11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Jaful de la Giurgiţa

Rechizitoriul procurorilor din Segarcea descrie modalitatea prin care primarul şi contabilul Primăriei din Giurgiţa au adus localitatea în pragul falimentului, prin contractele încheiate de ei în dauna bugetului local

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au dispus zilele trecute trimiterea în judecată, în stare de arest, a primarului din Giurgiţa, Valentin Mitrică, şi a fostului contabil-şef al primăriei din aceeaşi localitate, Marin Nica. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi contra intereselor publice, delapidare, fals intelectual, respectiv angajarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale cheltuielilor aprobate prin bugetul local. Potrivit rechizitoriului procurorilor, cei doi au împins comuna Giurgiţa în pragul falimentului, aducând bugetului local un prejudiciu care depăşeşte 1,5 milioane de lei.

Prestări servicii fără nume

Actul de acuzare întocmit de procurori descrie o debandadă totală la Primăria Giurgiţa, unde primarul şi contabilul-şef al primăriei cheltuiau banii publici după bunul plac, fără nici o acoperire legală. Anchetatorii surprind, spre exemplu, contravaloarea unor prestări servicii achitate din bugetul primăriei către doi angajaţi ai instituţiei – Ciprian Climescu şi Claudia Jurge – însă nimeni nu ştie care au fost serviciile prestate de cei doi. Angajaţii primăriei, în frunte cu edilul Mitrică, luau când doreau avansuri în numerar din casieria instituţiei, uitând să le restituie sau dând banii înapoi cu mare întârziere. Tot din bugetul local au fost decontate excursii prin Italia, în interes personal, ale unor salariaţi ai primăriei, ba chiar şi taxa pentru studiile de masterat ale aceluiaşi Ciprian Climescu, angajat al primăriei care beneficiase de multiple astfel de plăţi nejustificate din banii giurgiţenilor. Până şi poliţa de asigurare de viaţă a primarului Valentin Mitrică – întocmită de soţia sa, Ileana Mitrică, agent de asigurări care a primit comision pentru această afacere – a fost decontată tot din bugetul local.

Lucrări de mântuială

Principalele acuzaţii ale procurorilor vizează însă atribuirea directă, fără licitaţie, a mai multor lucrări de reparaţii sau investiţii decontate de la bugetul local. Spre exemplu, la corpul B al Şcolii cu clasele I-VIII din Giurgiţa s-au achitat de la bugetul local lucrări neefectuate, efectuate parţial sau necorespunzător de aproape 90.000 de lei către firma SC Sed Impex SRL Giurgiţa, reprezentată de Sorin Eugen Delcea.
Probleme au fost şi în privinţa contractului cu firma SC Trustul Construcţii Carpaţi SRL Bucureşti, care s-a ocupat de lucrările de reabilitare şi modernizare a grădiniţelor din satele Portăreşti şi Curmătura. Acestei firme, potrivit procurorilor, i s-au achitat lucrări neefectuate de aproape 170.000 de lei. De notorietate este toaleta din scândură, cu două locuri, construită în curtea grădiniţei din localitate, pentru care s-au achitat de la buget nu mai puţin de… 90.000 de lei!
Aceeaşi firmă a efectuat şi lucrările la sistemul de alimentare cu apă al comunei, contract care a dat prilejul altor plăţi ilegale – tot pentru lucrări neexecutate sau executate prost – de circa 350.000 de lei. Lucrarea constituie o adevărată bătaie de joc, dacă ne-am lua după Curtea de Conturi, care a constatat montarea unor conducte cu diametrul mai mic decât cel prevăzut în documentaţia tehnică, fără strat de nisip, la o adâncime mult mai mică, fără să se mai construiască hidranţi şi cămine de vane.
Tot deficitare – dar plătite gras din bugetul local – sunt considerate şi lucrările de amenajare a părculeţului din centrul comunei, efectuate de SC Ned Construct SRL.

Clauze în defavoarea bugetului

O altă metodă prin care Mitrică şi Nica sunt acuzaţi că au prejudiciat bugetul localităţii o constituie încheierea unor contracte vădit în dauna bugetului local, în sensul că primăria se obliga, în caz de neplată la termen a facturilor, la penalităţi de întârziere enorme, cuprinse între 1-5% pentru fiecare zi de întârziere. Aşa se face că, spre exemplu, Primăria Giurgiţa a ajuns să datoreze firmei SC Pro European Consulting SRL suma de 220.230 de lei, din care debitul era de numai 41.000 de lei, iar restul erau penalităţile de întârziere.
De notorietate este şi contractul cu SC Laur Viomet SRL din Potcoava, judeţul Olt, de la care primăria cumpărase – bineînţeles, fără licitaţie – patru pichete PSI echipate, 290 de furtunuri pentru stingerea incendiilor, 60 de lămpi stradale cu vapori de mercur, 50 de coşuri de gunoi din tablă oţelită, 700 kg de cloramină şi 13 bănci de patru persoane, contra sumei de 457.436 de lei. Contabilul Nica şi primarul Mitrică au aruncat vina unul pe celălalt, susţinând fiecare că nu ştia de acest contract, însă documentele ridicate la percheziţii de procurori şi poliţişti relevă faptul că cei doi puseseră la cale împreună acest contract, menit să dea o lovitură serioasă bugetului local.
Potrivit procurorilor, jefuirea bugetului local de către primar şi contabil a fost posibilă prin teroarea impusă în primărie. Cei care nu se supuneau ordinelor suportau consecinţele. Spre exemplu, Valentinei Dăncilă, secretar al Primăriei Giurgiţa, i s-a desfăcut contractul de muncă în mod repetat de către primar, de fiecare dată când dădea la poliţie declaraţii care îl incriminau pe el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII