3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate700 de familii au cerut ştergerea penalităţilor

700 de familii au cerut ştergerea penalităţilor

92 de asociaţii de proprietari din Craiova au solicitat furnizorului de căldură al oraşului
ştergerea penalităţilor pentru 700 de familii care şi-au plătit restanţele în termen de un an

Din cele 400 de asociaţii de proprietari, câte sunt în Craiova, nici măcar 100 nu au beneficiat de prevederile Legii nr. 175/2010 privind ştergerea penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază. Fie restanţierii nu şi-au plătit datoriile, fie reprezentanţii asociaţiilor nu şi-au arătat interesul să întocmească dosarele solicitate de RATf. Până pe 20 iulie, regia a primit solicitările venite din partea a 700 de familii. Lista rămâne însă deschisă, cu condiţia ca sumele restante să fi fost plătite totuşi până la data mai sus-menţionată. „Regia primeşte chiar şi acum solicitări venite din partea beneficiarilor Legii nr. 175/2010, dar este important de ştiut că restanţele trebuie plătite până la data stabilită în lege“, a precizat Marinela Bîldea, purtătorul de cuvânt al RATf Craiova.
Chiar dacă au plătit sumele restante până pe 20 iulie şi au adus actele doveditoare că venitul net minim lunar pe membru de familie nu depăşeşte 1.000 de lei, proprietarii nu sunt siguri că vor fi scutiţi întrucât Termoficarea va tria cele 700 de solicitări, multe dintre ele fiind considerate incomplete sau incorecte. Reprezentanţii Termoficării spun că în unele dosare asociaţiile au greşit şi au trecut de-a valma toate penalităţile, adică şi pe cele percepute de Compania de Apă Oltenia sau Salubritate. Aceşti proprietari riscă să se trezească buni de plată. „Dosarele incomplete sau greşit completate vor fi restituite către asociaţiile de proprietari. După verificări, cu siguranţă numărul celor 700 de beneficiari se va reduce. Este posibil să se înjumătăţească. Acolo unde erorile pot fi remediate vom solicita asociaţiilor să facă acest lucru, pentru ca persoanele îndreptăţite să beneficieze de prevederile legale“, a adăugat Marinela Bîldea.

Restanţele,
cu dus-întors

       
Reprezentanţii asociaţiilor sunt de cu totul altă părere. Ei consideră că atâta timp cât proprietarilor li s-au încasat banii fără penalităţi este greu să vii şi să le spui că sunt buni de plată. Adică nu au scăpat de penalităţile covârşitoare, chiar dacă au făcut un efort şi au achitat toată restanţa. „La asociaţia noastră sunt zece dosare întocmite. Nu este corect ca cei de la Termoficare să vină şi să ne spună acum că trebuie să achităm penalităţile. Avem o familie care a plătit o restanţă de 12 milioane şi acum ce să-i spun, că trebuie să dea şi penalităţi? Oamenii ştiu că s-au şters. Ne pun lumea în cap“, este de părere preşedintele Asociaţiei 4 AS din Craioviţa Nouă, Constantin Tănasie.
Lucrurile stau mult mai rău la Asociaţia nr. 10 din cartierul 1 Mai. Aici, nici o familie nu a beneficiat de ştergerea penalităţilor, iar cei de la asociaţie arată acuzator către Termoficare. „Eu am încercat de la început să strâng actele, să fac dosar. Avem o familie cu o restanţă de 5.000 de lei pe care voia să o achite. Cei de la Termoficare nu mi-au primit dosarul. În cazul ăsta cine este de vină?“, întreabă Constantin Căluţoiu, preşedintele Asociaţiei nr. 10. Rămâne de văzut dacă şi Complexul Energetic Craiova exonerează Regia de plata penalităţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII