16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii cu 10 aşteaptă să meargă la facultate

Elevii cu 10 aşteaptă să meargă la facultate

Zece elevi din Dolj au reuşit să obţină nota 10 la examenul de bacalaureat. Două dintre acestea (Loredana Mihaela Duică-Tudor şi Andreea Lucia Cojocaru) sunt absolvente ale Colegiului Naţional „Carol I“, instituţia de învăţământ cu cea mai mare promovabilitate din Dolj (98,97%). Cu toate că au reuşit o performanţă egalată doar de încă 63 de elevi la nivel naţional, cele două absolvente au vorbit cu modestie despre această reuşită, chiar dacă, potrivit profesorilor, sunt eleve cu rezultate deosebite la învăţătură.
„A fost o surpriză şi pentru mine când am văzut listele cu rezultatele. Mă aşteptam la note mari, dar o medie de 10 la bacalaureat, anul acesta, a fost surprinzătoare. Sunt o fire foarte emotivă şi, când am văzut rezultatele, am început să plâng pentru că încă nu realizam că sunt eu acolo şi m-am uitat de multe ori pe listă să mă asigur că sunt eu“, a declarat Loredana Mihaela Duică-Tudor, care în 12 ani de şcoală a avut doar medii de 10 şi care se poate mândri cu rezultate deosebite şi la olimpiadele şi concursurile la care a participat (premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de cultură civică în clasa a VIII-a, premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de limba şi literatura română în clasa a X-a, menţiune la Concursul Internaţional de Literatură „Ion Barbu – Dan Barbilian“ în clasa a XII-a, plus alte premii la concursuri şi olimpiade judeţene).

„Un copil de nota 10 nu e un supraom“

Potrivit acesteia, subiectele nu au fost prea dificile. „Subiectele mi s-au părut accesibile. Au avut, într-adevăr, anumite capcane, dar nu au fost nişte subiecte de o dificultate exagerată, astfel încât să nu poată fi rezolvate“, a precizat Loredana Mihaela Duică-Tudor, care a susţinut probele scrise la limba şi literatura română, la istorie şi economie. Aceasta a explicat că s-a pregătit destul de mult în clasa a XII-a pentru a reuşi această performanţă. Toate emoţiile, toată munca şi toate eforturile au pălit însă în faţa rezultatelor. „Acum mă pregătesc pentru admitere – greul încă nu a trecut. Mai am încă vreo două săptămâni de aşteptat. Intenţionez să urmez Facultatea de Drept din Bucureşti, unde voi susţine examenul la gramatică şi economie – şi la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene care acordă burse de studii în Franţa şi ai cărui studenţi dispun de un carnet de student al Universităţii Paris I Panthéon–Sorbonne“, a adăugat Loredana Mihaela Duică-Tudor, care a explicat că în timpul liber face ce fac şi alţi adolescenţi de vârsta sa – iese cu pretenii, merge la ştrand, se uită la TV sau navighează pe internet. „Un copil de nota 10 nu e un supraom – e un copil care face ceea ce fac alţi copii de vârsta lui“, a mai spus aceasta.

„Nu au fost subiecte foarte dificile“

Afirmaţia a fost susţinută şi colega ei, Andreea Lucia Cojocaru. „În timpul liber fac ceea ce face orice adolescent – mă întâlnesc cu prietenii şi fac diverse activităţi. Îmi plac dansurile greceşti. Fac parte din Ansamblul «Irini» al Uniunii Elene din Craiova“, a spus Andreea Lucia Cojocaru. Aceasta consideră că subiectele de la bacalaureat au fost relativ uşuare.
„Eu am susţinut probele la limba şi literatura română, la logică şi la istorie, materie care-mi place foarte mult şi pe care am învăţat-o de drag. Consider că dacă te-ai pregătit cât de cât, mai ales la uman, nu au fost subiecte foarte dificile“, a precizat Andreea Lucia Cojocaru, care intenţionează să meargă la Facultatea de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale din Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII