11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContre cu Termoficarea pe contractul individual

Contre cu Termoficarea pe contractul individual

Încercarea Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova de a trece cât mai repede la facturarea individuală se loveşte de indiferenţa şi refuzul celor mai mulţi dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari

Deşi unii proprietari doresc încheierea contractelor individuale, ei nu primesc informaţiile necesare şi reale din partea asociaţiei. „Reprezentanţii asociaţiilor nu se implică. Nu sunt interesate de finalizarea acestor convenţii. Vin sau mai degrabă nu vin la discuţiile la care i-am invitat, dar nu le transmit şi proprietarilor ce au de făcut pentru încheierea acestor convenţii. Azi (vineri, 1 iulie – n.r.) am avut invitate la discuţie Asociaţiile N1 şi N7 din Brazda lui Novac, Asociaţia 20 Eroilor din Valea Roşie şi Asociaţiile K11 şi K12 din 1 Mai. Nu a venit nici una dintre ele“, a spus directorul tehnic al RATf, Nicolae Degeratu.
Partea proastă este că aceste convenţii individuale se pot încheia doar după ce se finalizează contractul-cadru cu asociaţia de proprietari din care face parte fiecare. Acest fapt este prevăzut chiar în Ordinul nr. 483/2008. În acest scop, furnizorul de căldură al oraşului, strâns cu uşa de Complexul Energetic Craiova, furnizorul de energie termică, a chemat asociaţiile la „tratative“. Discuţiile au demarat în forţă în luna aprilie a acestui an, asociaţiilor le-au fost înmânate contractele-cadru, dar până în prezent nici una nu a returnat aceste contracte către furnizorul craiovean.
De cealaltă parte, unii dintre reprezentanţii proprietarilor spun că interesul este al furnizorului de căldură şi apă caldă. Şi că acesta trebuie să aplice aceeaşi metodă ca oricare dintre furnizorii de servicii. „Cei de la Regia de Termoficare trebuie să procedeze aşa cum se întâmplă la gaze, la energie electrică, la telefonie. Adică, abonatul merge cu actele necesare la sediul respectivei unităţi şi încheie un contract în baza căruia i se furnizează ceva, în speţă căldură şi apă caldă, iar acesta se obligă să achite contravaloarea consumului. În caz contrar, suportă consecinţele stipulate în contract. Or, în situaţia de faţă, Termoficarea plasează toată responsabilitatea către asociaţie“, este de părere preşedintele UJALP, Dan Remus.

Facturarea individuală vă scapă de rău-platnici

Acest sistem de facturare este în avantajul consumatorului individual. În acest fel, proprietarii de apartamente vor fi facturaţi corect pentru consumul propriu. Noutatea care apare ca urmare a semnării convenţiei este aceea că proprietarul se obligă să permită unui reprezentant al furnizorului să-i închidă sursa de încălzire dacă există restanţe. Astfel, prin semnarea de convenţii individuale, proprietarul acceptă să suporte consecinţele neplăţii datoriilor la timp, iar furnizorul îşi asumă răspunderea în privinţa calităţii serviciilor oferite. Sancţionarea prin debranşare se va face individual şi nu-i va afecta pe ceilalţi proprietari, cum se întâmplă în prezent la nivelul mai multor asociaţii din Craiova. Din cauza neplăţii facturii la întreţinere, furnizarea apei calde este sistată atât pentru rău-platnici, cât şi pentru cei care au achitat ce-au consumat.
„În condiţiile existenţei unei convenţii individuale, în caz de neplată va fi debranşat doar restanţierul. Un reprezentant al nostru însoţit de un membru al asociaţiei se va prezenta la uşa abonatului şi cu acceptul acestuia va întrerupe furnizarea energiei termice, chiar din locuinţa acestuia. Dacă se opune, se va apela la instanţa de judecată. Avantajele încheierii acestor convenţii individuale sunt următoarele: consumatorii care beneficiază de aceste servicii vor şti exact cât şi pentru ce plătesc, proprietarii bun-platnici nu mai suferă pentru vecinii datornici“, a adăugat Nicolae Degeratu.
Odată cu încheierea convenţiilor individuale, asociaţia de proprietari va răspunde doar de consumul existent în spaţiile comune. Dar preşedinţii de asociaţii susţin că lucrurile nu stau chiar aşa. „Nu cred că se vor încheia aceste contracte individuale foarte curând, pentru că oamenii nu vor. Dar nici cei de la Termoficare nu sunt decişi în privinţa perfectării lor. Adică cine face inventarierea, cine face calculele şi repartizarea energiei şi cine face încasările? Ei cam vor să se folosească de noi. Ar fi bine să încheie contractul-cadru cu noi, convenţiile individuale cu proprietarii şi să-şi facă repartizarea şi calculul. Eu nu pot să merg să-l oblig pe locatar să încheie această convenţie, iar pe cei cu datorii nici atât“, este de părere Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII