Proiectul Kozlodui, suspect de blat

Autori


ONG-urile de mediu româneşti bănuiesc că dezbaterea de pe 7 iulie de la Bechet privitoare la viitorul megadepozit de deşeuri nucleare de la Kozlodui (Bulgaria) a fost doar o etapă de bifat pentru oficialii guvernamentali. Activiştii de mediu cred că autorităţile de la Bucureşti au dat deja OK-ul pentru acest proiect.

Reprezentanţii Întreprinderii de stat pentru deşeuri radioactive (DP RAO) din Bulgaria, compania care vrea să construiască un depozit naţional de deşeuri radioactive la Radiana, în situl centralei atomice de la Kozlodui, au fost asaltaţi cu întrebări de ONG-urile de mediu din România. Joi, bulgarii au participat la dezbaterea publică pe acest subiect, desfăşurată în incinta căminului cultural din Bechet. Peste 300 de activişti au protestat împotriva acestui proiect. Din partea autorităţilor române au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) şi Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova. Încă de la începutul dezbaterii, ONG-urile au remarcat superficialitatea procedurilor de consultare a populaţiei româneşti. În aria de monitorizare intră 23 de localităţi din Dolj, dar numai o mică parte din raportul impactului asupra mediului elaborat de bulgari a fost tradus în româneşte. „S-a încălcat accesul la documentare, prin traducerea în româneşte a doar două capitole din cele 12 ale raportului, unele grafice şi figuri sunt total nelizibile, aspectele legate de biodiversitate sunt tratate superficial, lipseşte analiza unui scenariu pesimist privind o catastrofă naturală majoră şi nu există scenariul prăbuşirii unui avion sau al unui atac terorist. În plus, raportul de mediu este bazat doar pe cercetările Academiei de Ştiinţe din Bulgaria, fără a prezenta şi alte cercetări alternative“, a spus Ioana Ciută, vicepreşedinte al Fundaţiei Terra Mileniului III. Delegaţia bulgară afirmă că nu este vina ei că întreg materialul nu a fost tradus în întregime în limba română. „Noi am pus la dispoziţie traducerea în limba engleză a raportului, de aici nu mai este problema noastră“, au spus bulgarii. La rândul său, Antoaneta Nadu, reprezentanta unei organizaţii de mediu din Bechet, a ridicat problema analizei comparative a densităţii populaţiei de pe cele două maluri ale Dunării. Bulgarii susţin că în aria de monitorizare intră 50.000 de locuitori bulgari şi 45.000 de români. 

MMP, prins cu „mascarada“


Mugur Mihăescu, preşedintele Partidului Verde, a ţinut să spună un NU hotărât proiectului bulgar.

„Centrala de la Kozlodui a nenorocit toate investiţiile în turism care se prefigurau în zonă în anii ‘70. Întrebarea mea este dacă această întâlnire este una consultativă, pentru că atât Partidul Verde, cât şi satele dunărene spun un NU hotărât acestui proiect. Veţi ţine cont de părerea oamenilor sau totul nu este decât o mascaradă şi ne-am pierdut timpul de pomană?“, se întreba Mihăescu. De faptul că întâlnirea a fost doar o etapă de bifat era convins şi Marcel Răduţ, reprezentantul Pro Democraţia Craiova. „Asociaţia Pro Democraţia consideră că suntem martorii unei încercări de manipulare, atât din partea delegaţiei bulgare, cât şi din partea celei române. Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) s-a antepronunţat deja în acest proiect“, a spus Marcel Răduţ Selişte, care a adus ca argument articolul publicat în GdS sub titlul „Kozlodui mergi liniştit: România lucrează pentru tine“ (vineri, 10 iunie 2011). MMP a răspuns unei solicitări a GdS, subliniind că „funcţionarea depozitului pe o perioadă de 50 de ani nu va avea un impact negativ asupra populaţiei pe o rază de 100 km în jur“. Tot în acelaşi răspuns, MMP subliniază: „Ministerul Sănătăţii consideră că nu vor exista efecte negative «semnificative» asupra sănătăţii populaţiei din zona de influenţă a proiectului, în condiţii normale de exploatare“. Specialiştii MMP au ajuns la această concluzie studiind „concluziile raportului privind impactul asupra mediului elaborat de partea bulgară“.

Bulgarii nu vor concesii

Delegaţia bulgară a fost luată prin surprindere de Pro Democraţia: a fost întrebată care este opinia ecologiştilor bulgari faţă de acest proiect. După ce, iniţial, au spus că nu au fost obiecţii, bulgarii au admis că „am consultat foarte multe ONG-uri şi am primit foarte multe opinii. Din 30 de opinii numai două au fost negative“. Ce au uitat să spună vecinii noştri este că unul dintre cele două ONG-uri care nu sunt de acord cu proiectul este Ecoglasnost – unul dintre cele mai puternice curente de opinie în domeniul mediului, cea care a dat jos regimul comunist din Bulgaria în 1989. Argumentele Ecoglasnost au fost relatate pe larg în ediţia GdS  din 8 iunie 2011, sub titlul „Bomba radioactivă de lângă Dolj, crimă cu premeditare“. Între altele, delegaţia bulgară a fost nevoită să recunoască faptul că depozitul bazat pe tranşee, adică soluţia aleasă pentru Radiana – Kozlodui, este şi cea mai ieftină. Celelalte două soluţii, bazate pe puţuri şi tunele, sunt alternative mai scumpe la megadepozitul care se va construi. Pe tot parcursul discuţiilor, delegaţia bulgară nu a lăsat nici un moment impresia că ar fi dispusă să accepte schimbarea locaţiei depozitului. Singurele concesii făcute românilor au fost „o monitorizare specială“ a zonei sau oferirea  de „informaţii suplimentare“.

Dan Trifu, vicepreşedintele Eco Civica, a remarcat şi el capacitatea suspect de mare a depozitului, precum şi lipsa unor informaţii concrete privind simularea unor situaţii de accident sau atacuri teroriste. În final, Dan Trifu le-a transmis ironic partenerilor bulgari: „Rapoartele prezentate aproape că mă fac şi pe mine să-mi fac un depozit nuclear în grădina de la ţară a mamei mele!“. Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. kkk said:

  Eu cred ca treaba e deja aranjata………ast a e circ ieftin de 0.001 bani.!

 2. IMPARTIALUL said:

  DE CE NU VORBESC LA TELEVIZOR SPECIALISTII…..SA NE INFORMEZE SI PE NOI LA CE SA NE ASTEPTAM PE VIITOR………SAU NU TREBUIE SA SE AFLE………..LA BUCURESTI NU AJUNGE DEZASTRU???????????

 3. kioto said:

  criminalii au umplut marile si oceanele, au impanat pamintul tarilor lumii a treia cu deseuri radioactive, Bulgaria si Romania nu sint pentru UE decit o lada de gunoi ieftina.
  TARA SINTETI VOI, ROMÂNI !

 4. Cristi said:

  Domnilor , va rog infomati populatia despre scenariile in caz de dezastru radioactiv. Ce inseamna asta, ce trebuie sa faca cetatenii romani, cum va fi salvata populatia in caz de dezatru, ce masuri se impun pentru salvarea populatiei. Unde, cand si cum se creeaza zone sigure pentru cetateni si din ce fonduri?

 5. pt 3 said:

  am ajuns lada de gunoi a europei pentru ca atat am putut ca natie…..daca ne complacem in analfabetism ,nemunca, delasare si hotie asta vom fi mereu…..cei slabi pier primii !!

 6. Gica Conta said:

  Vrem sa fie folosita energia nucleara? Eu cred ca da, pentru ca e mai ieftin. Rezulta ca vrem si sa fie stocate undeva deseurile. Unde? Raspuns tipic: “Nu in curtea mea. Nu stiu, dar in alta parte.” Solutia: sa se rezolve cu bani. Cine cere mai putin, acolo sa se construiasca. I-a intrebat cineva pe oamenii astia “Cat cereti ca sa fiti de acord sa se construiasca depozitul de deseuri nucleare langa voi?”? Nu. Ei, aici e problema. Cata vreme nu i se da omului nimic in compensatie, este furt! Drept e ca cine risca, sa fie platit pentru asta.

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 11 iulie 2011

Actualitate

» Fotbal – Naţionala Under-19 a pierdut cu Chindia Tîrgovişte, scor 2-3
» Handbal (f) – România, în grupă cu Norvegia, Franţa şi Germania, la Cupa Mondială din Danemarca
» Craiova, inundata
» Depozitul bulgarilor, pe masa CE
» Se întrerupe apa în zona 1 Mai
» Admişi la şcoala vieţii
» Admişi la şcoala vieţii
» MECMA: Exporturile României îşi păstrează tendinţa de creştere
» Bombe pe strada Sergentului
» CAO le strică liniştea
» Proiectul Kozlodui, suspect de blat
» Boc: România susţine ultima propunere a CE privind roaming-ul
» Un cetăţean român a fost rănit în explozia din Cipru
» Organizaţia Mondială a Turismului: România se îndreaptă în direcţia cea bună
» Siria: Susţinătorii preşedintelui Assad au atacat Ambasada americană
» Românii care vor să lucreze în străinătate vizează agricultura, construcţiile şi industria hotelieră
» Bilanţul oficial al accidentului de pe Volga: 54 de morţi şi peste 50 dispăruţi
» Indicele de confort termic a depăşit pragul critic în vest, sud şi sud-est
» Fiscul din România, auditor intern al Organizaţiei Intra-europene a Administraţiilor Fiscale
» Amendă de 200-1.000 lei pentru cei ce refuză să declarare datele pentru recensamantul populatiei
» Craiova: Puncte de prim-ajutor pentru persoanele afectate de caniculă
» K1 – Cătălin Moroşanu: Leko va pleca şifonat rău din România
» Craiova: Primăria organizează acţiuni estivale pentru tineri
» Sofia anunţă că nu s-au înregistrat răniţi în urma răsturnării cisternei cu substanţe periculoase

Local

» Crăsnenii, lideri la proiecte pe Măsura 141
» Fără schele pe Coloana Infinitului
» A renunţat la fumat ca să facă turul Europei
» Mexicul, adus la filarmonică
» DE 70, blocat de un tir răsturnat
» Românii conservă podul pentru bulgari
» Goana după medicamente compensate

Dolj

» Scurte ştirti

Gorj

» Micuța de la ghenă a fost creștinată
» Tabără de creaţie la Muzeul Curtişoara

Sport

» Adrian Popescu: Ştiinţa 2011? Vai de mama noastră!
» De la Europa, la dezafiliere
» Pandurii, distracţie cu amatori
» Găzarii urcă astăzi în Poiana Braşov
» Papură şi-a conturat lotul
» Mihaela Buzărnescu a câştigat Trofeul Popeci
» Bute l-a trimis pe Mendy la podea

Bani & Afaceri

» Zăcământ uriaş de gaze, descoperit în Oltenia
» Băncile încep să joace după cum cântă clientul

Magazin

» Strălucirea de altădată a Cetăţii Filmului
» HOROSCOP
» Audrey Tautou visează la o viaţă pe mare
» Claudia Schiffer face afaceri pentru copiii ei
» Lily Allen are o sarcină cu probleme
» Lovit de şase fulgere
» Întreruperi energie electrică de mâine

Top