taxei radio-TV restante. Eu nici nu am radio-TV la punctele de lucru menţionate, şi nu sunt de acord ca banii plătiţi în contul energiei electrice să fie reţinuţi fără acordul meu pentru alte plăţi. Acelaşi lucru mi s-a întâmplat şi la factura de regularizare din data de 15 iulie 2011“, a spus Maria Diaconescu. „Am primit acasă o somaţie să plătesc imediat factura restantă, pentru că voi fi debranşată. Am rămas surprinsă, pentru că ştiam că plătisem mai mult în cont. Am fost la biroul CEZ şi mi s-a spus că acei bani intraseră în contul taxei radio-TV“, a spus I.G., o altă abonată.

N-aţi sesizat nimic ciudat în factură?

Alte persoane au rămas blocate când au văzut sutele de lei care trebuia plătite la regularizare. „În fiecare lună, am băgat în cont bani mai mulţi decât plăteam în mod normal, pentru a avea la regularizare o factură cât mai mică. Cu toate acestea, la regularizare am avut de plătit 300 de lei. De unde provin aceşti bani, nu ştiu. Eu stau cu chirie. Probabil că mi s-au băgat pe gât ani întregi în care taxa radio-TV nu a fost achitată“, a spus S.M., un alt abonat. CEZ a explicat GdS procedeul prin care a dus de nas sute de mii de craioveni.
„Taxele aferente serviciului public de radiodifuziune şi/sau serviciului public de televiziune se emit pe facturi separate de facturile de energie electrică, în acelaşi cont de client, dar se transmit clienţilor în acelaşi plic cu facturile de energie electrică în ultima lună a fiecărui trimestru. Achitarea soldului restant în contul clientului se realizează în ordinea următoare: ultima factură de energie electrică emisă şi neachitată, facturi de energie electrică emise anterior şi neachitate, facturi pentru taxa radio-TV emise anterior şi neachitate“. Practic, cei care achită bani în avans plătesc şi taxa radio-TV fără să ştie, chiar dacă nu utilizează factura radio-TV. Banii merg în acelaşi cont. Probabil că mulţi clienţi au plătit fără să ştie taxe radio-TV restante de ani întregi. Există o soluţie pentru cei care nu vor să achite taxa radio-TV. „Pe baza solicitării explicite a clientului, suma care se dovedeşte a fi plătită în plus în cazul facturilor de consum estimat în momentul primirii facturii de regularizare poate fi direcţionată către plata facturilor de energie electrică şi nu către plata facturilor aferente taxei radio-TV“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII