10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlori la mormintele eroilor aviatori

Flori la mormintele eroilor aviatori

Oficialităţile doljene au depus ieri, de Ziua Aviaţiei, coroane de flori la mormintele aviatorilor decedaţi în cea mai gravă catastrofă din istoria aviaţiei militare româneşti.
Ca în fiecare an, la 20 iulie, ziua patronului lor spiritual, Sfântul Prooroc Ilie, aviatorii aduc un pios omagiu eroilor acestei arme, căzuţi la datorie pe timp de pace sau de război. Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) – filiala Craiova, cu sprijinul Garnizoanei Craiova și al Mitropoliei Olteniei, a organizat cu această ocazie, la monumentul eroilor aviatori din Cimitirul Sineasca, un ceremonial militar-religios. Au marcat momentul prin discursurile lor, în calitate de invitaţi, prefectul Nicolae Giugea şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Aceştia, împreună cu reprezentanţii poliţiei, ai armatei, ai jandarmeriei şi ai ARPIA, au depus apoi coroane de flori la monumentul celor cinci militari – căpitanii comandori Nicolae Gheorghiţă şi Ştefan Smarandache, lt. col Paul Ţintă, respectiv maiştrii militari George Petcana şi Mitică Varodin – care şi-au pierdut viaţa, alături de alte 11 persoane, în tragicul accident care a avut loc, pe 9 iulie 1997, pe Aeroportul Militar Craiova.
Reamintim că în acea zi se efectua testarea zero a unei noi muniţii de luptă – bomba cu lovituri multiple cu bile – pe avioanele militare IAR 93. În timp ce muniţia de război era încărcată pe aeronava cu numărul 210, ejectorul din stânga a dat drumul, în mod inexplicabil, la bomba care tocmai fusese prinsă de aripă. Bomba a explodat, la fel şi combustibilul din rezervorul stâng, antrenând aprinderea muniţiei tunurilor de bord şi chiar a combustibilului din sistemul de ejectare de la scaunul pilotului. Deflagraţia s-a soldat cu 16 morţi şi doi răniţi.
În amintirea lor, un avion IAR 99 a făcut ieri mai multe lupinguri şi tonouri deasupra monumentului din Cimitirul Sineasca, trecând apoi în razmot la sol pe deasupra rudelor celor decedaţi cu 14 ani în urmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS