11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCard de plimbat cu RAT

Card de plimbat cu RAT

Craiovenii care circulă pe traseele 1R şi 2R pot să folosească, de ieri, carduri de călătorie în locul abonamentelor sau al biletelor tipărite pe hârtie

Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova s-a modernizat. De ieri, oferă călătorilor de pe traseele de autobuz 1R şi 2R posibilitatea de a folosi carduri, în locul biletelor şi al abonamentelor tipărite pe hârtie.

„Mai economic, mai elegant, mai civilizat“

„Putem spune că începe o nouă etapă în activitatea RAT. De astăzi (ieri – n.r.), pe lângă biletele clasice, călătorii au posibilitatea să folosească şi cardurile electronice, deocamdată doar pe două trasee: 1R şi 2R. Acest card este mai economic, mai elegant, mai civilizat şi reprezintă viitorul în transportul în comun urban“, a spus viceprimarul Mărinică Dincă în cadrul conferinţei de presă susţinute în faţa casieriei RAT din centrul Craiovei.
Introducerea acestor carduri de călătorie fusese anunţată de câteva luni şi face parte din măsurile implementate prin Programul „Modern“, care se încheie în toamna anului 2012. Prin acelaşi program au fost introduse sistemul de supraveghere video din mijloacele de transport în comun, sistemul de camere de luat vederi din staţiile de autobuz, panourile electronice din staţii care îi informează pe călători cât mai au de aşteptat până vine autobuzul sau tramvaiul.

Eliberare pe bază de act de identitate

Cardurile de călătorie – având dimensiunea unui card bancar obişnuit – pot fi obţinute, pe baza actului de identitate, doar de la casieria centrală a RAT Craiova, situată pe Calea Bucureşti, la parterul blocului 17A. Pe ele sunt inscripţionate numele, prenumele, seria şi numărul actului de identitate al posesorului, ba chiar şi o fotografie a acestuia (preluată prin scanare de pe documentul de identitate), împreună cu un număr unic de identificare. Cardul nu costă nimic, însă la eliberare posesorul trebuie să plătească minimum 20 de lei, deci contravaloarea a zece călătorii, bani care nu se pierd, ci vor fi „încărcaţi“ pe această legitimaţie electronică de călătorie.
Validarea unei călătorii se face foarte simplu: călătorul, în momentul în care urcă în autobuzele de pe traseele 1R sau 2R, merge la validatorul electronic şi lipeşte de acesta cardul până când aparatul dă un semnal sonor (un bip) şi afişează pe un ecran că a reţinut din contul de pe card contravaloarea călătoriei.

Un card pentru mai mulţi călători

Mai multe persoane pot circula împreună cu acelaşi card de călătorie. Pentru prima persoană se procedează ca mai sus, iar pentru fiecare altă persoană trebuie apăsat mai întâi butonul de „Revalidare“, apoi se apropie cardul de aparat până la semnalul sonor.
În afara butonului de „Revalidare“, aparatul mai are un buton de „Info card“ pe care, apăsându-l în timp ce apropiem cardul de aparat, ne oferă pe ecranul aparatului informaţii despre câţi bani mai avem pe legitimaţia electronică de călătorie. Concret, se va afişa un număr de puncte, fiecare punct valorând 10 bani, deci pentru o călătorie, care costă 2 lei, este nevoie de 20 de puncte.

Posibilităţi de reîncărcare la zece tonete

Reîncărcarea cu puncte a cardurilor se poate face la zece tonete de bilete, situate pe traseele 1R şi 2R în următoarele staţii: staţia 15 Craioviţa Nouă – Racheta, staţia 20 Craioviţa Nouă – Poştă, staţia 30 Craioviţa Nouă – Cinematograf, staţia 10 Craioviţa Nouă – Orizont, bulevardul Dacia – Complex Vechi, Gară (Peron 1), Pasaj Electroputere, Complex Bănie, Parc „Romanescu“, Casa Tineretului – bulevard Nicolae Titulescu. „Casierele care lucrează în fiecare dintre aceste tonete sunt dotate cu un laptop, un cititor-inscriptor de carduri şi o casă de marcat, astfel încât călătorul să poată primi şi bon de casă pentru suma reîncărcată pe card. La reîncărcare poate fi introdusă pe card orice sumă, chiar şi numai doi lei (contravaloarea unei singure călătorii)“, a precizat Marinel Florescu, directorul general al RAT Craiova.

Abonament şi bilet în acelaşi timp

Cardurile permit călătoria pe traseele menţionate şi a celor cu abonamente. Şi în aceste cazuri, eliberarea cardului se face tot de la casieria centrală. Utilizarea este similară cu folosirea unui „bilet“, în sensul că legitimaţia electronică de călătorie trebuie validată la urcarea în mijlocul de transport în comun, altfel călătorul este considerat fraudulos.
Cardul poate fi dual, în sensul că poate fi utilizat atât ca abonament, dar poate înmagazina şi puncte pentru ca posesorul său să poată circula pe alte trasee, pe care nu are abonament, sau pentru a achita contravaloarea călătoriei pentru alte persoane.
Depistarea călătorilor frauduloşi este şi ea destul de simplă. Controlorii au cu ei un aparat electronic ce le permite citirea datelor de pe card, putând să-i depisteze astfel şi să-i sancţioneze pe călătorii care nu şi-au validat călătoria.

Detector de călători frauduloşi

Călătorii cărora li se pare greoaie utilizarea acestor legitimaţii electronice de călătorie pot să utilizeze şi în continuare biletele tipărite, autobuzele de pe traseele 1R şi 2R fiind echipate şi cu compostoare obişnuite. Cardurile de călătorie reprezintă însă viitorul, în mai multe oraşe – inclusiv în Bucureşti – ele înlocuind total biletele tipărite. Edilii craioveni iau şi ei în calcul varianta renunţării totale la biletele din hârtie, undeva prin 2014 sau 2015.
„În 2012 se încheie programul «Modern». Vom vedea care sunt efectele măsurilor implementate în cadrul său şi vom decide inclusiv asupra renunţării totale la biletele de hârtie. Oricum, costurile pentru generalizarea acestor carduri nu sunt foarte mari şi nici timpul de implementare nu ar fi prea mare. Viitorul acesta este, iar generalizarea cardurilor oferă şi alte posibilităţi. La Timişoara, spre exemplu, pe lângă acest sistem electronic de taxare, există şi un soft care îi identifică pe cei care circulă fraudulos, în sensul că nu şi-au validat cardurile de călătorie, afişând pe un ecran numărul acestora“, a menţionat viceprimarul Dincă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII