21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitularizarea le-a dat bătăi de cap profesorilor

Titularizarea le-a dat bătăi de cap profesorilor

După examenele naţionale şi de bacalaureat, a venit rândul profesorilor să treacă prin emoţiile unui concurs. Ieri, cadrele didactice au susţinut examenul de titularizare/detaşare/suplinire 2011 pentru personalul din învăţământul preuniversitar.

Cu toate că ar trebui să fie un exemplu pentru elevi, unii candidaţi au uitat că au venit la examen pentru a-şi testa cunoştinţele.
„Pentru tentativă de fraudă, în judeţul Dolj, din examenul de titularizare a fost eliminat un candidat. Persoana respectivă a susţinut proba la disciplina Cultură Civică, la CN «Nicolae Titulescu» (Centrul de Concurs – Şcoala nr. 24) şi a fost scoasă din examen pentru că la ieşirea din sală avea asupra sa un telefon mobil, în condiţiile în care la intrarea în sală predase geanta şi un alt telefon“, a declarat Alexandrina Năstase, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Aceasta a spus că persoana respectivă va putea da examenul la următoarea sesiune.

Decât să ia notă mică, au preferat să nu li se evalueze lucrarea

Şi subiectele le-au dat bătăi de cap unora dintre cadrele didactice. Pentru a nu risca să ia o notă mică, aproape 20% dintre candidaţii prezenţi au decis să abandoneze examenul după o oră de la primirea subiectelor. „În Dolj, avem 164 de cadre didactice care s-au retras din examen. Cei mai mulţi dintre ei aveau ca discipline de concurs educaţie fizică şi sport (27), educatoare (27) şi învăţători (23)“, a precizat Alexandrina Năstase, care a explicat că, retrăgându-se din examen, acestor persoane nu li se evaluează lucrarea astfel că pot obţine un loc de muncă în baza notelor obţinute la examenele din anii 2009 şi 2010.

„Subiectele au fost acceptabile“

Cadrele didactice care au rămas în examen au fost însă de părere că subiectele nu au fost foarte grele.
„Subiectele au fost acceptabile. Am fost stresată, ca la orice examen, dar nu din cauza camerelor de supraveghere. Faptul că au fost camere nu ne-a afectat deloc“, a declarat unul dintre candidaţi, care a susţinut examenul pentru învăţători.

496 de candidaţi pe 39 de posturi titularizabile în Gorj

Foarte mulţi dintre cei care s-au înscris la examenul de titularizare de anul acesta în Gorj au absentat. Deşi iniţial s-au înscris aproximativ 700 de candidaţi, după validarea dosarelor au mai rămas în concurs 650 de absolvenţi şi cadre didactice. Ieri, doar 496 s-au prezentat la cele două centre de examinare pentru a susţine concursul. După prima oră de examen, din cauza dificultăţii subiectelor, 180 de candidaţi s-au retras din concurs. În judeţul Gorj există doar 39 de posturi titularizabile şi alte 200 netitularizabile, dintre care cele mai multe incomplete. Examenul a avut loc în cele două centre de examinare, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ şi Colegiul „Ion Mincu“ din Târgu Jiu. În fiecare sală unde s-a susţinut examenul a fost montată o cameră web, iar candidaţii au mai fost supravegheaţi şi de doi profesori.

Un singur candidat a fost eliminat din concurs 

Potrivit lui Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Gorj, la concursul de titularizare un singur candidat a fost eliminat din concurs din cauză că a încercat să copieze. Persoana candida la disciplina educaţie fizică şi sport.
„Avem 39 de posturi titularizabile, majoritatea la Liceul de Muzică, posturi cu specializări care nu sunt foarte accesibile. La Şcoala Postliceală, care este la Colegiul Tehnic «Ion Mincu», avem un singur post la disciplina matematică, trei de educatoare, două la religie, două ca profesor documentarist, nici un post la limba română, nici unul la învăţători. La centrul de la Colegiul Naţional «Ecaterina Teodoroiu» s-au înscris 276 de candidaţi, au absentat 67 şi 100 s-au retras după prima oră de examen. La centrul de la Colegiul «Ion Mincu» s-au înscris 374 de candidaţi, au absentat 87 şi 80 de candidaţi s-au retras din concurs după prima oră“, a spus Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Gorj.

25% dintre profesori nu s-au prezentat la examen

În Dolj, de la proba scrisă a examenului de titularizare/detaşare/suplinire 2011, au lipsit aproximativ un sfert dintre cei care ar fi trebuit să participe. „La examen s-au prezentat 833 de persoane dintre cele 1.131 care spuseseră că susţin proba scrisă. Din cei 298 de absenţi, cei mai mulţi ar fi trebuit să susţină examenul la disciplinele învăţători (33), educatoare (32), limba şi literatura română (23) şi educaţie fizică şi sport (23)“, a declarat Alexandrina Năstase.


Calendarul titularizării

Afişarea rezultatelor concursului se va face pe 18 iulie, urmând ca profesorii nemulţumiţi de acestea să depună contestaţii pe 18 şi 19 iulie. Rezultatele finale se vor afişa pe 21 iulie.
Profesorii care au obţinut peste nota 7 vor fi repartizaţi pe posturile vacante titularizabile în şedinţa publică în 22 şi 25 iulie, urmând ca în 26 iulie lista posturilor titularizabile rămase vacante după prima repartizare să fie afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei, la inspectoratul şcolar şi la centrele de concurs.
 

Andreea Horcone
Mihaela Floroiu

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII