11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConvinşi de ploaie să-şi facă asigurări

Convinşi de ploaie să-şi facă asigurări

Potopul de luni a inundat mai multe locuinţe din Craiova, cartierele Romaneşti sau Brestei fiind printre cele mai afectate. A fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a scoate apa din curţile oamenilor, care acum se gândesc să-şi asigure casele, deşi nu sunt convinşi că poliţa obligatorie îi va ajuta cu ceva. Cei afectaţi de inundaţii dau vina pe lipsa canalizării şi pe faptul că autorităţile i-au lăsat de izbelişte.
„De 40 de ani, de când stau aici, nu s-a întâmplat niciodată aşa. Mai ploua şi se inunda curtea, dar nu ajungea apa până în beci. Acum a fost dezastru. Au venit pompierii ca să scoată apa. De vină sunt cei care au făcut strada Bucura, pentru că este înclinată şi toată apa se scurge pe alee şi intră în curţile şi casele oamenilor“, a spus Ştefania Dragomir, care stă pe strada Bucura 58, colţ cu aleea II Odesa. De fapt, în urma ploii de luni toată aleea a fost inundată. „Eu stau cu sacii de nisip la poartă, pregătiţi în caz de ploaie. De fiecare dată apa intră în curte şi o scot cu pompele. Bine că am fost acasă că altfel mă trezeam cu casa plină de apă“, a declarat Vasile Neacşu, care locuieşte pe aleea II Odesa, la numărul 17.
În aceeaşi situaţie au fost şi craiovenii de pe aleea Tabacu. Oamenii s-au plâns că inundaţii apar la fiecare ploaie, iar autorităţile locale nu fac nimic în acest sens. „Am scos totul din casă, acum stau cu covoarele la soare şi aştept să se usuce. Am ridicat fundaţia la casă, dar tot avem probleme cu apa. De doi ani ni se tot spune că o să avem şi noi canalizare, dar nu s-a făcut nimic. Şi am mai înţeles că aleea asta ar figura la primărie ca asfaltată“, a afirmat Angelica Gârleanu. În registrele Primăriei Craiova, aleea Tabacu figurează ca fiind din balast.

Firmele, obligate să-i asigure pe cei inundaţi

Nici unul dintre cei intervievaţi nu avea însă locuinţa asigurată, deşi, după 15 iulie, românii sunt obligaţi să-şi asigure casa împotriva a trei riscuri de calamităţi naturale (cutremur, alunecări de teren şi inundaţii). „Nu am apucat să-mi fac asigurarea, dar o s-o închei, pentru că este obligatorie. Nu ştiu însă dacă mă va ajuta cu ceva, pentru că la noi cu despăgubirile este mai greu“, a declarat Vasile Neacşu.
Firmele stabilite să încheie poliţele de acest gen sunt chiar obligate să asigure şi astfel de locuinţe. „Noi suntem obligaţi să încheiem aceste asigurări pentru orice fel de locuinţă, mai puţin pentru cele cu bulină roşie. Iar, în funcţie de ce se întâmplă în astfel de cazuri şi de constatările făcute de inspectori, se acordă şi despăgubiri. Dar numai dacă apa intră în case şi se produc pagube, nu doar în curtea omului“, a precizat Cristian Paşol, directorul Generali Asigurări – filiala Craiova, una dintre firmele agreate pentru a încheia poliţa obligatorie de asigurare a locuinţei.

Primăria nu sare cu amenzile

Proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele împotriva riscurilor de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii până la 15 iulie pot fi sancţionaţi de primării cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. La Craiova însă, amenzile nu vor veni imediat. „După această dată o să facem şi noi o campanie prin care vom informa cetăţenii despre necesitatea unei astfel de asigurări. Abia după aceea vom începe să aplicăm amenzile stabilite de lege“, a precizat viceprimarul Mărinică Dincă.
În cazul celor care se confruntă cu inundaţii în urma precipitaţiilor, edilul susţine că unele probleme vor fi rezolvate. „După ploaia de luni, tot oraşul a avut de suferit, pentru că debitul a fost mare şi în termen scurt, iar canalizarea nu a făcut faţă. Au fost cartiere unde apa era cu aproximativ 40 de centimetri peste carosabil. Avem cunoştinţă de problemele din anumite zone, cum sunt Brestei, Romaneşti, Bariera Vâlcii. Unele sunt trecute în Masterplanul de Apă al judeţului şi se vor rezolva“, a mai spus Dincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII