11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFuria naturii a făcut pagube în Gorj

Furia naturii a făcut pagube în Gorj

Furtuna de miercuri după-amiază a produs pagube în mai multe localităţi din judeţul Gorj, numeroase case şi gospodării fiind afectate de vântul puternic şi de descărcările electrice

În comuna Runcu, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit din cauza unui fulger care a lovit o anexă gospodărească. Au ars peste 3 mc de lemn de foc care era depozitat în anexă. Tot în Runcu, două case au fost afectate după ce au fost lovite de copaci smulşi de vânt. De asemenea, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ din aceeaşi comună, din cauza furtunii, au fost avariate acoperişurile de pe clădire şi anexe, clădiri ce se află în proprietatea Consiliului Judeţean Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, copacii căzuţi peste cele două case au distrus o bună parte din acoperişurile acestora. „În comuna Bumbeşti-Piţic, în satul Poienari, un trăsnet a lovit o anexă gospodărească, izbucnind un incediu în care au ars 80 mp din acoperiş şi circa trei tone de plante furajere. Am mai intervenit în comuna Runcu, în satele Bâlta şi Runcu“, a spus Cătălin Bejancu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
La Motru, potrivit primarului Dorin Hanu, acoperişurile a trei blocuri care au fost reabilitate anul acesta au fost avariate în timpul furtunii. „Eu cred că a fost o tornadă care a durat cinci minute. A rupt copaci, foarte mulţi, a avariat patru maşini, a zburat acoperişurile a trei blocuri. Vom vedea ce măsuri putem lua, pentru că acoperişurile fuseseră reabilitate anul acesta“, a spus edilul Dorin Hanu de la Motru. De asemenea, în urma unei descărcări electrice, a fost avariat stâlpul de alimentare cu electricitate al Staţiei de apă din Motru, avaria fiind remediată după aproape o jumătate de oră.

Dispensar sanitar, avariat la Baia de Fier

Furtuna de miercuri a provocat pagube materiale şi în comuna gorjeană Baia de Fier. Un copac a căzut peste acoperişul dispensarului medical din comună, creând pagube serioase. Potrivit primarului Constantin Mihuţescu, acoperişul va trebui înlocuit cât mai curând pentru că a fost grav avariat. „Teiul se afla în grădina unui localnic care stă în vecinătatea unităţii medicale. Trebuie reparat tot acoperişul, iar ţigla şi şarpanta schimbate. Vijelia asta ne costă serios, din păcate. În curtea şcolii a rupt un brad, care nu a provocat însă pagube. Şi culturile agricole au fost afectate“, a declarat edilul Constantin Mihuţescu.
În comuna Văgiuleşti au fost produse mai multe pagube: trei drumuri comunale au fost deteriorate în proporţie de 30%, patru podeţe au fost distruse parţial, două fântâni publice au fost inundate şi doi copaci au fost doborâţi de vântul puternic. Autorităţile locale din comună, alături de pompieri, au intervenit pentru înlăturarea efectelor acestui fenomen, prin deblocarea traficului rutier, îndepărtarea copacilor căzuţi şi curăţarea fântânilor afectate.
Potrivit lui Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, pe unele locuri, furtuna de miercuri a afectat şi culturile agricole. „Doar la Baia de Fier au fost ceva probleme. Acolo a dat şi grindină, a bătut şi vântul, ceva culturi puţin afectate. La Băleşti, unde avem cei mai mulţi legumicultori, nu a prea plouat, deşi era nevoie de apă“, a declarat Ion Popescu, directorul DADR Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU